הנשיא באראק אובמה: תימשך התמיכה האמריקנית במדיניות העמימות הגרעינית של ישראל

המקורות של תיקדבקה בוושינגטון: נשיא ארצות באראק אובמה חידש ביום שני 3.5, את התחייבותו לישראל להמשיך ולתמוך במדיניות העמימות הישראלית שאיננה מכחישה, אך גם איננה מאשרת כי בידי ישראל מצויים מאגרי נשק גרעיניים. הנשיא חזר על התחייבות זו לפני ראש הממשלה בנימין נתניהו, כאשר השניים שוחחו בטלפון במשך 20 רגע.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי זו הייתה הפעם השנייה תוך שנה אחת, שהנשיא אובמה חזר על התחייבות נשיאותית זו. בפעם הראשונה נתן אובמה התחייבות כזו לראש הממשלה בנימין נתניהו ב-18 למאי 2009, בעת ביקורו הראשון של נתניהו בבית הלבן.
מקורות אמריקנים בכירים בוושינגטון אומרים כי אובמה סבר כי הוא היה צריך להדגיש כי התחייבויותיו בתחום הנשק הגרעיני לישראל שרירות וקיימות בגלל 4 סיבות:
1. הצעדים הקשורים למזרח התיכון שהממשל נקט השבוע, לקראת ובעת כינוס וועידת האו"ם למניעת הפצת הנשק הגרעיני.
ביום ד' 5.5 הודיעו 5 החברות הקבועות במועצת הביטחון, כי הן מתחייבות לפעול ביחד למען הכרזתו של המזרח התיכון 'כאזור חופשי' a nuclear weapons-free zone, מנשק גרעיני.
קודם לכן ביום שני 3.5 אמרה שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון בוועידת האו"ם 'כי ארצות הברית מוכנה לתמוך בצעדים מעשיים כדי להשיג את המטרה של הפיכת המזרח התיכון לאוזר חופשי מנשק להשמדה המונית'. ציטוט המקור:
the United States is "prepared to support practical measures" towards "the objective of a Middle East free of weapons of mass destruction
2. הדיבורים במסדרונות הוועידה, והפרסומים שבאו השבוע בעיקר ממצרים, כאילו ארצות הברית ומצרים מגבשות ביניהן מדיניות גרעינית מזרח תיכונית משותפת אשר מטרתה להביא לפירוק המאגרים הגרעיניים הישראלים.
3. המקורות הבכירים בוושינגטון אמרו, כי לנשיא אובמה ברור, כי אם ראש הממשלה בנימין נתניהו וישראל ירגישו כי הממשל נסוג 'מהבטחותיו הגרעיניות' לישראל, לא תהייה שום התקדמות במו"מ המדיני במזרח התיכון, אותו ניסה השבוע השליח האמריקני ג'ורג מיטשל להתניע.
4. הנשיא גם יודע כי אם ייווצר במזרח התיכון הרושם כי ארצות הברית נסוגה ממדיניותה הגרעינית כלפי ישראל, דבר שלא יאפשר יותר לישראל לקיים את מדיניות העמימות הגרעינית, יתקבל הרושם במזרח התיכון כי הממשל מסתלק מהבטחותיו לגבי ביטחון ישראל.
ביום ג' 4.5, כמה שעות לאחר שהנשיא אובמה שוחח עם ראש הממשלה נתניהו, אמר ג'והן בולטון, מי שהיה שגריר ארה"ב באו"ם, כי המדיניות שהנשיא אובמה נקט בוועידת האו"ם בשאלות הנוגעות למזרח התיכון, ובמגעים שהתקיימו בין ארצות הברית ומצרים על נושאי הגרעין המזרח תיכוניים, 'מכוונים רק נגד מדינה אחת-ישראל.'
ציטוט המקור: There is only one country that resolution is targeted at and that is Israel.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובירושלים מוסרים, כי בשיחה של הנשיא אובמה עם נתניהו, ניסה הנשיא בטל את הרושם הזה שנוצר, בארה"ב ובישראל, ואמר כי הבטחותיו מלפני שנה בנושא הגרעיני שרירות וקיימות. הנשיא גם הדגיש כי השיחות המתנהלות בין ארצות הברית ומצרים על נושא הגרעין, יש להן רק מטרה אחת, והיא כיצד ליצור חזית ערבית אחידה נגד הגרעין האיראני. המקורות שלנו מציינים כי הנשיא התכוון בדבריו למגעים המתקיימים בין גארי סיימור, מתאם הפעולות לגבי הנשק להשמדה המונית במועצה הלאומית לביטחון האמריקנית,
Gary Seymour who is the weapons of mass destruction coordinator on the
National Security Council, ובין נאביל פהמי Nabil Fahmy, מי שהיה במשך שנים רבות שגריר מצרים בארצות הברית, וכיום משמש דיקן למינהל ציבורי באוניברסיטה האמריקנית בקהיר וראש המכון ללימודים למניעת הפצת נשק במזרח התיכון, Center for Nonproliferation studies in the Middle East. המקורות המזרח תיכוניים מציינים, כי פאהמי הוא זה שמרכז כיום את מדיניות מצרים בנושאים אלה.
המקורות שלנו מוסרים, כי הנשיא אובמה הבטיח לראש הממשלה נתניהו, כי בכל הסכם שיושג בין ארצות הברית ובין מצרים, או כל מדינה אחרת על נושא זה, וושינגטון תעמוד על כך כי יובטח שישראל לא תצטרך לשנות את מדיניותה הגרעינית עד אשר יושגו חוזי ויחסי שלום בינה ובין שכנותיה, וכל מדינות המזרח התיכון תתפרקנה מנשקן להשמדה המונית. במילים אחרות, הנשיא מדבר על תקופה ומצבים אוטופיים.
המקורות שלנו בירושלים מציינים, כי למרות שראש הממשלה נתניהו קבל את דבריו של נשיא ארצות הברית אובמה והודה לו עליהם, עדיין קיימת בירושלים אי נוחות רבה מעצם העובדה כי הממשל מוכן להיכנס לשיחות עם מצרים על הנושא הגרעיני הישראלי.

Print Friendly, PDF & Email