הנשיא חוסני מובראק ירד מהשלטון והעביר אותו לידי הצבא

סגן נשיא מצרים עומר סולימן מסר ביום ו' 11.2 בערב, כי הנשיא מובראק ירד מהשלטון והעביר אותו לידי הצבא. קודם לכן נמסר כי מובראק ומשפחתו יצאו במטוס צבאי את קהיר בדרכם לשארם-א-שייח'. הודעת סולימן שכללה משפט אחד בלבד, לא ציינה לוחות זמנים להעברת השלטון, אולם מדבריו נראה כי המדובר בהעברה מיידית של השלטון במצרים.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי מדובר בהפיכה צבאית במצרים. הפיכה זו הייתה לפני כל התכנונים, בייחוד של וושינגטון, הייתה צריכה להתחולל 24 שעות קודם לכן. אולם הנסיון נכשל.
בשעות הערב של יום ה' 10.2 נעשה ניסיון בקהיר לייצר מתוך ההמונים המצריים שזרמו לכיכר א-תאחריר את הדחף האחרון שיביא את מפקדי הצבא המצרי לקבל החלטה סופית לבצע הפיכה צבאית. היד הנעלמה שדחפה את ההמונים האלה התקשתה הפעם להסתיר את עצמה.
חוץ מהבית הלבן, כל המקורות אמריקניים, כולל ראש ה-CIA ליאון פאנטה, דיברו בחופשית על כך כי הנשיא חוסני מובראק פורש תוך כמה שעות מהשלטון. אחרים דיברו בוושינגטון כי מובראק כבר פרש מהשלטון והצבא תפס אותו. בשיאה של ההתרגשות בוושינגטון ובכלי התקשרות האמריקנים חזר בו ליאון פאנטה פעמיים מדבריו, דבר ללא תקדים אצל ראש סוכנות הביון DCI המופיע בפומבי בקונגרס. פעם אחת פנאטה אמר כי הוא רוצה להבהיר את הדברים כי אין לו מידע מוצק על המתרחש. פעם שנייה הוא אמר כי מה שיקרה כנראה כי מובראק יעביר לעומר סולימן סמכויות נוספות. פאנטה לא הזכיר יותר אפילו במילה אחת את ירידתו של מובראק מהשלטון.
חוסני מובראק שדיבר בלילה הודיע על העברת הסמכויות , אבל לא על התפטרות. הוא גם לא אמר כי הצבא תפס את השלטון, משום שהוא בעצמו המפקד העליון של הצבא.
ביום ה' בלילה המצב במצרים, וגם בוושינגטון, חזר לקדמותו כפי שהיה בשלושת השבועות האחרונים מאז פריצת ההפגנות והמהומות ב-25.1. ההכרעה והמילה האחרונה נשארה בידי מובראק, ולא בידי הצבא, או הרחוב המצרי, וגם לא בידי וושינגטון.
ביום ו' 11.2 לאחר שורה של דיונים בלתי פוסקים בין וושינגטון וראשי הצבא המצרי, המצב השתנה שוב, וראשי הצבא המצרי שהיססו עוד ביום שישי בבוקר להכריח את מובראק להתפטר, החליטו בליל שבת בסופו של דבר להניח על שולחנו של מובראק אולטימאטום שלא השאיר למובראק שום ברירה אלא להתפטר.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי הודעתו של סולימן, איננה מבהירה למי בדיוק מובראק העביר את השלטון. לפי החוקה המצרית תהליך העברה של שלטון יכול להימשך בין מינימום של 60 יום עד שנתיים. גם לא ברור מעמדו של עומר סולימן, האם הוא נשאר סגן נשיא, או שהופך להיות חבר בכת צבאית בה משתתפים גם שר ההגנה המצרי פילדמרשל טנטאווי, והרמטכ"ל המצרי הגנרל סאמי אנאן.

Print Friendly, PDF & Email