הסתבכות מבצע מנהרות חיזבאללה בצפון. מחיר 'החזית השקטה' בעזה. חזית פיגועי הטרור ביהודה ושומרון
ביום ד' השבוע 19.12, תתכנס מועצת הביטחון של האו"ם לפי בקשתן של ארצות הברית וישראל, לדון במנהרות הטרור של חיזבאללה. ישראל תציג בדיון הוכחות, כי המנהרות האלה פגעו בריבונות שלה ונועדו לאפשר לכוחות חיזבאללה לחדור לישראל ולבצע פיגועים. על סמך המידע הזה ארצות הברית תגיש למועצת הביטחון הצעה להכריז על חיזבאללה כעל ארגון טרור.
כדי ש-15 חברי מועצת הביטחון יאשרו הצעה כזו, יש צורך כי לחומר הישראלי שיוצג, יתלווה דו"ח של יוניפ"יל UNIFIL שיאשר את הטענות והתצוגה הישראלית.
ספק גדול מאוד באם מפקדו החדש של יוניפי"ל הגנרל באיטלקי סטפאנו דה-קול יגיש דו"ח כזה.
העיתון 'אל חאיית' היוצא בלונדון ואשר כנראה תודרך על ידי מקורות המקורבים לנשיא לבנון מישאל עוואן שירטט בשבת 15.12, בכתבה ארוכה ומנומקת היטב, מה יהיה הקו שממשלת לבנון, שמאחוריה עומד חיזבאללה, תנקוט בדיון הזה.
להלן הנקודות הלבנוניות/חיזבאללה העיקריות:
- לשלושת המנהרות שעד כה יוניפ"יל בדק, אין יציאה לשטח ישראל.
- ספק רב באם המנהרות שעליהן ישראל וצה"ל מדברים, הן מנהרות טרור.
- ישראל טוענת שבחפירת המנהרות הוחל ב-2013. בידי לבנון יש הוכחות, כי חלק ממנהרות אלה נחפרו עוד ב-2006.
- יתכן שיש מנהרה או שתיים שחודרות לאזור 'הקו הכחול' (אזור הגבול שבין ישראל ללבנון שסומן על ידי האו"ם ב-2000), אבל זו הפרה לא משמעותית של החלטת האו"ם 1701, שהביאה לסיום המלחמה בין ישראל לחיזבאללה ב-2006, לעומת ההפרות והפגיעות הישראליות בריבונות לבנון, גם בעת מבצע 'מגן צפוני' וגם לפניו.
- יוניפי"ל לא יכול להוכיח היכן נמצא פתח הכניסה למנהרות אלה. (ליוניפ"ילאין מנדט להיכנס לבתים או שטחים של רכוש פרטי.)
- המקורות הלבנוניים שדברו עם העיתון לא מסתירים את המטרה העיקרית של נשיא לבנון מישאל עוואן בהצגת נקודות אלה: להשיג תיאום מלא בין הנשיא, צבא לבנון וחיזבאללה. תיאום זה חשוב, מאחר ובלבנון קיימת ממשלת מעבר. כלומר, הקשר בין הנשיא, הצבא וחיזבאללה, הוא הכוח הממשי השולט בלבנון. במילים אחרות, המהלך שהיה צריך להחליש את הקשר בין נשיא וצבא לבנון, מנוצל עתה על ידי נשיא לבנון עוואן כמכשיר לחיזוק הקשר הזה.
אולם עמדות אלה של ממשלת לבנון הן לא המכשול היחיד. לפני ארצות הברית וישראל יש עוד מכשול אחד לא פחות גדול ורציני. כוח יוניפ"יל עצמו.
עד עכשיו לא ברור לחוגים מדיניים וצבאיים בוושינגטון ובירושלים, על סמך מה שר החוץ האמריקני מייק פומפיו וראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו, השתיתו את המדיניות הלבנונית שלהם, שהיוותה את הבסיס המדיני למבצע 'מגן צפוני', על ההנחה שיוניפי"ל ישתף אתם פעולה במהלך זה. בחדרי חדרים נלחש, כיאם יוניפי"ל לא ישתף פעולה אזי ממשל הנשיא טראמפ יקצץ בתקציבים שלו.
מלבד יוון, שלה קשרים כלכליים וצבאיים מפותחים עם ישראל, שאר המדינות שתורמות ליוניפי"ל כוחות הן מדינות שאינן מזדהות לא עם המדיניות האמריקנית ולא הישראלית במזרח התיכוןולא כלפי חיזבאללה. מדובר באיטליה, צרפת, גרמניה, אירלנד, אוסטריה, הולנד, וספרד.
כל המדינות האלה רואות במהלך האמריקני-ישראלי האחרון מול חיזבאללה, חלק ממדיניות הסנקציות האמריקנית נגד איראן-מדיניות לה הן מתנגדות.
הניסיון הישראלי להשפיע בשבוע החולף על עמדת המפקד האיטלקי של יוניפי"ל עלידי הבאתו לישראל של שר הפנים האיטלקי מאטאו סאלביני Matteo Salvini, שהכריז על חיזבאללה כעל 'טרוריסטיים איסלמיים' Islamic terrorists, הסתיים בפיאסקו, כאשר משרד ההגנה האיטלקי הכחיש רשמית בתוקף את ההצהרה הזו וטען, כי היא מסכנת את הכוחות האיטלקייםהמוצבים על גבול לבנון-ישראל.
כבר עכשיו ברור, כי במצב שכזה מועצת הביטחון לא תאשר בישיבתה השבוע החלטה נגד חיזבאללה, כפי שארה"ב וישראל מתכננות.
במצב כזה יכולה מועצת הביטחון לקבל החלטה בו היא קוראת לשני הצדדים להימנע מהתנקשות צבאית על גבול ישראל לבנון, דבר שייפתח את הדרך מהמועצה את הדרך לדרוש מישראל להפסיק את מבצע 'מגן צפוני'.
בהתפתחות כזו ארצות הברית תעמוד בפני התלבטות באם להטיל ווטו על ההצעה.
כאשר הבסיס המדיני של מבצע 'מגן צפוני' נקלע לקיפאון, הדרגים המדיניים והצבאיים בישראל צרכים להחליט מה יהיו הצעדים שלהם במבצע הצבאי הזה.
ההחלטה ישראלית הזו מסתבכת לאור ההצלחה של החמאס לבצע בשבוע שעבר גל של פיגועי טרור ביהודה ושומרון.
ההצלחה של החמאס לפתוח בחזית שנייה ביהודה ושומרון, בעוד שהוא שומר על שקט יחסי בחזית ברצועת עזה הצליחה להפתיע את הדרגים המדיניים, הצבאיים והמודיעיניים הישראליים.
אם גל הטרור זה יימשך, או ילך ויתרחב, הקונספציה הבסיסית של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והרמטכ"ל רב אלוף גדי אייזנקוט, כי בעזרת מיליוני הדולרים של קטאר הם יבטיחו את השקט בחזית הדרומית, בעוד שהם וצה"ל פועלים בחזית הצפונית התמוטטה עם הופעתו של הטרור בחזית המרכז.
כאשר האלוף (במיל.) גדי שמני, מי שהיה מפקד פיקוד מרכז, ניסה לומר דברים אלה ביום שישי ביומן השבוע של ערוץ 2, קטעו את דבריו בגסות, ואחרי מספר משפטים הוא נאלץ לעזוב את האולפן.