המכה הרוסית של אבו מאזן לג'ון קארי ולנתניהו. החל מבצע עם פוטין צעדים משותפים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית

הביקור של יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן במוסקבה, שהחל ביום ה' 23.1, ושיחותיו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ועם ראש הממשלה דימטרי מדבדב, הפכו לתחילת 'האינתיפאדה המדינית' הפלסטינית נגד ישראל, ארבעה חודשים לפני מה שתוכנן, ולהתחלת ההתנתקות הפלסטינית מארה''ב, כאשר אבו מאזן מבצע תפנית חדה לעבר מוסקבה.
לא שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ולא ראש הממשלה בנימין נתניהו, ידעו על כך מראש והיו מוכנים לתפנית דרמטית כזו. במילים אחרות, גם גופי המודיעין האמריקנים, וגם הישראלים הופתעו לגמרי מהמהלך. בעוד המהלך הדרמטי העיקרי מתבצע מוסקבה, קארי ונתניהו נמצאים הרחק משם בשוויץ.  
מי של לא הופתע, היה נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, אשר לפי כל הסימנים תכנן ותיאם מראש  עם אבו מאזן את המהלך, כאשר שניהם בוחרים לשם כך, את יום ה', יום אחד בלבד לאחר פתיחתה של וועידת ז'נווה 2.
בכך הצליחה מוסקבה, להראות לקהילה הבינלאומית, אולם בעיקר לממשל אובמה בוושינגטון, כי בשלוש החזיתות המדיניות העיקריות של המזרח התיכון, איראן, סוריה, הפלסטינים,  נמצאת מוסקבה כמה צעדים לפני וושינגטון, כאשר היא נוטלת את היוזמה וההובלה בכל אחד מנושאים אלה.
האות הראשון לעומד להתרחש היה הדיווח ממוסקבה, כי  יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, דן ביום ה', עם ראש ממשלת רוסיה דימטרי מדבדב,  בנוסח של הסכם אשר יאפשר לענק הנפט והגז הרוסי 'גזפרום' Gazprom, להפיק את הגז מקידוחים בים התיכון מול רצועת עזה. ההסכם, שתחילה פורסם בכוונה בנוסח ובצורה שלא היו ברורים, קובע כי מוסקבה תשלם 1 מיליארד דולר עבור כ-30 מיליארד מטרים מעוקבים ששדות הגז מול עזה יכולים להפיק. כמו כן נידונה האפשרות כי חברת הנדסה רוסית Technopromexport תבדוק  את האפשרויות לערוך קידוחי נפט ליד רמאללה. 
בסופה של הידיעה נאמר, כי אבו מאזן נפגש גם עם נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, ואמר לו כי על רוסיה למלא תפקיד רחב יותר במזרח התיכון.
על עצם ההפתעה הישראלית, אפשר היה ללמוד בלילה מתגובותיהם של בכירים ישראליים, שאמרו שהם אינם מבינים כיצד הרוסים והפלסטינים יכולים להגיע להסכם כזה, כאשר קידוח הגז היחיד ממול לעזה נמצא בבעלות חברת הגז הבריטית British Gas. 
פקידים ואנשי ביטחון ישראלים בכירים אפילו לא העלו על דעתם, כי מדובר על הסכם רוסי-פלסטיני לחיפושי נפט וגז בים התיכון, הבנוי לפי ההסכם הרוסי-סורי לחיפושי נפט שנחתם ב-27 לדצמבר במוסקבה.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי לצעד רוסי-פלסטיני זה יש שתי משמעויות המכוונות נגד ישראל:
1. הרוסים נערכים להקיף את שדות הנפט והגז של ישראל, בשדות נפט וגז, ומערכת צינורות הובלה רוסיים, אשר יחסמו את ייצוא הגז והנפט הישראליים.
2. מבחינת החוק הבינלאומי הרשות הפלסטינית עדיין איננה מדינה עצמאית, ולכן היא איננה רשאית להקים אזורים כלכליים מיוחדים בים התיכון, בהם יש לרמאללה זכות לנהל קידוחי נפט וגז. נושאים אלה הם חלק מהמו''מ המדיני שמנהל שר החוץ האמריקני ג'ון קארי.
אולם אם מוסקבה לוקחת על עצמה לבצע קידוחים כאלה, המשמעות היא כי בעיני מוסקבה הרשות הפלסטינית היא כבר מדינה עצמאית, ולכן מוסקבה ורמאללה, יכולות להיכנס להסכמים כאלה.
במילים אחרות, כמו שמוסקבה חתמה על הסכם לקניית חצי מיליון חביות נפט איראני ליום, תמורת 1.5 מיליארד דולר לחודש, ובכך מוטטה בצעד אחד את כל אמברגו הנפט נגד איראן, מבלי שארצות הברית וישראל, מחו על כך אפילו במילה אחת, כך שבועיים לאחר מכן, ביום חמישי, ממוטטים בצעד אחד, פוטין ואבו מאזן, את המהלך המדיני האמריקני-ישראל מול הפלסטינים, ומשאירים את שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, ואת ראש ממשלת ישראל נתניהו, ככלי ריק שתוכניותיהם מיושנות ואינן מעשיות יותר.
מי שחיכה בוושינגטון ובירושלים להסברים נוספים מצד הרוסים, או הפלסטינים, היה יכול להקשיב לדבריו  בלילה במוסקבה של  חבר הנהגת פתח', נביל שעת', אשר אמר, כי אבו מאזן דן עם בכירים במוסקווה באפשרות של הקמת מסגרת רחבה יותר למשא ומתן עם ישראל, שרוסיה והמעצמות יהיו חלק ממנה.
שעת' הסביר, כי צעד כזה יבטל את המונופול של ארה"ב לאחר שהוכח כי וושינגטון איננה  יעילה באכיפת הסכמים על ישראל. לדבריו, רוסיה הוכיחה את הצלחתה בעניינן של סוריה ושל איראן ואין סיבה שלא תמלא אותו תפקיד  גם בערוץ הישראלי-פלסטיני.
במילים אחרות, אבו מאזן הצטרף לשורה של מנהיגים רבים במזרח התיכון, החל ממנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, נשיא סוריה בשאר אסד, מלך סעודיה עבדאללה, ונשיא מצרים הגנרל פאתח-אל סיסי, אשר החליטו, חלקם בגלוי, וחלקם בחשאי, להשתית את מדיניותם האזורית, או חלקים ממנה, על מוסקבה, שנכנסה לתוך הוואקום שממשל אובמה השאיר מאחורי כאשר נטש את האזור.     

 

Print Friendly, PDF & Email