הפיגועים בעיראק יהיו מעתה יותר תכופים וקטלניים
המקורות בעיראק וללוחמת טרור של תיקדבקה: לפחות 155 איש נהרגו, כ-600 נפצעו, -3 משרדי ממשלה נהרסו כליל, ביניהם משרד המשפטים העיראקי, בפיגוע כפול שאירע ביום א' 25.10, במרכז בגדאד.
הבעיה עם פעולות טרור כאלה בעיראק כשהן באות היא, שבוושינגטון ובגדאד מעמידים פנים מופתעות, ומייחסים אותן מיד לאירועים עתידיים, כמו הנסיגה המתמשכת של הכוחות האמריקנים מעיראק, והבחירות לפרלמנט העומדות להתקיים בינואר 2010.
גישה זו מוסברת, בגלל שדעת הקהל העולמית עברה להתעסק בנושאים בוערים הרבה יותר, כמו המשבר הכלכלי העולמי, הגרעין האיראני, המלחמות באפגניסטן ופקיסטן. עיראק בה המצב לא פחות מסובך, ובה המלחמה נמשכת, נדחקה לשולי הבמה המרכזית העולמית, סומנה בטעות, כפי שאפר שאפשר היה להיווכח בפיגוע הקשה של יום א' 25.10, כמלחמה ובעיה שכבר נפתרה, בעוד המצב האמיתי הוא שמדובר בבעיה שרק הולכת ומחמירה, מצב המבטיח המשך הפיגועים הגדולים האלה בקרוב.
המקורות בעיראק ולוחמת טרור של תיקדבקה מביאים 5 סיבות עיקריות הקשורות במצב הפנימי בעיראק ובמדיניותן העיראקית של 3 מדינות הסובבות אותה, סעודיה, סוריה, ואיראן, אשר קובעות את ההתפתחויות כולל פיגועי הטרור.
1. בראש ובראשונה מדיניותו ואישיותו של ראש ממשלת עיראק נורי אל-מאליקי. במערב, ובייחוד בוושינגטון, מנסים להתעלם מהעובדה, כי שאיפתו המרכזית של נורי אל-מליקי, היא להפוך את עצמו 'לאיש החזק של בגדאד' מעין סדאם חוסיין מודרני, ולשלוט במדינה העיראקית ביד ברזל. אף גורם אחד, מלבד נורי אל-מאליקי והאנשים הסובבים אותו, בפסיפס הלאומי, האתני, והדתי, המרכיב כיום את המדינה והחברה העיראקית אינו מוכן לקבל מדיניות זו. הגורם היחיד הנמצא היום בתוך עיראק המוכן להעלים עין ממדיניות זו של מאליקי הם האמריקנים. הסונים, הכורדים, וגם השיעיים שמתוכם מאליקי בא, אינם מוכנים לקבל זאת.מאליקי שהפריד את עצמו מהממסד הפוליטי השיעי, חושב שהוא יכול לנצח בבחירות בינואר בתוקף אישיותו והסתמכותו על הצבא ועל שירותי המודיעין העיראקיים. מאחר וכל אחד מהגורמים המתחרים בו, והם רבי כוח, פועל למנוע זאת, כל אחד מהם יכול להיות חשוד בכך שהוא מסייע לרשתות חבלה מקצועניות, חלק פועלות עבור כסף וחלקן עבור אידיאולוגיה פוליטית כל שהיא לבצע מעשי טרור כאלה, שמטרתם להחליש אל ממשלתו של מליקי, ואת סיכוייו לנצח בבחירות.
2. סעודיה חושדת בנורי אל- מליקי השיעי כי הוא רוצה לקפח את זכויותיהם של בני המיעוט הסוני העיראקים. כמו כן ריאד איינה מעוניינת כי שכנתה ממזרח תהייה נשלטת על ידי שליט שיעי חזק. מסיבה זו קציני מודיעין סעודיים עוזרים לארגן ולהפעיל בקרב הסונים העיראקים מליציות צבאיות, שחלק עוסקות בטרור.
3. איראן. בדיוק כמו כל גורם פנימי אחר בעיראק גם בטהרן אינם רוצים לראות כי בבגדאד השכנה שולט שוב הפעם איש חזק. טהרן מעוניינת בעיראק חלשה לא חזקה. כבר מלפני 5 חודשים, ישנן דוחות מודיעין אמריקנים ועיראקים המצביעים על כך, כי הגנרל האיראני קסאם סולימאני מפקד גדודי אל קודס, זרוע המודיעין והטרור האיראנית הפועלת בארצות מחוץ לגבולותיה של איראן, כולל עיראק, מזרים עזרה לוגיסטית ומודיעינית איראנית לרשתות טרור סוניות ברחבי עיראק, כדי שיבצעו פיגועים שיחלישו את נורי-אל-מליקי. אולם בוושינגטון, המחפשים 'דיאלוג דיפלומטי' עם איראן מתעלמים מכך.
4. גם נשיא סוריה בשאר אסד, כמו טהרן, איננו רוצה לראות בבגדאד ממשל חזק שבראשו עומד איש חזק. זו הסיבה מדוע למרות כל המגעים של ממשל באראק אובמה עם דמשק, וביקורה של משלחת צבאית אמריקנית בדמשק ב-13 באוגוסט השנה, בהם האמריקנים ביקשו מהסורים לפעול מניעת העברות אנשי טרור, נשק וכספים מסוריה לתוך עיראק, דמשק לא עשתה דבר כדי להפסיק תנועה זו.
5. ההימנעות הסורית מלפעול נגד אנשי טרור אלה, עוזרת בעיקר לשני גורמי טרור סוניים הפועלים בעיראק: אנשי הבעת' העיראקים, שבראשם עומד סגנו לשעבר של סאדם חוסיין דורה עיזאת איברהים, ואל קעידה. המקורות ללוחמת טרור של תיקדבקה מציינים, כי קיימת אפשרות, שכמו בפיגוע הגדול בבגדאד ב-19 באוגוסט בו נהרגו 95 איש וכ-600 נפצעו, גורמי מודיעין איראנים הפעילו אלמנטים של רשתות הבעת' ואל קעידה שבאו מסוריה, כדי לבצע את הפיגוע. כך היה גם בפיגוע של יום א השבוע בבגדאד.
המסקנה של כל התרחשויות אלה היא, שפלישתם של הכוחות האמריקנים לעיראק לפני 6 שנים ב-2003, ויציאתם החלקית את עיראק כיום, לא שינתה את המצב הפנימי והחיצוני בעיראק בשום דבר.