הנשיא מובראק נתן אור ירוק למערכה נגד מכירת נפט וגז מצריים לישראל.

בלעדי ומיוחד למקורות המזרח התיכוניים של תיקדבקה: הנשיא מובראק נתן אור ירוק למערכה נגד מכירת נפט וגז מצרים לישראלים. הערכה בוושינגטון ובירושלים, מובראק רוצה בצינון ניכר של היחסים בין שתי המדינות, לקראת מהלך פיוס בין אבו מאזן לחמס.
המקורות שלנו מוסרים כי בימים האחרונים פרסמו חכמי אוניברסיטת אל אזהר, הנתונים לפיקוח קפדני של השלטון המרכזי בקהיר, צו הלכה האוסר בפעם הראשונה בפומבי למכור נפט וגז לישראל.
חכמי הדת המצרים קובעים:
1. מכירת אוצרות הטבע המצריםלאויב הציוני היא בגידה באיסלם.
2. כל מכירה כזו, היא עבירה דתית.
במקביל התיר ממשל מובראק לצירי הפרלמנט מכל המפלגות להעלות לדיון את שאלת מכירה הנפט והגז המצריים לישראל, ולמתוח על כך ביקורת קטלנית. רוב הצירים שהעלו את הנושא לדיון בימים האחרונים באספה הלאומית המצרית טענו כי ישראל מרמה את מצרים וקונה את הנפט והגז במחירים שאינם מכסים אפילו את עלות הייצור, שלא לדבר על מחיר השינוע שלהם.
המקורות שלנו מוסרים כי מצרים התחייבה למכור לישראל 1.7 מיליארד מטר מעוקב של גז בשנה במשך 15 שנה, בשווי כולל של 2.5 מיליארד דולר. כל הגז מיועד לשימוש של חברת החשמל, אולם באחרונה התגלה כי קו צינורות הגז שהונח לפי ההסכם ממצרים לאשקלון בישראל, איננו מתאים להעברת הגז.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי במשך 30 שנה, מאז 1979, בהן מצרים מכרה נפט לישראל, לפי חוזי השלום שחתמו בינה ובין ישראל, לא משטרו של אנואר סאדאת ולא משטרו חוסני מובראק, לא הרשו אף פעם לשום גורם מצרי למתוח בפומבי ביקורת על מכירות הנפט לישראל. הנושא תמיד נחשב טאבו אסטרטגי במצרים. עתה הרסן הותר.
המקורות שלנו מדווחים כי ישנם סימנים נוספים המעידים, כי הנשיא מובראק עצמו עומד מאחורי מערכה אנטי ישראלית זו. בין מותחי הביקורת על עסקות הגז בין מצרים וישראל, נמצאים שני שרים בממשלת מצרים. השר לנושאים משפטיים פרופ' מופיד שיאהב, הנחשב לאחד מאנשי המשפט המכובדים ביותר במצרים. פרופ' שיאהב היה הבורר המצרי בתהליך הבוררות שבין מצרים וישראל בשאלת טאבה בסוף שנות ה-80. הוא קבע לאחרונה, כי המחיר בו מצרים עמדה למכור את הגז לישראל הוא פחות ממחיר הייצור וההובלה. אפשר וצריך להניח כי פרופ' שיאהב לא היה קובע זאת מבלי שקיבל על כך איתות מארמונו של מובראק. השר השני הוא שר הנפט המצרי סמך פאהמי הטוען עתה כי ממשלת מצרים בכלל לא קשורה לעסקת הנפט, למרות שהיא סוכמה עם הנשיא מובראק, וכי המדובר בעסקה בין 2 חברות פרטיות, חברת EMG המצרית, בה שותף איש העסקים הישראלי יוסי מימן, וחברת החשמל הישראלית.
כפי שכבר דיווחנו בימים האחרונים הנשיא מובראק מצוי בעיצומו של מהלך לשכנע את האמריקנים כי יתמכו במהלך של התקרבות מחודשת בין החמס והפת"ח, והקמתה של ממשלת אחדות לאומית פלסטינית. והוא מעוניין לצנן את היחסים עם ירושלים. חוגים מזרח תיכוניים אחרים המכירים את שוק האנרגיה המצרי אומרים כי סיבה נוספת היא כי המצרים מנסים בשלב זה להתנער מהסכמים שהם חתמו עם הגורמים הישראלים, בגלל העלייה התלולה במחירי הגז והנפט. אין שום סיבה אומרים חוגים אלה כי מצרים תמכור לישראל גז במחיר של 2.8 ל'יחידת חום בריטית' (יחידת מכירה של גז), כאשר המחיר שלה בשווקים הבינלאומיים נע מסביב ל-13 דולר.

Print Friendly, PDF & Email