העימות האמריקני-ישראלי לשיאו. בוטל התרגיל הצבאי עם צה"ל
העימות בין ארה''ב לישראל בנושא תקיפת איראן הגיע ביום א' 15.1 לשיאו, כאשר בתגובה לדברי השר משה (בוגי) יעלון בהם האשים את הבית הלבן בהססנות בהפעלת סנקציות 'נשכניות', ביטל הבית הלבן את התרגיל 12 Austere Challengeהמשותף לצבא ארה''ב וצה''ל שהוצג כתרגיל הגדול ביותר בו השתתפו שני הצבאות. עדיין לא ברור באם פירוש הביטול הוא גם הפסקה בהגעת כוחות צבאיים אמריקנים לישראל, ובאיזה מידה ועד לאיזו רמה יימשך שיתוף הפעולה בין הצבא האמריקני וצה''ל. הקרע בין ממשל אובמה לישראל הוא עתה בממדים כאלה, שהמרוויחים היחידים ממנו הם האיראנים.
ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי לא ביטל את ביקורו לישראל והוא יגיע ביום ה' 19.1.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי כלפי חוץ מציגות ארה''ב וישראל כאילו התרגיל נדחה לרבע האחרון של שנת 2012, אולם מדובר בלשון דיפלומטית שפירושה כי התרגיל בוטל. בצעד הבלתי רגיל שננקט בשעה בלתי רגילה כאשר בוושינגטון עדיין שעת לפנות בוקר מוקדמת, מאותת ממשל אובמה כי אין לו חלק בהכנת תקיפת איראן, וכל האחריות על כך מוטלת על ישראל.
הנימוק כי התרגיל המשותף נדחה בגלל 'סיבות תקציביות' הוא מגוחך. רק לפני עשרה ימים פרסם צה''ל ב-5.1, בתיאום עם האמריקנים כי לישראל התחילו להגיע הכוחות האמריקנים העומדים להשתתף בתרגיל. במילים אחרות, חלק ניכר מהכספים שתוקצבו לתרגיל כבר הוצאו. בשבוע השלישי של דצמבר ביקר בישראל מפקד הזרוע האווירית מס' 3 האמריקנית הגנרל פרנק גורנך Gen. Frank Gorenc, שהדגיש כי הגעת החיילים האמריקנים היא לא רק לצורך השתתפות בתרגיל, אלא מדובר בהצבה deployment של חיילים אמריקנים בישראל.
קודם לכן דיווחנו:
העימות בין ארצות הברית וישראל בשאלת תקיפת נכונותה של ישראל לתקוף בעצמה את התוכנית הגרעינית האיראנית התעצם ביום א' 15.1, כאשר המשנה לראש הממשלה משה (בוגי) יעלון האשים בפעם הראשונה את הבית הלבן בהיסוס להפעיל באמת סנקציות 'נשכניות' נגד הבנק המרכזי ומשק הנפט האיראני, מחשש לעליית מחירי הנפט העולם. יעלון אמר מה שפוליטיקאים רבים מהססים לומר בגלוי, כי בתי הנבחרים האמריקנים גילו נחישות בנשוא וחוקקו את החוקים המתאימים אבל הבית הלבן מהסס. 'פעולה צבאית', אמר יעלון, היא 'המוצא האחרון, אולם ישראל צריכה להיות מוכנה להגן על עצמה'.
ההתקפה הישירה של יעלון על הבית הלבן, שפוליטיקאים רבים בעולם לא היו מעזים לנקוט בה, והאשמתו ללא תקדים כי הבית הלבן מגלה הססנות בנושא האיראני, הביאו את העימות האמריקני-הישראלי לשיא חדש את עימות הפומבי שפרץ כבר ביום ד' 11.1, עם חיסולו של מדען הגרעין הבכיר האיראני פרופ' מוסטפה אחמדי רושאן Mostafa Ahmadi-Roshan, סגן ראש מתקן העשרת האורניום בנטאנז. וושינגטון רואה בחיסול איתות ישראלי כי קרובה מכה צבאית ישראלית על התוכנית הצבאית הגרעינית האיראנית.
בשבת 14.1, הודיעה ארה''ב כי תגברה את כוחותיה במפרץ הפרסי, במפרצי עומן ועדן, ובים הערבי, לקראת תקיפה ישראלית באיראן, והציבה שם שתי נושאות מטוסים עם כוחות התקיפה שלהן, 'סטנניס' USS Stennis, ו'קראל וינסן' USS Carl Vinson, וכי תגבורת של 15,000 חיילי מרינס ויחידת מסוקי תקיפה. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים עתה, כי נושאת מטוסים אמריקנית שלישית וכוח התקיפה שלה נמצאים בדרכן למפרץ הפרסי. מדובר ב'אברהם לינקולן' USS Abraham Lincoln Strike Group. במילים אחרות, ממשל אובמה מעריך כי התגברו הסיכויים לתקיפה ישראלית קרובה. אפשרות נוספת, ארצות הברית נערכת לתקוף בעצמה את איראן, עוד לפני שישראל תבצע זאת.
ביום חמישי 19.1 עומד ראש המטות המזוינים האמריקנים הגנרל מרטין דמפסי Gen. Martin E. Dempsey להגיע לביקור בישראל. באורח רשמי מוצג הביקור כתיאומים בין צבא ארה''ב לצה''ל, אולם למעשה המדובר בביקור מכריע בו ממשל הנשיא אובמה ייעשה נסיון אחרון לשכנע את הצמרת המדינית, המודיעינית, והצבאית הישראליות שלא לתקוף את איראן, מבלי לתאם ולקבל קודם לכן את הסכמתה של וושינגטון.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי חילוקי הדעות בין ארה''ב וישראל מתמצים בשלוש נקודות עיקריות:
1. ממשל אובמה מאמין כי הוא פועל בנושא הסנקציות על הבנק המרכזי האיראני ה-CBI, ועל נשק הנפט האיראני במהירות ויעילות, וכי אי אפשר להטיל סנקציות כאלה מיד והוא זקוק לזמן נוסף כדי לשכנע מדינות נוספות להצטרף למהלך כזה מול איראן. ישראל איננה חושבת כך. לדעת ירושלים מדובר בפרסומים רבים מרשימים על הנושא הזה, אולם במציאות בשטח לא מתרחש הרבה. הישראלים אומרים, כי בקצב בו מתנהל ממשל אובמה בנושא הסנקציות קשה לראות כיצד הסנקציות על הבנק הממלכתי האיראני ועל משק הנפט האיראני יתחילו לפעול, וגם אז חלקית, לפני סוף 2012. עד אז לאיראן יהיה כבר נשק גרעיני. ירושלים גם חושדת בממשל אובמה כי הוא גורר רגלים בנושא הסנקציות, כדי להשאיר פתח להידברות נוספת עם איראן. בישראל חושבים כי גם אופציה כזו תאפשר לאיראנים לבנות את הנשק הגרעיני שלהם ללא הפרעה.
2. הנשיא אובמה והאסטרטגים שלו חושבים, כי התקפה על איראן צריכה להתבצע רק על ידי ארה''ב, ואילו ישראל וצה''ל אינם צריכים לקחת בה חלק. במילים אחרות, ממשל אובמה רוצה להשאיר בידיו את ההחלטה הסופית מתי ואיך לתקוף. מאחר ולדעת ממשל אובמה ישראל איננה צריכה לתקוף את איראן, וושינגטון גם מצפה לכך כי בדרגה הנוכחית של שיתוף פעולה צבאי ומודיעני כזה שמתקיים בין הצבא האמריקני וצה''ל, ישראל לא תפתיע אותה ותתקוף בעצמה חד-צדדית את איראן. ישראל הודיעה מפורשות לארה''ב כי משאירה את אופציית ההתקפה החד-צדדית בידיה.
3. האסטרטגים הצבאיים האמריקנים מניחים, כי איראן תגיב על תקיפת התוכנית הגרעינית שלה בפגיעה מוגבלת במטרות צבאיות אמריקניות במזרח התיכון, בפגיעה במטרות ישראליות, ובפגיעה במטרות נפט במפרץ הפרסי, כולל סגירה חלקית ומבוקרת היטב של מצרי הורמוז בפני אוניות מלחמה ומכליות נפט.
ארצות הברית מצפה מישראל כי היא לא תגיב על ההתקפות האיראניות עליה, וכי תשאיר את התגובה בידי וושינגטון. את הנקודה הזו האמריקנים מסבירים בפגישות שהם מקיימים עם הדרגים המדיניים והצבאיים הישראלים הגבוהים ביותר בחשש, כי תגובה ישראלית בלתי מתוכננת, או מופרזת, יכולה להטיל את המערכה הצבאית האמריקנית לחוסר איזון מבצעי, אליו הכוחות האמריקנים לא התכוננו. המקורות שלנו מוסרים, כי זו היא הסיבה העיקרית מדוע ממשל אובמה החל כבר בשבוע שעבר להזרים את הכוחות האמריקנים למפרץ, ואת מערכות יירוט הטילים המתקדמות THHAD לישראל. זהו איתות אמריקני ברור לישראל, כי וושינגטון תיקח על עצמה את כל האספקטים הצבאיים, גם ההתקפיים וגם ההגנתיים, בעת מלחמה עם איראן.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי בשלוש נקודות אלה אין עדייו שום הסכמה בין ארצות הברית וישראל. לא ראש הממשלה בנימין נתניהו, וגם לא שר הביטחון אהוד ברק, והמשנה לראש הממשלה משה (בוגי) יעלון, היחידים בממשלת ישראל המרכזים בידיהם את הטיפול בנושא הגרעין האיראני, מוכנים לתת התחייבות לנשיא אומבה כי הם מסתלקים מהאופציה של תקיפה חד-צדדית ישראלית על התוכנית הגרעינית האיראנית, וכי מעתה הם יסתמכו רק על האופציה האומרת כי ארה''ב לבדה תתקוף. במילים אחרות, ישראל מקבלת את דבריהם של הנשיא אובמה, שר ההגנה פאנטה וראש המטות המזוינים הגנרל דמפסי, כי וושינגטון לא תאפשר את התחמשותה של איראן בנשק גרעיני, אבל היא גם רוצה לראות מאחורי מילים אלה מעשים. מאחר וממשלת ישראל סבורה לפי המידע המודיעיני הנמצא בידיה, כי הולך ומתקרב הרגע בו איראן תחמש בנשק גרעיני, היא משאירה בידיה את האופציה לתקוף חד-צדדית את איראן, למרות ההתנגדות האמריקנית.