הפגישות הסודיות של נציגי אריאל שרון עם הסעודים והפלסטינים ביוסטון בטכסס. מי שמנהל באמת את המגעים בין ישראל והפלסטינים הם, מוחמד ראשיד ועו
ביום רביעי ה-1 במאי הניו יורק טיימס פרסם מאמר אודות אסטרטגיה חדש במזרח התיכון עליה הסכימו בשבוע שעבר, ב- 25.4, בפגישתם בקראופורד, הנשיא ג`ורג בוש ויורש העצר הסעודי הנסיך עבדאללה. לדברי העיתון, אסטרטגיה זו, היא למעשה הסכם לחלוקת עבודה במזרח התיכון בין שתי המדינות. ארצות הברית ונשיאה ירסנו את ראש ממשלת ישראל אריאל שרון, ואילו יורש העצר הסעודי אשר יגייס לצדו את שאר מנהיגי העולם הערבי כדי לרסן את יאסר ערפאת, להחזירו מדרך הטרור והאלימות ולשקם את מעמדו כיושב ראש הרשות הפלסטינית. כמה שעות אחרי הפרסום הכחיש דובר הבית הלבן את תוכנית חלוקת העבודה הזו.
האם יש או אין תוכנית כזאת? והאם תוכנית זו איננה מתייחסת כלל למתקפה האמריקנית על עיראק? ומה באמת התרחש בקראופורד, בין בוש לעבדאללה? והאם ההצעות שהעלה עבדאללה לפני בוש היו באמת הפתעה לבוש? ומה שמעניין אותנו לא פחות האם באמת אריאל שרון נכנע ללחץ אמריקני? ומדוע ברגעים אלה כאשר הוא נמצא בדרכו לוושינגטון, הוא מדליף כי הוא מוכן לצעדים מדיניים מרחיקי לכת אולם רק בתנאי אחד! ללא ערפאת.
להלן השתלשלות הדברים והמאורעות כפי שמקורות תיקדבקה בוושינגטון, במפרץ הפרסי ובירושלים, מוסרים: על פי מקורות תיקדבקה בוושינגטון, כבר בתחילת השיחה המכרעת ב-25באפריל, בין הנשיא האמריקני ג`ורג בוש ובין יורש העצר הסעודי הנסיך עבדאללה, שנמשכה חמש שעות, הציע עבדאללה לבוש לשים לרגע את חילוקי הדעות בין ארצות הברית וסעודיה בדבר המלחמה העולמית בטרור והמתקפה האמריקנית על עיראק בצד, ולחזור אליהם לקראת סופה של הפגישה. למעשה עבדאללה הציע לתקוף את הבעיתיות ביחסים האמריקנים-סעודים, דרך ובאמצעות הסכסוך הערבי-ישראלי, שהוא לדעת עבדאללה לב אי ההבנות ואי ההסכמות בין שתי המדינות. עבדאללה אמר לבוש, כי הוא כמלכה בפועל של ערב הסעודית מוכן לעשות תפנית חדה במדיניותה של ערב הסעודית ולהסכים למעורבות סעודית מלאה ופעילה בענייני המזרח התיכון.
עבדאללה אמר כי במשך 50 השנה האחרונות המדיניות הסעודית הייתה מבוססת על התרחקות והרחקה מכוונת של נושאי המזרח התיכון מעיסוקיה וגבולותיה של ערב הסעודית. אבל עתה, הוא עבדאללה, מוכן להיכנס, כנציג הערבים, למעורבות מלאה, וכשאר הוא אומר מלאה הוא מתכוון למעורבות אישית, פוליטית, צבאית וכספית. ערב הסעודית, המשיך עבדאללה, מוכנה לקחת על עצמה, באם ארצות הברית מוכנה לשתף אתה פעולה לפתור את הבעיה הפלסטינית. זאת מאחר ולדעתו המצב יצא מכלל שליטה והתוהו ובוהו השורר ברשות הפלסטינית והתגברות הטרור, בייחוד טרור המתאבדים מהווה סכנה לכל המשטרים הערביים ללא יוצא מהכלל.
עבדאללה הציע כי במקום שעד עתה התרכזו המאמצים המדיניים בהשגת הסכמים בין הפלסטינים לישראלים, יש לשנות כיוון ולהתרכז בהשגת הסכמים בין העולם הערבי, כאשר הפלסטינים הם חלק ממנו, לישראל. לכן סעודיה מוכנה לקחת על עצמה עמדת מנהיגות בעולם הערבי והיא מוכנה בפעם הראשונה להזרים כוח אדם אזרחי וצבאי לאזורי ושטחי הרשות הפלסטינית, יחד עם מדינות ערב אחרות שישתפו אתה פעולה, למשל מרוקו. נוכחות זו תפקח ותבטיח כי יאסר ערפאת יפסיק את פעולות הטרור ויעלה על דרך של שיקום מנהיגותו, ושיקום תשתיות הרשות הפלסטינית שנהרסו בפעולות הצבאיות הישראליות.
עבדאללה הוסיף ואמר כי כל זה הוא מציע בתנאי שבמקביל ארצות הברית תלחץ בכל כובד משקלה על ישראל ותבטיח כי בבד בבד עם התחלת המעורבות הסעודית ברשות הפלסטינית, ישראל תחדש את נסיגתה מהשטחים הפלסטינים ותתחיל בפירוק ההתנחלויות. אם התהליכים האלה יתרחשו, ערב הסעודית תהייה מוכנה להתחיל לשים, למה שהוא הגדיר, את היסודות ליחסים דיפלומטים ולקשרים נורמליים עם ישראל. ככל שהתהליך ימשך ויאסוף תאוצה, כך תעלה ערב הסעודית את דרג יחסיה וקשריה עם ישראל עד לנורמליצזיה מלאה. אולם כל זאת מותנה כמובן בכך שהאמריקנים יביאו לנסיגתה המלאה של ישראל לגבולות 1967 ולפתרון בעיית הפליטים הפלסטינים.
עבדאללה המשיך ואמר כי יחסיה הטובים של ערב הסעודית עם הארגונים המוסלמים הקיצוניים בקרב הפלסטינים, החמס והג`יאהד האיסלמי, ועם הנהגותיהן גם אלה שנמצאות בתחומי הרשות וגם אלה נמצאות בדמשק והתלות הכספית של ארגונים אלה בערב הסעודית, יבטיחו בתחילתו של התהליך, הכרזת שביתת נשק זמנית מצדם והפסקת פעולות הטרור שלהם ובשלבים מתקדמים יותר שילובם של ארגונים אלה במערכת הפוליטית הפלסטינית.עבדאללה גם אמר כי הוא אישית מוכן לערוב לכך כי לתהליך הזה יצטרף גם נשיא סוריה בשאר אסד, ככה שהדבר יקל גם על סעודיה וגם על ארצות הברית לנטרל את חיזבאללה בלבנון ואת המרכזים של החמס והגיאהד האיסלמי, הנמצאים בדמשק.
לאחר שדיבר בפירוט רב על המעורבות הסעודית בתהליכים האלה, עבר עבדאללה לתאר את המשמעויות האזוריות של התפתחויות אלה. עבדאללה אמר לבוש כי התוכנית שלו לא רק שמביאה לתחילתה של נורמליזציה ביחסים הפלסטינים הישראלים אלא גם מסירה גם את האיום הפנימי הבא מצד הפלסטינים וגם את האיום החיצוני הבא מצדה של עיראק על משטרו של עבדאללה מלך ירדן. במקום שארצות הברית תתקיף את עיראק צבאית, אמר יורש העצר הסעודי בגילוי לב לבוש, ארצות הברית וסעודיה ינטרלו את ההשפעה העיראקית אצל הסורים והפלסטינים ויתרה מכך גם את ההשפעה האירנית. דחיקתן המדינית והמעשית של אירן ועיראק מהמתרחש במזרח התיכון יביא במילא להורדת יכולתן להתערב ולבחוש בשטח.
עבדאללה גם אמר לבוש, כי כשם שערב הסעודית מוכנה להתערב באורח פעיל אצל הפלסטינים כך היא מוכנה גם להתערב באורח פעיל אצל העיראקים ולפתוח בתהליך תיווך בין וושינגטון ובגדאד, במטרה למנוע את ההתקפה הצבאית האמריקנית על עיראק. עבדדאלה אמר כי הוא מוכן לצאת אישית לבגדאד ולנסות לשכנע את סדאם חוסיין להסכים לתנאיה של ארצות הברית לבואם והפעלתם של משקיפי האו"ם לנושאי פירוק הנשק.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי דבריו של עבדאללה לא הפתיעו את הנשיא ג`ורג בוש, מאחר והנכונות הסעודית להתערב באורח ישיר בסכסוך הפלסטיני-ישראלי נדונו כבר בתחילת חודש מרס כאשר סגן הנשיא דיק צ`ייני ביקר בריאד, ובסוף מרס, כאשר שר החוץ האמריקני קולין פאוול נפגש עם יורש העצר הסעודי עבדאללה במרוקו. המקורות מוסרים עוד, כי לאחר שהנשיא ג`ורג בוש ביקש מעבדאללה להעביר עוד פרטים על תוכניתו החלו במשך חודש אפריל, להיפגש בחשאי, ביוסטון שבטכסס צוותים אמריקנים וסעודיים, כדי לנסות לעבד את הפרטים הראשונים של תוכנית פעולה משותפת, אמריקנית-סעודית, לפי הקווים הכללים שהיתווה עבדאללה.
ברוב הנושאים החשובים, כמו פעולה סעודית נגד אלמנטים מוסלמים קיצוניים ואל קעידה בסעודיה, עיראק, המפרץ הפרסי, אירן, סוריה, לבנון, הצוותים לא הגיעו להתקדמות רבה וחילוקי הדעות בין שתי המדינות נשארו בעינן. לעומת זאת בנושא הפלסטיני הישראלי, ההתקדמות בדיוניים הייתה רבה יותר, ולכן עוד, לפני הפגישה בין בוש לעבדאללה בקראופורד, הסכימו שני הצדדים כי זה יהיה נושא הדיונים הראשי ביניהם כאשר הם יפגשו פנים מול פנים.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי במקביל להתקדמות בדיוניים עם הסעודים ביוסטון דאגו האמריקנים לעדכן את ראש הממשלה אריאל שרון במתרחש, ואילו הסעודים דאגו לעדכן את ההנהגה הפלסטינית. אריאל שרון עודכן דרכו של איש העסקים מניו יורק, וידידו האישי של שרון מזה שנים רבות, אריה גננגר, ואילו הפלסטינים עודכנו באמצעותו של איש סודו ואיש הכספים של יאסר ערפאת מוחמד ראשיד. גם גנגר וגם ראשיד הגיעו במרוצת חודש אפריל כמה פעמים ליוסטון ונפגשו שם אנשי צוותי המשא ומתן האמריקנים והסעודים. מקורות תיקדבקה מוסרים כי אריה גננגר ומוחמד ראשיד נפגשו כמה פעמים בארבע עיניים בעת שהותם ביוסטון. אחד הסימנים הבולטים ביותר עבור האמריקנים וגם עבור הסעודים והפלסטינים, כי ראש ממשלת ישראל אריאל שרון מוכן לשתף פעולה ולנסות ללכת במסלול הסעודי החדש, היה כאשר בשבוע השלישי של חודש אפריל הודיע לפתע האיש החזק בלשכת ראש הממשלה בירושלים, אורי שני כי הוא מתפטר מתפקידו. במקומו מונה לתפקיד ידידו האישי ואיש סודו של שרון במשך שנים רבות, עו"ד דב וויסגלס. בישראל הורמו גבות רבות, כיצד עו"ד ואיש עסקים מצליח בגיל מבוגר יחסית, מתמנה לתפקיד שהוא למעשה תפקיד של מתאם טכני פוליטי יותר מאשר תפקיד פוליטי בעל יכולת השפעה והכרעה. אבל רק מעטים בישראל יודעים כי עו"ד דב וויסגלס קשור בקשרים משפטיים ועסקיים עם מוחמד ראשיד, ובין השניים התפתחו קשרי ידידות אישיים.
באמצעיתו של מבצע מלחמת מגן ועוד כאשר התחוללו הקרבות הגדולים בין הישראלים והפלסטינים בשכם, כאשר אריאל שרון הודיע לאמריקנים כי הוא מוכן ללכת במסלול החדש הוא גם הודיע להם כי מי שינהל מטעמו את המשא עם הפלסטינים יהיה עו"ד דב ויסגלס. זו הייתה הסיבה מדוע יאסר ערפאת, שהיה נצור ברמאללה, ואשר הודיע גם הוא לאמריקנים כי הוא מוכן לנסות וללכת במסלול הסעודי החדש, מינה כראש צוות המשא ומתן לשחרורו את מוחמד ראשיד ואילו מצדו של שרון את המשא ומתן ניהל עו"ד ויסגלס.
תופעה זו חזרה ונשתנה ביום שבת, 4.5, כאשר לאחר שבועות רבים בהם המשא ומתן על פתרון המצור על כנסיית המולד בבית לחם נשאר תקוע, לקחו אותו לידיהם שוב הפעם מוחמד ראשיד, מצד הפלסטינים ועו"ד ויסגלס מצדה של ישראל. במילים אחרות, גם הצמרת הישראלית וגם הצמרת הפלסטינית השלימו את ההכנות לקראת המעורבות הסעודית החדשה הפעילה בסכסוך הישראלי פלסטיני, עוד לפני פגשית בוש-עבדאללה.
לאן כל התפתחויות אלה יובילו? המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים כי הנשיא ג`ורג בוש, היה זהיר מאוד בדבריו עם יורש העצר הנסיך עבדאללה, ולמעשה אמר לו כי הוא מוכן לתמוך במהלכים הסעודיים הראשונים ולראות לאן הם מובילים. אם הסעודים יצליחו בצעדיהם תבדוק ארצות הברית את האפשרות להרחיב את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות גם לנושאים אחרים שנידונו כבר בפגישות של הצוותים הסודיים האמריקנים סעודים, כולל הנושא העיראקי. בוש לא נתן לעבדאללה כל התחייבות לגבי הנושא העיראקי אולם הוא נתן לה להבין כי בשלב זה הוא שוקל תאריכים שונים בהם תתבצע ההתקפה האמריקנית על עיראק וכי בשלב זה עדיין לא הוחלט שום דבר סופי בענין.
אולם גם לפני הממשל וגם לפני הסעודים עומדים עדיין מכשולים גדולים ביותר. מקורות תיקדבקה מוסרים כי הנסיך עבדאללה אשר דבר על מלחמת הטרור העולמית של ארצות הברית אמר לנשיא בוש כ כי ארצות הברית טועה כאשר היא מנהלת מערכה נמרצת ומוחלטת כזו כנגד אלמנטים של האיסלם הסוני. לדעתו של הנסיך עבדאללה צעדים אמריקנים אלה רק יביאו להתחזקותם של אלמנטים שיעיים בעולם המוסלמי ובמזרח התיכון ולהתחזקותה של אירן. בדבריו אלה חזר עבדאללה על העמדה הסעודית הבסיסית כי צריך להלחם בטרוריסטים וארגוניהם, אבל צריך להימנע מלהילחם בתשתית הדתית, החינוכית והכספית האוהדת להם. בוש דחה דברים אלה ושני הצדדים נשארו
חלוקים בדעותיהם.
שני הצדדים נשארו חלוקים גם בדעותיהם על עתידו של יאסר ערפאת. בעוד יורש העצר הסעודי מחזיק בדעה כי המעורבות הסעודית תוכל להביא לשינוי בדרך התנהגותו ומחשבתו של יאסר ערפאת, וכי בשלב כלשהו הוא יפסיק את הטרור ויתרכז בשיקום הרשות הפלסטינית אשר נהרסה במלחמה. בוש הביע ספקות גדולים בכך, אבל אמר כי הוא מוכן לנסות ולתת לערפאת הזדמנות נוספת. בוש מסר לעבדאללה גם את ההערכה הישראלית למצב, האומרת כי ערפאת יימצא בסופו של דבר דרכים לקחת את הכספים הסעודים והאמריקנים שיוזרמו לשם מימון פעולות השיקום ובמקביל להן יקים מחדש את מנגנוני הטרור שלו. זו הסיבה מדוע, אריאל שרון בביקורו בוושינגטון, ידגיש את הסכמתו לשתף פעולה עם ג`ורג בוש במימוש הצעדים הסעודים, אבל ללא ערפאת.
לצדו של יורש העצר הסעודי עבדאללה והצעותיו עומדים, כרגע, גורג בוש הנשיא וצוות יועציו. לצדו של אריאל שרון, עומדים שני בתי המחוקקים האמריקנים, אשר כמוהו אינם רוצים לשמוע יותר מערפאת. כך שהקרב בוש-שרון בוושינגטון, בביקור זה יהיה, כמו במוקעטה ברמאללה על עתידו הקרוב של ערפאת. ההחלטה על עתידו המרוחק יותר ידחה למועד ובוודאי לפשרה, אליה לא יגיעו בוש ושרון אלא מוחמד ראשיד ודב וויסגלס מאוחר יותר.