הסיבות העיקריות להתגברות המתיחות והפעילות הצבאית לאורך גבול ישראל-לבנון.
בלעדי ומיוחד למקורות הצבאיים והמזרח תיכוניים של תיקדבקה: העלאת המתיחות הצבאית לאורך גבול סוריה-ישראל ברמת הגולן, כולל ניסיונות פיגוע בתוך הרמה, חידוש ההתנקשויות באישים אנטי-סוריים בלבנון, והפעלה מחדש של המהלכים של הגוש האנטי-סורי בלבנון בראשות חיזבאללה, והמרונים אנשי הגנרל מישאל עוואן, זו תהייה התגובה הצפויה בשעות ובימים הקרובים של נשיא סוריה באשר אסד,לחתימה `המפתיעה` ביום ג` 6.2, בין האו"ם וממשלת לבנון על מזכר ההסכמה להקמת בית דין בין לאומי שלפניו ישפטו החשודים באשמת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר ראפיק חארירי בפברואר 2005. בכך מתקרב השלב בו החוקר המיוחד מטעם האו"ם בפרשת הרצח, התובע הבלגי סרג` בראמרץ Serge Brammertz , יגיש לבית המשפט שיוקם את רשימת החשודים ברצח, ביניהם אחיו הצעיר של נשיא סוריה, מאהר אסד שהוא מפקד המשמר הנשיאותי הסורי, גיסו של הנשיא הסורי, ראש המודיעין הצבאי הסורי הגנרל אסף שואכת, ושורה של גנרלים סוריים שלקחו חלק בתכנון וביצוע הרצח. (בתמונה:הפיגוע בביירות שהביא למותו של חארירי.) אם סוריה תסרב להסגיר את החשודים יפנה בית הדין אל מועצת הביטחון של האו"ם בדרישה להטיל עליה סנקציות שתאלצנה אותה לעשות כן. הנשיא אסד, שאינו יכול לעמוד בסנקציות כאלה, אינו יכול גם להרשות לעצמו להגיע למצב בו הוא מסגיר את בני משפחתו, צמרת ובסיס הכוח של משטרו לעמוד בפני בית דין בינלאומי באשמת רצח וטרור. הדרך היחידה שנשארה עכשיו פתוחה בפני אסד, היא להפיל סופית את ממשלת פואד סניורה, כדי שההסכם שנחתם בין האו"ם ללבנון לא יבוצע, וליצור מתיחות צבאית באזור.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי על ההסכם חתמו ביום ג` 6.2, סגן מזכיר האו"ם לנושאים משפטיים ניקולאס מייקל Nicholas Michel , והמנהל הכללי של משרד המשפטים הלבנוני, לאחר שראש צוות החקירה של האו"ם סרג` בראמרץ, איים להתפטר מיד באם לא יישבר המבוי הסתום ששרר בביירות, בגלל חוסר יכולתו של ראש ממשלת לבנון פואד סניורה לכנס את הפרלמנט הלבנוני לאישור ההסכם על הקמת בית הדין.
יו"ר הפרלמנט הלבנוני נבייה ברי, אחד מראשי הגוש הפרו סורי בלבנון סירב לכנס את הפרלמנט כדי לדון באישור ההסכם. גם נשיא לבנון הפרו סורי אמיל לאחוד, הודיע כי גם אם הפרלמנט יאשר את ההסכם, הוא לא יחתום עליו, ובכך להסכם לא יהיה תוקף חוקי.
המקורות שלנו מדווחים כי בשורה של מגעים חשאיים שהתנהלו בימים האחרונים בין נציגים בכירים אמריקנים, צרפתיים, ולבנוניים בפריס, כיצד להתגבר על קיפאון חוקתי-משפטי זה בלבנון, הציגו מומחי משפט בינלאומי אמריקנים, שנשכרו במיוחד למטרה זו על ידי הסטייט דפרטמנט, את הפתרון הבא: בהסכם שכבר נחתם בין האו"ם לבין ממשלת לבנון יופיע סעיף האומר כי הקמת בית הדין הבינלאומי והתחלת פעולתו מבוססים על סעיף 7 של מגילת האו"ם. לפי סעיף זה החלטות מועצת הביטחון של האו"ם מקבלות תוקף מעשיי, לגבי כל מדינה חברת האו"ם, באם ממשלתה מאשרת זו, מבלי להזדקק לאישורים נוספים. במילים אחרות, אין צורך להביא את ההסכם בין האו"ם ולבנון, לאישור הפרלמנט הלבנוני, ולחתימתו של נשיא לבנון. חתימתו של פקיד בכיר במשרד המשפטים הלבנוני מספקת.
זו הסיבה מדוע מזכיר האו"ם באן קי מון Ban Ki-moon, שהחליט למנוע בכול כוחו את משבר התפטרותו של סרג` בראמרץ, שאיים להיות המשבר הגדול הראשון שלו מאז נכנס לכהונתו בחודש ינואר, אמר ביום ג` בלילה, שהוא מקווה כי עתה ממשלת לבנון תאשר את ההסכם בהתאם `לצרכים החוקתיים של לבנון` ולא בהתאם למצב החוקתי בלבנון. the Government will ratify it in line with the country’s `constitutional requirements.`
דוברים אחרים של האו"ם, שניסו לכסות על ההבנה הסודית שהושגה בין האו"ם, ארצות הברית, צרפת ונציגיו של פואד סניורה, המשיכו לומר כי המוסדות הלבנוניים צריכים לאשר עתה את ההסכם.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי היחיד שחשד בתקופה האחרונה כי הולכת ומתרקמת עסקה להקמת בית הדין הבינלאומי מאחורי גבו היה נשיא סוריה באשר אסד. כבר במחצית ינואר, לאחר שנכשל המסע שלו לפתוח במגעים מדיניים עם ישראל, כינס אסד את צמרת משטרו לדון בהחרפת הצעדים בלבנון ומול ישראל. הנחת זירת המטענים מול אביבים ביום ב` 5.2, היה הראשון בצעדים עליהם הוחלט בדמשק.