המלחמה בלוב מכרסמת בכוחו של קדאפי אך חושפת גם את חולשת נאט"ו ואירופה
ביום ג' 10.5 לפנות בוקר התעוררה טריפולי לקולן של חמש התפוצצויות ענק כדי לגלות שעוד מבנים במתחם הנשיאות הריק והנטוש באב אל עזזיה, ומבני ממשלה אחרים ברחבי העיר נהרסו עד היסוד.
אולם איש, כולל אנשי תקשורת מערביים הנמצאים בעיר, לא התרגש מכך ומספר הסקרנים שהתאספו מסביב לבניינים שנפגעו היה מועט.
כולם יודעים שמועמר קדאפי ובניו נעלמו מאז ההפצצה של נאט''ו ב-1 למאי, על החווילה של בנו סייף אל ערב שנהרג, בה התאספה המשפחה בראשות קדאפי, שהיה מטרה העיקרית של המתקפה.
עדיין לא ברור כיצד נודע לקדאפי מראש על ההתקפה המתוכננת נגדו, וכיצד הצליח להימלט ממנה זמן קצר מאוד לפני שהחלה. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מוסרים, כי בוושינגטון ובמטה נאט''ו בבריסל חושדים כי ציוד עיקוב אלקטרוני מתקדם שהובא באחרונה לאחת השגרירויות בטריפולי מזהה את המטוסים והטילים המתקרבים ומזהיר את אנשיו של קדאפי מפניהם. כתוצאה של הפעלת ציוד כזה בשבועיים האחרונים, מוצא את עצמו נאט''ו במצב בו רוב ההפצצות שלו על מבני שלטון ומתקנים צבאיים פוגעות במבנים ריקים.
לכן דבריו של מזכיר נאט''ו אנדרס פוג ראסמוסאן Anders Fogh Rasmussen, ביום א' 8.5, שהייתה בהם סתירה פנימית, 'כי המשחק (כלומר, המלחמה) עבור קדאפי הסתיים' The game is over for Gaddafi, אבל 'אין פתרון צבאי למלחמה בלוב'
'no military solution' for the civil war in Libya, היו יותר טפיחה מוראלית עצמית על השכם, מאשר תיאור מדויק של המצב בלוב.
אחרי חודשים של מלחמה, מאז תחילת מרס, לא רק שהתקפות נאט''ו לא הצליחו להביא את קאדפי לידי וויתור על השלטון, אלא אפילו לא הצליחו לפגוע ברוח וביכולת הלחימה של הצבא הלובי, בתמיכה בקדאפי של ראשי השבטים הגדולים בלוב, ושל ראשי מערכות השלטון והפיקוד הצבאי מסביבו.
העובדה היסודית במלחמת נאט''ו בקדאפי, שהתגלתה כבר בשבוע הראשון של אפריל, כאשר ארצות הברית הפסיקה (ב-4 באפריל) את מעורבותה הצבאית בלוב, כי בלי הכוח הצבאי האמריקני, אין לנאט''ו כוחות אוויר, ים, וטילים, מספיקים כדי להעמידם מול צבאו של קדאפי, לא השתנתה.
נכון שמבחינה טכנית אם מצב התיקו במלחמה בין נאט''ו, כוחות המורדים, וקדאפי יימשך, יכול נאט''ו לאורך זמן להשמיד בהפצצות מתמשכות את צבאו של קדאפי. אולם מודבר בחישובים על הנייר שאינם משנים את המצב הצבאי בשטח. בקצב הצבאי בו נאט''ו פועל כאשר אין ביכולתו להגדילו או להרחיבו, ייקח לנאט''ו לפחות עוד חמש שנים, אם לא יותר, כדי להביא את קדאפי לנקודת השבירה שלו.
ממול, גם קדאפי וגם תומכיו מחוץ ללוב, כמו רוסיה, סין, רוב מדינות אפריקה, וחלק ממדינות הבלקן, אינם קופאים של שמריהם, כפי שאפשר היה לראות מעצם הצבת המכשור האלקטרוני המתקדם בלוב. מידע מודיעני מצביע גם על כך כי קדאפי ממשיך לקבל באורח סדיר משלוחי תחמושת, טילים ומערכות נשק חדשות במקום אלה המושמדות על ידי מטוסי נאט''ו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי למצב זה אליו נקלע נאט''ו יש כמובן השלכות מעבר לזירה הלובית. אם לנאט''ו, ובייחוד לשתי המעצמות האירופאיות בריטניה וצרפת, אין מספיק כוחות כדי להתגבר על צבא שמורכב למעשה מ-4 עד 5 יחידות-מסגרות צבאיות שגודל כל אחת מהם הוא קצת למעלה מחטיבה, הפועלות ללא כוח אווירי, אז מתעוררת השאלה מהו הכוח הצבאי האמיתי של נאט''ו שעל הניר מורכב מצבאותיהן של 26 מדינות אירופאיות, ומהו כוחה הצבאי והמדיני האמיתי של אירופה?
כבר עתה, נשיא סוריה בשאר אסד המתבונן ולומד מהמתרחש בלוב, אינו מהסס להשתמש בצבאו כדי לדכא באש של טנקים, ארטילריה, וחיילי הקומנדו שלו את המתקוממים נגדו, מבלי שהוא חושש, כי צבאות נאט''ו שחלקם ( צרפת, איטליה, ספרד), משתתף בכוח יוניפי''ל בלבנון יופנה נגדו. ערב הסעודית ומדינות המפרץ הפרסי, שנאט''ו מנסה באחרונה לשכנען לחתום על ברית צבאית אותו, איבדו כל עניין בהצעה זו. גם איראן עוקבת בעניין אחר חולשת נאט''ו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי אלה הן הסיבות העיקריות מדוע המלחמה בלוב הצטמצמה עכשיו לשתי חזיתות בלבד.
1. עיר הנמל מיסרטה Misrata, הנמצאת רק כ-185 ק''מ מזרחית-מערבית לבירה טריפולי, שהיא המעוז העיקרי שהמורדים מחזיקים במערב לוב.
אמלא הפצצות מטוסי נאט''ו, העיר הייתה נכבשת כבר בשבוע השלישי של אפריל על ידי כוחות קדאפי. למרות הצלחה מקומית, ובינתיים חד-פעמית של המורדים להדוף ביום שני 9.5, את כוחות קדאפי מעמדותיהם, לא נאט''ו, ולא המורדים, מצליחים לשבור את המצור שכוחות קדאפי הטילו על העיר. מטוסי נאט''ו אינם מצליחים להפסיק את ירי טילי 'הגראד' והארטילריה של קדאפי על העיר. הם גם אינם מצליחים לעקור את אחיזתם של כוחות קדאפי בשדה התעופה של העיר, דבר שמאפשר למסוקים ולמטוסים קלים של קדאפי להתחמק מהאזור האסור לטיסה no fly zone של נאט''ו, לנחות במקום להביא תגבורות, אספקה ותחמושת, ולפנות פצועים.
2. חזית הרי נאפוסה Nafusa Mountains, שהיא שרשרת ההרים המשתרעת על פני כמה אזורים במרכז-מערב לוב.
רוב האוכלוסייה בהרים אלה המתגוררת בערים הלוביות גאראין, איפרן, קבאו, נאלוט, וזיזתן הנמצאת למרגלות ההרים Gharyan, Yifrin, Kabaw, Nalut, Ziztan, היא אוכלוסייה ברברית Berbers, שיש להם מטרות שונות לגמרי מאלה של המורדים במזרח לוב, בבנגאזי. הברברים מבקשים להקים מדינה עצמאית בצפון אפריקה אליה יצטרפו הברברים היושבים בצפון אלג'יריה ובמרוקו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי הלחימה באזורים אלה היא מצומצמת מאוד, ואין לה, בשלב זה השפעה רבה על המתרחש בלוב ועל עתידו של משטר קדאפי. לכך יש שתי סיבות עיקריות:
א. אין לברברים כוח צבאי, וכמעט שאין להם נשק.
ב. הסיבה שכוחות קדאפי אינם תוקפים אותם, מלבד הפגזות של עריהן בטילים ובארטילריה, היא שלערים האלה בהרים מובילות דרכים צרות מאוד, חלקן בלתי סלולות. כדי להקנות לכוחותיו כושר תנועה מהיר מנקודה אחת לשנייה, וכדי לצמצם את יכולת מטוסי נאט''ו לפגוע בהם, חילק קדאפי את כוחותיו לטורים משוריינים הכוללים כל אחד לא יותר מ-60 טנקים וכלי רכב משוריינים. קדאפי חושש כי אם הוא ישלח את הטורים האלה לתוך הדרכים הצרות בהרים הם יהיו טרף קל למטוסי נאט''ו.