המלחמה האבודה של המערב במאלי

לאחר ההודעות על סיום הקרבות, מתברר ביום ו' 18.1, כי הקרבות בשדה הגז בין אל קעידה וצבא אלג'יריה נמשכים. בוושינגטון, לונדון, טוקיו, ואוסלו גובר הזעם מאחר ולא ברור מה עלה בגורלם  של למעלה מ-60 אזרחי מדינות אלה שגורלם לא ידוע ואשר נעלמו perished.  בני הערובה הנעדרים הם: 17 יפנים. 14 נורווגים. 10 בריטים. 7 אמריקנים. 2 צרפתים. תיקדבקה: המדובר בעובדים שידוע בוודאות שהוחזקו על ידי אל קעידה כבני ערובה. בארה''ב, אסיה, ואירופה, יודעים על עובדים נוספים שהיו בשדה הגז ונעלמו, אבל אין עליהם פרטים מלאים. במילים אחרות, לכל המספרים שפורסמו ביום ה' 17.1, לא היה בסיס.   
העובדה כי הקרבות סביב שדה הגז נמשכים כבר ארבעה ימים, היא הישג טקטי ותעמולתי חשוב של אל קעידה, אשר יהיו לו עוד תוצאות מרחיקות לכת, מלבד עליית מחירי הנפט והגז העולמיים. 
מקורות מודיעין ולוחמת מערביים, אמרו ביום שישי לפנות בוקר 18.1, כי הקרב עם אנשי אל קעידה הסתיים אבל רק באזורי מגורי העובדים. עתה מתנהלת פעולות טיהור מסובכת בכל חלקי שדה הגז, פעולה שיכולה להימשך עוד כמה ימים.
ביום ה' בלילה 17.1, עדיין לא היו ברורות לגמרי כל העובדות לגבי ההתקפה של צבא אלג'יריה, על אנשי אלקעידה שהחזיקו עשרות בני ערובה זרים בשדה הגז In Amenas, ליד גבול אלג'יריה-לוב החל מיום שלישי 15.1. מלבד העובדה שרוב בני הערובה  הזרים נהרגו  ביום של קרבות עקובים מדם, כבר עתה ברור, כי גם אם הפלג של אל קעידה המשתייך ל-AQIM שתכנן וביצע את הפעולה התכוון לכך או לא, הרי בכך נפתח השלב במלחמה ארגון הטרור יתקוף מטרות נפט וגז בכל חלקי אפריקה, וגם בחצי האי ערב. כבר ביום חמישי בלילה קפצו מחירי הנפט בעולם לפחות ב-1.3 אחוז. 
מקורות מערביים מסרו ביום ה' 17.1, כי מספר גדול של בני ערובה נהרג, או נפצע, כאשר לוחמי אל קעידה השתמשו בהם כמגן אנושי במטרה למנוע מהצבא האלג'ירי לתקוף אותם. למרות זאת, מסוקים אלג'ירים תקפו אותם ואת בני הערובה. נראה כי אל קעידה ממשיך להחזיק במספר בני ערובה. אין מספרים של הרוגים ופצועים.
קודם לכן המשיכו מקורות תקשורת  בצפון ובמערב אפריקה  ביום ה' 17.1, למסור ידיעות סותרות על גורלם של בני הערובה הזרים המוחזקים על ידי אנשי אל קעידה בשדה הגז האלג'ירי. מקורות מוסרים כי עשרות בני ערובה מערביים ואלג'ירים נהרגו, בעת התקפה של צבא אלג'יריה על מתקן גז. אין אישור לידיעות אלה. הדבר היחיד הברור הוא, כי במקום מתנהלת פעילות צבאית שאין עליה פרטים של צבא אלג'יריה.
מקורות ביטחון בלונדון, אמרו ביום ה' 17.1, כי הם מפקפקים בידיעות שמפיצים מקורות אלג'יריים, כי בין 15 ל-20 בני ערובה זרים הצליחו להימלט משבי לוחמי אל קעידה המחזיקים בשדה הגז האלג'ירי. המקורות אמרו: 'אנו מקווים מאוד כי ידיעות אלה נכונות, אולם יש לנו ספקות גדולים לגביהן'. ביום ה' בצהרים, אישר ראש  ממשלת סקוטלנד אלכס סאלמונדAlex Salmond,  כי בין בני הערובה הנמצאים בידי אל קעידה ישנם כמה סקוטים.  
מליצית אל שאבאב בסומאליה, הודיעה ביום ה' 17.1, כי הוציאה להורג את סוכן הביון הצרפתי דניס אלכס. חששות כבדים בוושינגטון, לונדון, פריס, אוסלו וטוקיו, כי עתה יתחילו אנשי אל קעידה  המחזיקים 41 בני ערובה בשדה גז באלג'יריה  להוציא אותם להורג אם תביעותיהם לא תתקבלנה. עובד בשדה הגז סיפר לרשת החדשות הצרפתית "פראנס 24" כי חלק מבני הערובה נדרשו ללבוש חגורות נפץ. לדבריו, הטרוריסטים חמושים בנשק רב ומאיימים לפוצץ את השדה. כפי שתיקדבקה צפה, המעורבות הצבאית האמריקנית-צרפתית במאלי, הביאה לאיחוד בין שלושה גורמי אל קעידה בצפון-מערב, וקרן אפריקה. 
ההסתבכות במלחמה במאלי, שהוידיאו המיוחד של תיקדבקה עוסק בה, הגיע לשיא ביום ד' 16.1, כאשר אל קעידה הקיף את שדה הגז שכבש  באלג'יר במוקשים, מאיים להוציא להורג לפחות 41 בני ערובה זרים.  כ-150 בני ערובה אלג'יריים שהיו בידי החוטפים  שוחררו ביום ה' 17.1. אל קעידה מאיים לממש את איומיו באם הכוחות הצרפתיים הנמצאים במאלי לא יעזבו את המדינה מיד. 
מדובר באחת מפעולות הטרור הגדולות ביותר שבוצעו באפריקה, וההתקפה הראשונה של אל קעידה על שדה אנרגיה באפריקה. ככל שעבר יום ד' 16.1, הלך והתברר כי ההתקפה של אל קעידה במאגרב AQIM, על מה שהוגדר תחילה מתקן גז של החברה הבריטית BP, היא למעשה אחת מפעולות הטרור הגדולות ביותר שבוצעו באפריקה, וההתקפה הראשונה של אל קעידה על שדה אנרגיה באפריקה.
ההתקפה החלה בבוקר, כאשר 50 מיני-ואנים עמוסים בלוחמי אל קעידה פשטו על שדה הגז האלג'ירי Ain Amenas, הנמצא 100 ק''מ מלוב, ובמקביל השתלטו על אוטובוס שהוביל עובדים זרים לשדה. בניגוד לידיעות קודמות לא היה שום מרדף של צבא אלג'יר אחרי אנשי אל קעידה מאחר והם התבצרו בחלקים שונים של שדה הגז, ואתם בני הערובה, ביניהם בריטים ונורווגים, והם מאיימים לפוצץ אותו. 
הממשלה הבריטית בראשות ראש הממשלה דיוויד קמרון התכנסה בלונדון לישיבת חירום. הבית הלבן הודיע ביום ד' בלילה כי הוא עוקב אחר המצב המתפתח באלג'יריה.
קודם לכן דיווחו המקורות הצבאיים וללוחמת טרור של תיקדבקה:  
יש בכך אירוניה רבה שדווקא בסוף השבוע בו הנשיא אובמה בעת פגישתו בוושינגטון עם נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי, ניסה לסיים את המלחמה בת 11 השנים באפגניסטן, הוא מסתבך בחזית חדשה מול אל קעידה שיש לה סימני היכר אפגאניים רבים.
השטח במערב במאלי אותו לוחמי אל קעידה מחזיקים גדול יותר משטח אפגניסטן, או טכסס פלוס קליפורניה ביחד.
כמו שאל קעידה התבסס באפגניסטן על הטאליבן, כך אל קעידה במערב אפריקה ובמאלי מתבסס על שבטים אפריקנים נודדים בעיקר הטוארג  Touareg tribes, שהם בין היחידים היודעים לנוע בחופשיות במדברות הסאהל והסהרה, כפי שהפשטונים באפגניסטן, מהם מורכב הטאליבן, יודעים לנוע בהרי הינדו-כוש.
לטוארג יש כ-1,500 חיילי קומנדו מיוחדים עליהם מפקדים שלושה קצינים, שקודם אומנו על ידי מועמר קדאפי, ואחר כך לאחר נפילתו אומנו על ידי הכוחות המיוחדים האמריקנים.
חיילים אלה מצוידים במיטב הנשק ללוחמת קומנדו מדברית, הלובי והאמריקני. יחידות אלה שהיו צריכות להוות את עיקר כוח הלחימה האמריקני בצפון ומערב אפריקה נגד אל קעידה, ערקו והצטרפו לאל קעידה, בעיקר כדי להשיג עצמאות.
עכשיו הם נלחמים נגד הצרפתים ונגד האינטרסים האמריקנים במאלי. איש אינו יודע כמה אלפי לוחמי שבטים נוספים עומדים לרשותם.
מבחינה אמריקנית, זה היה אסון מודיעני, ומפלה אסטרטגית, אשר הוסתרה מדעת הקהל האמריקנית, כפי שממשיכים להיות מוסתרים הסיבות וההתרחשויות מסביב להתקפה של הקונסוליה האמריקנית בבנגאזי, ורצח השגריר האמריקני בלוב ב-10 בספטמבר 2012. וושינגטון, ועכשיו גם פריס ממשיכות לשלם את מחיר התעלמותם מגורמי אל קעידה בלוב בעת המלחמה מול קדאפי.
לא לצבא האמריקני, ולא לצבא הצרפתי, יש את היחידות והציוד המתאים לנהל מלחמת מדבר ממושכת נגד כוות אל קעידה בסהרה ובסאהל Shael.

Print Friendly, PDF & Email