המחיר הגבוה של חופש אישי לנסיכים ומיליונרים בערב הסעודית
חודש ושלושה שבועות לאחר גל המעצרים של נסיכים, אנשי מפתח בשלטון הסעודי, אנשי עסקים וכספים מהבולטים בעולם הפיננסי המערבי והערבי, הולך ומצטבר מידע מה עלה בגורלם של כ-30 מתוך מאות העצורים באשמת לקיחת כספי שוחד וגניבת כספים השייכים לאוצר הסעודי.
23 עצורים שוחררו, ביום שלישי 26.12, מבלי שנמסר כל פרט על זהותם, לאחר שהגיעו להסכם עם החזרת כספים לאוצר הסעודי. 7 עצירים שוחררו קודם לכן
ממידע זה אפשר להסיק ארבע מסקנות עיקריות:
1. רוב העצורים מלבד ה-30 ששוחררו עדיין נמצאים במעצר. במילים אחרות, בית המלוכה הסעודי בראשותו של יורש העצר הנסיך מוחמד בין סאלמן, איננו ממהר להגיע להסכמים על שחרורם מתוך ההערכה כי מה שהם יותר ישהו במעצר כך אפשר להוציא מהם סכומי כסף גדולים יותר.
המדובר בעיקר בנסיך ואליד בין טאלאל Prince al-Waleed bin Talal הנחשב כאחד מעשירי העולם והונו מעורך בכ-18 ביליון דולר. עד עתה הסכים הנסיך העצור להעביר לקופת האוצר הסעודי סכום של 7 ביליון דולר, בכספים מזומנים ובבעלות על חברות ונכסי בניינים ומקרקעין ברחבי העולם, אולם הוא לא הסכים לשתי דרישות סעודיות נוספות:
א. לוותר על הסמכות שיש לו לנהל את החברות. הנסיך בין טאלאל טוען שהוא היחיד היודע כיצד לנהל אותן, וגם אם יעביר את הכספים או את הבעלות על חברות, הוא היחיד היכול לבנות את האימפריה הכלכלית שלו מחדש.
ב. זו גם הסיבה מדוע הנסיך איננו מוכן לחתום על הסכמה לפיה הוא לא יורש אף פעם לצאת יותר את סעודיה, אלא אם מלך או יורש העצר הסעודי יאשרו זאת. במילים אחרות בית המלוכה הסעודי רוצה להמשיך ולהחזיק את הנסיך במעצר בית.
2. מאחר יורש העצר הנסיך מוחמד בין סאלמן כבר מחזיק בתנאי מעצר שני נסיכים בכירים אחרים, הנסיך מוחמד בין נאיף מי שהיה יורש העצר, ואת הנסיך מוטאב בין עבדאללה Prince Mutaib bin Abdullah מי שהיה מפקד המשמר הלאומי הסעודי, ברור עתה כי שיטת מעצר הבית תמשיך להיות מופעלת נגד יריביו האחרים המוחזקים במעצר ואתם ממשיך להתנהל המו"מ.
3. לגבי אלה שכבר שילמו את הכספים שנדרשו מהם, ראש ממשלת לבנון סעד חארירי Saad Hariri, ואיש הכספים והעסקים הבינלאומי הירדני-פלסטיני סאבחי אל-מסרי Sabhi Al-Masri, שלפי ההערכה כל אחד מהם שילם לאוצר הסעודי בין 5 ל-7 מיליארד דולר, כאשר הם מוותרים על בעלותם וזכויותיהם בחברות סעודיות לטובת הממשלה, והם מחזיקים באזרחות סעודית, אבל מתגוררים בארצות מחוץ לסעודיה, הרשו להם הסעודים לצאת, כאשר הובהר להם כי אין להם מה לחזור יותר לסעודיה, או לנהל בה עסקים.
כאן אנו רואים מדיניות סעודית ברורה, לתת לעצירים בעלי הון שמקום מושבם הקבוע הוא מחוץ לסעודיה לעזוב את סעודיה בתנאי שישלמו כמה מיליארדי דולרים לקופת האוצר הסעודי. לאחר שעצירים אלה שילמו את הכספים, סעודיה איננה רוצה יותר בשמירת קשרים אתם, ובוודאי שלא קשרים כלכליים/עסקיים.
ראש ממשלת לבנון סעד חרירי אשר נאלץ להעביר את כל נכסי משפחתו לאוצר הסעודי לפני שיוכל לצאת מריאד, וגם זאת בהתערבותו של נשיא צרפת עמנואל מקרון. איבד גם את הונו וגם את השפעתו הפוליטית. חלק גדול מבסיס כוחו של חארירי בלבנון הייתה התמיכה הכספית הסעודית בו.
ללא תמיכה זאת, חארירי שירד מנכסיו, תלוי יותר היום בחיזבאללה ובמנהיגו חסן נסראללה.
לגבי איש הכספים הירדני-פלסטיני סאביח אל מסרי וההסכמים אתם הגיע עם השלטונות הסעודים לגבי שחרורו, הדברים פחות ברורים ועדיין אין עליהם מספיק מידע.