הנסיגה האמריקנית-בריטית מעיראק: איתות אמריקני-בריטי לאיראן, וסכנה אסטרטגית לישראל ולירדן.

מיוחד ובלעדי למקורות הצבאיים של תיקדבקה: לאחר שהפנטגון הכחיש ביום א` 5.3, בתוקף את הפרסומים של דבקה-נט-וויקלי, הסנדיי טלגרף, והסנדיי מירור, כי החלו ההכנות לקראת נסיגתם של צבאות ארצות הברית ובריטניה מעיראק, וכי הכוחות יעזבו סופית את עיראק בתחילת 2007, אישר ביום שלישי 7.6, קצין גבוה בריטי גנרל ניק הוטון Gen Nick Houghton, שהוא סגן מפקד כוחות בעלות הברית בעיראק וכפוף רק למפקד האמריקני העליון בעיראק הגנרל ג`ורג קייסי Gen George W Casey, כי הצבאות האמריקנים והבריטים יחלו תוך כמה שבועות את נסיגתם מעיראק. במילים אחרות הנסיגה כבר החלה, כאשר בבגדאד אין ממשלה, והצבא וגופי הביטחון והמודיעין העיראקים, מסוגלים לפעול רק באזורים מצומצמים מאוד.
הראשון שהבחין בהחלטה האמריקנית-בריטית לסגת מעיראק עוד בחודש אוקטובר 2005, כבר לפני ששה חודשים, היה מפקד אל קעידה בעיראק מוסאב זרקאווי. זו הייתה הסיבה העיקרית מדוע החליט להעביר את מפקדתו בלילה שבין 15 ל-16 באוקטובר ממערב עיראק אל תוך הבירה בגדאד.
(תיקדבקה דיווח על כך בלעדית ב-8 בנובמבר 2005 במאמר `מוסאב זרקאווי עובר לבגדאד.` הקישו כאן לקריאת המאמר המקורי.) זראווי העריך נכון כי הקרב העיקרי יתנהל עכשיו על השלטון בבגדאד, וכי הוא צריך להיערך בבירה העיראקית לקראת צאתם של האמריקנים והבריטים, בניסיון להפיל את המשטר שהם ישאירו אחריהם.
אולם זרקאווי וארגון אל קעידה, אינם הגורמים היחידים בעיראק המדברים במושגים של ניצחון.
דובר של האייטוללה מוקטעדה סדאר שהמיליציה הצבאית שלו `צבא המהדי` נלחמה והובסה באביב 2004 באמריקנים בבגדאד, נאג`ף וכרבלא, אמר ביום ג` בבגדאד `כי העזיבה שלהם הייתה תמיד השאיפה והמטרה שלנו.` their departure was our aim and our goal. , ואילו חאליל איבריהם, מראשי המפלגה האיסלמית העיראקית, הגוש הסוני הגדול ביותר בפרלמנט העיראקי שיש לו קשרים עם הגרילה הסונית העיראקית , אמר: `כי טוב שהכוחות הזרים עוזבים את עיראק מרצונם לפני שהם יאלצו לסגת באמצעות כוח.` it was good that foreign troops were leaving voluntarily before they were forced to.
במילים אחרות, לא משנה איך וושינגטון ולונדון יגדירו את המהלך הזה אותו הם מכחישים. בעיני השיעים, הסונים, ואל קעידה הנסיגה הזו נתפשת `כתבוסה שקטה` של הצבאות האמריקנים והבריטים בעיראק.
הגנרל ניק הוטון מגדיר את הנסיגה כהדרגתית gradual withdrawal , ואומר כי נסיגה זו תאפשר עד לסיומה בתחילת 2008 להכין את הכוחות העיראקים שיתפשו את מקומם של האמריקנים והבריטים. זו כמובן הבעת תיקווה או שאיפה שאין לה סיכויים רבים בשטח בגלל שתי סיבות עיקריות.
1. אם במשך שלוש השנים מאז הפלישה האמריקנית-בריטית לעיראק ב-2003, לא הצליחו כוחות הקואליציה להקים אפילו גדוד עיראקי אחד המסוגל לפעול מבצעית עצמאית, ללא גיבוי צבאי אמריקני, למה שהם יצליחו להקים, עתה כאשר כבר הנסיגה שלהם החלה, חטיבות עיראקיות מבצעיות? כל הסיבות מדוע כוחות אלה לא הוקמו עד עכשיו, ביניהם חדירה של כוחות הגרילה ואל קעידה אל שורות החיילים העיראקים ואחוז עריקות המגיע ל-20 אחוז,תהפוכנה להיות חריפות יותר.
2. דבריו של הגנרל הבריטי כי הנסיגה תסתיים בתחילת 2008, הם תיאור של תוכנית, אבל בהחלט לא בהכרח מציאות שתתרחש בשטח. גם המפקדים האמריקנים והבריטים אינם יודעים עדיין איך אל קעידה, המחתרת הסונית, ואיראן שכ-12 עד 15 אלף מסוכניה פרושים בשטח בעיראקי,יגיבו על התפתחות זו. האם הם יחליטו לשמור על מינימום של פעולות טרור, כדי לאפשר לאמריקנים ולבריטים נסיגה שקטה יחסית ומסודרת, או שכל שלושת הגורמים, או אחד מהם, יחליטו להגביר את לחץ פעולות הטרור ואת האבידות, כדי להביא לנסיגה מהירה יותר?
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובלונדון מדווחים, כי זה לא היה מקרה שהפרסום של דברי גנרל נייק הוטון בא בדיוק ביום ג` בבוקר, ביום השני לדיוניי מועצת הנגידים של הוועדה לאנרגיה גרעינית שליד האו"ם בווינה, בנושא הגרעין האיראני.
בצעד זה ארצות הברית ובריטניה מאותות לטהרן, כי אם היא תוותר בשאלת הגרעין, היא תזכה בהישג הרבה יותר חשוב עבורה מבחינה אסטרטגית במדיניות הביטחון הלאומית שלה, והוא הקמת מדינה שיעית בדרום עיראק, שתהייה תחת השפעתה של איראן, דבר שיתאפשר עם נסיגתם של הכוחות האמריקנים והבריטים. כלומר, מצבה של טהרן בדיוניים המתנהלים השבוע בווינה, הוא לא כל כך קשה כפי שמתואר בכלי תקשורת מערביים וישראלים.
המומחים של תיקדבקה, מציינים כי לעובדה שהכוחות האמריקנים והבריטים עוזבים את עיראק מבלי שהם הצליחו לגבור לא על אל אל קעידה ולא על הגרילה הסונית יש כבר תוצאות דומות בשלוש מדינות אחרות במזרח התיכון.
1. לא רק בעיראק הגרילה הסונית ואל קעידה נשארו עם כוחותיהם ומערכות הנשק שלהם כשהם שולטים במערב ובמרכז עיראק. גם בלבנון מסתמנת התפתחות לפיה תושג הסכמה לאומית, בניגוד למדיניותה של ארצות הברית ולהחלטת מועצת הביטחון 1559, כי חיזבאללה תמשיך להחזיק במיליציה הצבאית ובמערכות הנשק שלה.
2.אותו תהליך מתרחש ברשות הפלסטינית, שם החמס כבר הודיע, כי נוסף לשליטה שהוא יקבל על גופי הביטחון הפלסטינים עם עלייתו לשלטון, הוא ימשיך להחזיק בזרוע צבאית נפרדת, גדודי עיז-א-דין אל קסאם, שיהוו את הזרוע שתשמור על שלטונו.
3. כל המערכת המתוארת תמיד `כמערכת הברחות` בסוריה, שהיא למעשה המערכת הלוגיסטית הצבאית עלייה נשענים כוחות אל קעידה וכוחות הגרילה הסוניים בעיראק, לא רק שלא נפגעה, אלא שבחודשים האחרונים התרחבה והעמיקה את פעולותיה. במילים אחרות, שלטונו של נשיא סוריה בשאר אסד, ובני משפחתו, התחזק ולא נחלש.
כאשר ארצות הברית ובריטניה נסוגות מעיראק, מבלי להשיג שם את מטרותיהן הצבאיות והמדיניות, גם ישראל נסוגה מפני החמס, וגם ירדן נסוגה מפני האיום של אל קעידה הסוגר עליה משני כיוונים, עיראק במזרח, וסוריה בצפון. אלה הם תהליכים המהווים סיכון אסטרטגי גם על ירושלים וגם על עמן.

Print Friendly, PDF & Email