הסכם חשאי בין אומבה לפוטין? מוסקבה תתמוך בהסכם הגרעיני עם איראן תמורת שליטה רוסית בשווקי הגרעין במזה"ת

השבוע התגברו הסימנים, כי קיימת הבנה ואולי אפילו הסכם חשאי בין נשיא ארה"ב אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין לגבי ההסכם הגרעיני עם איראן.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים,  כי מרכז ההבנה-ההסכמה בין שני הנשיאים הוא: בעוד שרוסיה מתחייבת שלא לטרפד או לעכב את הסכם הגרעין בין ששת המעצמות ואיראן, הסכם שלפי הגדרת דיפלומט אמריקני בכיר (ביום ג' 7.7), אובמה רוצה להעמידו במרכז המורשת ההיסטרית שלו Obama wants this deal as the centerpiece of his legacy , ארצות הברית מתחייבת  לתת בידי רוסיה את המונופול על כל השווקים הגרעיניים המזרח תיכוניים, כולל האיראניים.
אחת הסיבות העיקריות להתחזקות הדעה הזו בימים האחרונים בקרב גורמי ההערכה ומודיעין מזרח תיכוניים, היא השתיקה המוזרה מצד אחד של מוסקבה לגבי המו"מ הגרעיני,  והשתיקה העוד יותר מוזרה של וושינגטון לגבי העסקות הגרעיניות שמוסקבה חותמת בקצב מהיר מאוד בשבועות האחרונים, עם איראן, סעודיה, ומצרים, ועוד קודם לכן עם איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, כווית, וירדן.
עוד יותר מוזרה שתיקתה של מוסקבה מול האפשרות של ירידה חדה במחירי הנפט, ברגע בו ייחתם ההסכם הגרעיני עם איראן.
מול שתיקה רוסית זו, עומדת שתיקה אמריקנית על חתימת הסכם גרעיני בין רוסיה וערב הסעודית, לפיו מוסקבה מתחייבת להקים תשתית מחקר גרעינית שתקיף אלפי סטודנטים סעודיים בתחומי הפיזיקה שיוכשרו במכונים גרעיניים ברוסיה.
הסכם כזה נחתם ב-19 ליוני בסנט.פטרבורג בין פוטין ובין סגן יורש העצר ושר ההגנה הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמאן Prince Mohammad bin Salman al Saud. הנסיך כפי שמכונה ברחבי המזרח התיכון MBS, הוא בנו של המלך סאלמאן. לפי ההסכם רוסיה גם תקים בסעודיה כורים גרעיניים, לפי אותה מתכונת בה היא בנתה את הכור הגרעיני הגדול בבושייר  Bushehr באיראן.
מיד לאחר החתימה בצורה בלתי מקובלת בסעודיה, גוף המחקר הסעודי העיקרי, עיר הגרעין ע"ש המלך עבדאללה, the Saudi government body, the King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy, פרסם באתר האינטרנט שלו ידיעה נרחבת על ההסכם.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי חוגי מודיעין במערב ובמזרח התיכון העוסקים בנושאי הגרעין מעריכים, כי בעיר הגרעין הסעודית מתנהלת גם התוכנית החשאית הצבאית הסעודית שבמרכזה מתן יכולת העשרת אורניום עצמאית סעודית, בה אפשר יהיה להשתמש למטרות צבאיות.
עצם פרסום ההודעה של עיר הגרעין הסעודית מיד לאחר חתימת ההסכם הגרעיני בין מוסקבה לריאד מצביעה על כך כי ההסכם הזה יבוצע במסגרת עיר הגרעין.
פרט אחר שהסב את תשומת לב גורמי המודיעין הייתה הכללתו של שר הנפט הסעודי עלי אל-נעימי Ali al-Naimi במשלחת הסעודית לסנט. פטרבוג.
אל-נעימי נפגש עם מקבילו הרוסי שר האנרגיה אלכסנדר נובאק Alexander Novak.
במילים אחרות, מוסקבה וריאד תיאמו ביניהן את צעדיהן בשווקי הנפט העולמיים לקראת חתימת ההסכם הגרעיני בין המעצמות לאיראן.
כל התחזיות, גם של הימים האחרונים השבוע מצביעות על כך, כי ככל שמועד חתימת ההסכם יתקרב, ואתו מועד הסרת הסנקציות מעל איראן מחירי הנפט יצנחו בצורה דרמטית.
עד עתה היו הסעודים מתאמים את כמויות התפוקה ומחירי הנפט שלהם רק עם ארצות הברית. זו פעם ראשונה שנושא רגיש כזה נידון בין הרוסים והסעודים, מאז שנות השבעים לפני 45 שנה, כאשר מוסקבה העלתה את הנושא של פטרו-רובל מול הפטרו-דולר.
ההסכם הגרעיני עם איראן גם מעמיד עתה רוסיה בפני אותו מצב בו עומדת סעודיה. בו ברגע שהסנקציות יוסרו,  תציף טהרן את שווקי הנפט בעולם בנפט זול כאשר היא מעוניינת למכור כמויות נפט גדולות ככל האפשר, כדי לפצות אותה על שנות הרזון שהן היו נהוגות הסנקציות.
אם אלה התחזיות  לשוקי הנפט העתידיים, כאשר ברור כי הנטייה לירידה במחירי הנפט שהגיעו כבר ל-50 דולר החבית תימשך, מדוע עדיין פוטין ורוסיה הסובלים בשנתיים האחרונות מהירידה החדה במחירי הנפט יסכימו לעודד חתימה על הסכם הגרעין עם איראן במקום לטרפד אותו?
תשובה חלקית לכך אפשר למצוא בדברים שאמר דיפלומט מערבי בכיר מקורב למו"מ הגרעיני  ביום ב' 6.7 בווינה, בהם הוא הודיע כי ענק הגרעין הרוסי 'רוסאטום' יקבל עליו את הטיפול לאחר שייחתם הסכם הגרעין במתקן הגרעיני התת-קרקעי בפורדו. ציטוט המקור: Russia’s Rosatom State Atomic Energy Corporation may be involved in the development of a scientific and research center in Iran’s Fordo under, a western diplomat said.
הדיפלומט נתן פרטים המראים על כך שרק מי שמקורב ביותר למו''מ הגרעיני יכול לדעת עליהם. דיפלומט מערבי אחר אמר, ששת המעצמות ואיראן הגיעו להסכם גם בדבר המתקן הגרעיני בפורדו, וגם לגבי הכור הגרעיני באראק Arak. הדיפלומט רמז כי כפי ש'רוסאטום' תטפל בפורדו, כך יהיה לה חלק גם בטיפול בכור באראק.
מאחר רוסיה תבנה את הכורים הגרעינים באיראן, בסעודיה, במצרים, (הסכם על כך נחתם במוסקבה בין פוטין ואל-סיסי ב-10 לפברואר), ירדן ואיחוד נסיכויות הנפט ה-UAE, הרי שמהלכים אלו יתנו למוסקבה שליטה בשווקים הגרעיניים של המזרח התיכון, כנראה בהסכמתה של וושינגטון.
ולכן פוטין ומוסקבה שותקים בנושא הסכם הגרעין האיראני.  
 

 

Print Friendly, PDF & Email