הסיכוי שכל ראשי גופי המודיעין המחפשים אחר המטוס המלזי ייפגשו בחדר אחד במאמץ רציני אחרון לגלותו, איננו מציאותי
ביום ו' 28.3, התעורר העולם לידיעות שהגיעו ממלזיה ומאוסטרליה, כי אזור החיפושים אחר המטוס המלזי בואינג 777, שנעלם לפני שלושה שבועות, הועבר לאזור חיפושים אחר המרוחק ב- 1,120 ק''מ צפונה מהאזור שרק ביום אחד קודם לכן ( ה' 27.3) הובטח לנו שאותרו בו 300 פריטים 'המבטיחים ביותר עד כה' the most credible items yet.
מדוע אזור החיפושים זז צפונה? התשובה לכך היא מאוד פשוטה.
חישובים חדשים מראים, כי המטוס טס מהר יותר מאשר חשבו קודם, ולכן צרך יותר דלק, לכן טווח טיסתו היה קצר יותר.
אולם מה קרה ל'שברים המבטיחים' שהתגלו קודם לכן, ומדוע זנחו אותם לפתע פתאום לטובת 'שברים מבטיחים' אחרים שאיש איננו יודע דבר עליהם חוץ מאשר הם נראים נסחפים במים?
מומחים לחיפושים במרחבי האוקיינוסים, כולל מומחים לאותות מכ''ם, הרימו, ביום ו', כמה גבות כשאר נודע על העברת אזור החיפושים לאזור אחר, אפילו הוא קרוב יותר, ונוח יותר לחיפושים מאשר האזור הקודם.
המומחים אמרו, כי קודם כל צריך להצטער על כך ששבוע שלישי של חיפושים, משאבים, וכספים, הלכו לאיבוד. אולם במרכז הפקפוקים שלהם עמדה העובדה, כי מאז המטוס נעלם, ב-8 למרס, כמעט כל שבוע המחפשים עוברים לאזור חיפושים אחר.
בשבוע הראשון התרכזו החיפושים במפרץ תאילנד, ובים אנדאמן ליד הודו. בשבוע השני כאשר הוכרז כי המטוס שינה את כיוון טיסתו וחזר על עקבותיו מערבה, עברו החיפושים לכיוון אסיה המרכזית והגיעו עד לקזחסטן.
בשבוע השלישי החיפושים עברו לאוקיינוס ההודי שבין אוסטרליה לאנטרקטיקה. ביום שישי, ערב תחילת השבוע הרביעי של החיפושים הם עברו לאזור אחר של האוקיינוס ההודי.
לכן יש 4 סיבות:
1. המחפשים מגששים באפלה, ולמעשה הדבר היחיד הידוע להם הוא שהם מחפשים אחר מטוס ספציפי, בואינג 777, של חברת התעופה המלזית. מאחר והם אינם יודעים מדוע והיכן הוא נעלם, הם אינם יודעים למעשה דבר, ואין להם קצה חוט בו הם יכולים להיאחז.
2. מאחר והמחפשים מגששים באפלה, הם כל הזמן נעים בין הנקודה אותה הם בוחרים, תוך התייעצות עם מומחים, כנקודה החדשה בה המטוס צלל למים, ובין הנקודה שלשם זרמי המים היו יכולים לשאת אתם את שברי המטוס. אבל הכול מדובר על השערות בלבד, כאשר בידי איש אין שום מידע מוצק.
3. במצב זה אפשר היה להבחין בצורה הברורה ביותר כאשר ראש ממשלת מלזיה נאג'יב ראזק Najib Razak, מסר ביום שני 24.3, כי לפי מידע שקיבל מחברת לוויינים בריטית Inmarsat, שהפעילה שיטות טכנולוגיות שאף פעם לא הופעלו קודם לכן בחיפושים אחר מטוסים, נקבע בוודאות כי המטוס המלזי בואינג 777, טיסה 370, סיים את טיסתו בדרום האוקיינוס ההודי מערבית לפרת באוסטרליה.
מומחי מכ''ם המתמצאים כיצד טכנולוגיות חיפוש שהופעלו על ידי הבריטים פועלות, אמרו כי בוצע ניתוח לאחור של הסימנים “pings” משברים של המטוס שנתגלו במים, במרחק של כ-2,000 מייל, או 3,200 ק''מ מהעיר פרת במערב אוסטרליה.by satellites which picked up “pings” from debris sighted up to 2,000 miles at sea distant from the Australian town of Perth. סימנים אלה הראו, כי השברים שנתגלו היו במים 17 יום.
לא עברו חמישה ימים מאז שתי הודעות דרמטיות אלה שודרו, וכבר איש מבין הגורמים המחפשים, או המסקרים את החיפושים, איננו מזכיר אותן אפילו במילה אחת.
ביום שישי 28.3, התברר כי השערה זו, נזנחה, לטובת השערה חדשה המדברת על קיצור טווח הטיסה של המטוס.
4. במשך שלושת שבועות החיפושים דובר הרבה מאוד, על כך כי המדינות העיקריות אשר משתתפות, או השתתפו בחיפושים, כמו ארה''ב, סין, הודו, מאלזיה, וויטנאם, תאילנד, אוסטרליה, ניו זינלד, משתמשות בחיפושים כדי להשיג, מלבד מציאת המטוס, עוד שלוש מטרות נוספות:
א. לבדוק את הפעלתן של מערכות ציוד מודיעני וצבאי חדשות הנצאות ברשותן.
ב. לנסות ולגלות פרטים רבים ככל האפשר, על יכולות המודיעין, כולל הלוויינים ומערכות מודיעיניות אלקטרוניות אחרות, כולל לוחמת סייבר, של שאר המשתתפים בחיפושים.
ג. כל גורם המשתתף בחיפושים מנסה לנתח, ללמוד ולהבין, מפעולות וכיווני כוחות החיפוש של הצד השני, איך מערכות המודיעין שלו פועלים בחלק זה מרוחק של העולם, ומה הם היכולות שלו.
החיפושים הפכו להיות מכשיר ללמוד מה התנאים והאפשרויות באזור מרוחק ונידח זה של העולם לנהל בו מלחמה ימית, אווירית, סייבר, ומה הם יתרונותיו או חסרונותיו של הצד השני.
בהקשר זה צריך לציין את העובדה, כי לא רוסיה, ולא צרפת, לה יש ניסיון רב בחיפוש אחר מטוסים אבודים, בגלל החיפושים המקיפים שהיא ביצעה אחריו שרידיו של מטוס 'אייר פרנס' שהתרסק סמי האוקיינוס האטלנטי ב-2009, בעת שטס מריו דה ז'נרו לפריס, משתתפות בחיפושים. לא מוסקבה ולא פריס מוכנות לחשוף את יכולות הלוויינים והמודיעין שלהן.
אין ספק, כי עם תחילתו של השבוע הרביעי של החיפושים, הם יתרכזו סביב הניסיות לאתר את ה'קופסא השחורה' של המטוס. אולם אם לקראת סוף שבוע הבא יתברר כי גם חיפושים אלה לא יעלו דבר, נצטרך להבין כי אף פעם איש לא יצליח למצוא מה באמת עלה באמת בגורלו של המטוס המלזי.
הסיכוי שכל ראשי סוכנויות המודיעין העומדות מאחורי המחפשים ייפגשו בחדר אחד, וישימו על השולחן את כל המידע הנמצא ברשותם, כדי לעשות מאמץ אחרון רציני לגלות את המטוס, איננו מציאותי.