הנשיא ביידן והצוות שלו לנושאי הגרעין האיראני מצמצו ראשונים בעימות עם מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי
ביום שישי 26.3, פרסם תיקדבקה את הדברים הבאים: מקורות בוושינגטון ובכמה מבירות אירופה מדווחים, כי במחצית השנייה של חודש פברואר, הצליחו האירופאיים להשיג הסכמה בין איראן וממשל הנשיא ביידן בוושינגטון, לפיה איראן תחדש את השיחות עם ארצות הברית על הסכם גרעיני חדש תמורת שחרור כ-15 מיליארד דולר איראניים המוקפאים בדרום קוריאה, יפן ועיראק.
תמורת זה תסכים טהרן להפסיק להעשיר אורניום לדרגה של 20 אחוז לתקופה של חודש, או חודשיים.
הסכמה זו הובאה, לפי המקורות, לאישורו של מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי. חמנאי שעיין בפרטי ההצעה ונתן אור ירוק לנשיא חסן רוחאני ולשר החוץ מוחמד ג'אווד זריף, להמשיך במשא ומתן ולסכם אותו.
אולם במשך חודש מרץ שינה חמנאי את דעתו ולפני כמה ימים הורה לרוחאני ולזריף להפסיק את המשא ומתן.
הסיבה: האייטוללה חמנאי שהגיע למסקנה, כי למעשה ממשל ביידן, המסכים לשחרר כספים מוקפאים אלה, אינו מבטל אף אחת מהסנקציות האמריקניות המוטלות על איראן, הורה לרוחאני ולזריף להפסיק את המו"מ ולחזור ולהעמיד לממשל ביידן תנאי לפיו לא תחול שום התקדמות במגעים שבין טהרן ווושינגטון, לפני שהסנקציות יוסרו.
לא עברו כמה שעות ובליל שבת אמר פקיד בכיר בממשל ביידן את הדברים הבאים מהם משתמע כי אין חשיבות לשאלה מי יחזור ראשון לציית ( למלא ) להסכם הגרעין.
הבכיר הוסיף ואמר: 'זה לא הנושא מי יחזור ראשון. האם אנחנו ( נעשה זאת ) ב-8, והם האיראנים יעשו זאת ב-10, או להיפך'. 'זה לא העניין'
That’s not the issue, who goes first,” an anonymous US official told the Reuters news agency. Like, we are going to go at 8, they are going to go at 10? Or they go at 8, we go at 10? That’s not the issue.
'העניין הוא', המשיך הבכיר, 'האם אנחנו ( ארה"ב ואיראן ), מסכימות על צעדים שינקטו בהדדיות. 'חזרתה המלאה של איראן למלא/לציית (להסכם הגרעין ה- JCPOA), איננה בהחלט העמדה שלנו’ לפני שאנחנו נעשה משהו', סיים הבכיר את דבריו.
the issue is do we agree on what steps are going to be taken mutually. It is absolutely not our position that Iran has to come into full compliance before we do anything.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים, כי דברי הבכיר מהווים מצמוץ ראשון של הנשיא ג'ו ביידן וצוות העוזרים שלו לנושאי איראן, והישג חשוב למדיניות הגרעין של המנהיג האיראני האייטוללה עלי חמנאי. המיצמוץ/הוויתור האמריקני הזה רק יחזק את גישת האייטוללה חמנאי, כי הוא יכול להשיג מהאמריקנים וויתורים נוספים, ובראש ובראשונה הקלה בסנקציות.
בכך אנחנו חוזרים לתקופת הנשיא אובמה ב-2015, כאשר וויתור אחר וויתור של אובמה לאיראניים, הביא להסכם הגרעין הראשון, אשר אפשר לאיראניים להמשיך בפיתוח תוכניתם הגרעינית, ולא התייחס לנושא פיתוח הטילים ולא לתמיכה האיראנית בגופי טרור במזרח התיכון.
ההתבטאות הזו גם מחלישה את נשיא איראן חסן רוחאני ואת שר החוץ שלו מוחמד ג'אווד זריף, הנוקטים עמדה מתונה יותר מחמנאי.