הערכת אמ"ן: תוך שנה יהיה לאיראן חומר מספיק כדי לייצר פצצה גרעינית אחת. תוך שנתיים יהיה לה טיל המסוגל לשאת ראש חץ גרעיני
ההערכה השנתית של אמ"ן שהתפרסמה, ביום שלישי 14.1, קובעת כי 'איראן ממשיכה להתקדם בקצב איטי בפיתוח נשק גרעיני וביכולתה להגיע תוך כשנה לחומר מספיק כדי לייצר פצצה גרעינית אחת, וכי היא זקוקה לשנתיים נוספות לשם ייצור הטיל שיישא אותה.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי זו הייתה ההערכה בישראל כבר לפני חמש שנים, באוקטובר 2015, כאשר נחתם ההסכם הגרעיני בין שש המעצמות ואיראן, אשר היה צריך למנוע את המשך הפיתוח הגרעיני האיראני.
אז התומכים בהסכם בארצות הברית ובישראל טענו, כי ההסכם הגרעיני יעניק לאיראן את חמש השנים השקטות בהן היא לא תוכל להמשיך ולפתח את הנשק הגרעיני שלה, ואילו הכספים שטהרן קיבלה במסגרת ההסכם, הטבות כלכליות בסך של 150 מיליארד דולר יאפשרו לה להשקיע את חלקם הגדול במערכות נשק חדישות ובהקמת זרועות צבאיות במדינות שמסביב לישראל.
אז דברים אלה נדחו על הסף, כלא אמינים.
לא ברור מדוע הדרגים המדיניים והצבאיים הישראלים בחרו דווקא עכשיו להעלות מחדש את הנושא הגרעיני האיראני.
האם מדובר בתיאום בין הצעדים הישראליים ובין הצעדים שנקטו, ביום ג', בריטניה, צרפת וגרמניה, כאשר הודיעו כי הן מפעילות את המכניזם לבירור ההפרות שמבצעת איראן בהסכם הגרעין. זה הוא מנגנון ארוך ומסובך, אשר מבטיח מעבר מדורג של אינסוף דיוניים, שבסיומם הנשוא הגרעיני האיראני צריך להיות מובא לפני מועצת הביטחון.
גם אז, המקסימום של פעולת מועצת הביטחון יכולה להסתכם בהטלת סנקציות נוספות של האו"ם על איראן, מלבד הסנקציות האמריקניות.
בהקשר זה צריך גם לזכור, כי רק ביום שישי שעבר 10.1, אמר שר החוץ הצרפתי ז'אן-ייווס לה דריאן Jean-Yves Le Drian דברים דומים, לגבי לוחות הזמנים לפיהם גם המודיעין הצרפתי מעריך, כי תוך שנתיים איראן יכולה להגיע למצב בו תהייה בידיה פצצה גרעינית.
אם זוהי ההערכה של אמ"ן, צריך לשאול מהיכן ואיך הערכת השנתית מגיעה למסקנה 'כי הסבירות למלחמה יוזמה מצד אויבי ישראל היא נמוכה'?
מהנוסח הזה אפשר להבין כי אויבי 'ישראל', שהם בעיקר איראן וחיזבאללה, לא יזמו מלחמה כזו, כל זמן שבידיהם לא יהיה מלאי מספיק של ראשי חץ גרעינים. אולם השאלה לא מה אויבי ישראל יעשו או לא יעשו. השאלה היא האם ישראל תמשיך לדבר על האופציה הגרעינית האיראנית כעל איום ההולך ומתקרב עליה, מבלי לעשות דבר כדי לעצור אותו.
עד עכשיו, ישראל נמנעה מלעסוק בפומבי בשאלת האיום האיראני, משום שהמדיניות הייתה 'להוריד פרופיל' בניסיון להימלט מהכללתה בעימות הצבאי המתפתח בין ארצות הברית ובין איראן. ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה ביום ג' להסביר מדוע ישראל ביצעה באמצעות דו"ח המודיעין הזה תפנית חדה, וחזרה לטפל דווקא בימים מתוחים אלה בתוכנית הגרעין האיראנית. נתניהו שקרא למדינות המערב "'להטיל את מנגנון הסנקציות האוטומטיות באו"ם נגד איראן', הוסיף ואמר: 'אנחנו יודעים בדיוק מה קורה בתוכנית הגרעין האיראנית'.