הפיגוע באהווז מראה כי הנהגה האיראנית איננה עומדת בלחץ של מלחמות אזוריות, מלחמות בטרור הסוני-כורדי והסנקציות האמריקניות

פיגוע הירי במצעד הצבאי האיראני, בשבת 22.9, בעיר הנפט האיראנית אהווז Ahvaz, בירת חבל חוזיסטן Khuzestan, שם נהרגו לפחות 29 איש, מחצית מהם חיילי משמרות המהפכה האיראנית, ועשרות אחרים, לפחות 90 איש נפצעו, הראה כי ההנהגה של המהפכה השיעית בטהרן נתונה במלחמה פנימית לפחות בשלוש חזיתות עיקריות.
1. חזית חוזיסטן, שם 'חזית ההתנגדות הלאומית של אהווז'  Ahvaz National Resistance, לקחה עליה את האחריות על ביצוע הפיגוע. 
החזית היא ארגון גג של ארבעה ארגוני מחתרת ערבית-סונית, שיש לה תומכים רבים בין  כ-2 מיליון התושבים הערבים הסונים של חבל חוזיסטן, המהווים כ-40 אחוז מכלל 5 מיליון התושבים בחבל.
האוכלוסייה הסונית של חוזיסטן מהווה את עיקר כוח העבודה בשדות הנפט המרכזיים של איראן המרוכזים באזור זה.
פעולות טרור של ארגוני המחתרת הסונית, השואפים לגרש את השלטון האיראני מהחבל, ולהקים שם מדינת נפט סונית נוספת במפרץ, איננה תופעה חדשה. גם פעולות דיכוי של משמרות המהפכה האיראניים, חלקן אכזריות ביותר שכוללות מצור עד כדי הרעבה, נגד הערבים הסונים האיראניים, נמשכות כבר עשרות שנים.
אולם פיגוע הירי בשבת הוא בהחלט עליית מדרגה חמורה במאבק בין השיעים והסונים בחוזיסטן.
מצורת ביצוע הפיגוע, בו שלושה או ארבעה חמושים שהיו לבושים במדי משמרות המהפכה האיראניים, והיו רכובים על אופנועים מהירים, כלי התחבורה בו משתמשים הכוחות המיוחדים של משמרות המהפכה, שמהם המתנקשים ביצעו את הירי כלפי במת המצעד והכוחות שהשתתפו בו, ברור, כי גורם כל שהוא שיש לו ניסיון צבאי ארגן במשך תקופה ארוכה את הפיגוע הקשה הזה.
ההנהגה האיראנית תמיד האשימה שלושת גורמים בעידוד הטרור הסוני נגדה. ארגוני הביון של ערב הסעודית ושל איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, ואת סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית ה-CIA.
בשבת מיד לאחר הפיגוע, הוסיף דובר של צבא איראן, בפעם הראשונה, את מוסד הביון המרכזי של ישראל-'המוסד', כמי שלקח חלק בהכנת וארגון הפיגוע.
2. נוסף לחזית בדרום-מערב בחוזיסטן, ההנהגה האיראנית מתמודדת בחזית באזורים הכורדים בצפון-מערב איראן עם המחתרת הכורדית המורכבת בעיקר משתי קבוצות: אחת המשתייכת למפלגה הכורדית-איראנית הדמוקרטית-Kurdistan Democratic Party-Iran-Iranian KDPI or HDKA, ואילו השנייה היא ה'פז'אק'-הקבוצה המזוינת האופוזיציה הכורדית, the Kurdish armed opposition group PJAK.
 גורמים בגופים כורדיים אלה המרוכזים בשטח עיראק על גבול איראן, עורכים מידי פעם פשיטות לתוך איראן, כשהם תוקפים סיורים ומוצבים של משמרות המהפכה האיראניים.
התקפה אחרונה כזו הייתה ב-21 ביולי, כאשר מוצב של משמרות המהפכה האיראניים הותקף באזור מאריוואן Marivan area. בהתקפה נהרגו לפחות 11 חיילי משמרות המהפכה, ומחסן תחמושת איראני גדול פוצץ.
בתגובה שיגרו משמרות המהפכה האיראניים ב-8 לספטמבר, טילים ארוכי טווח אל המפקדות והמרכזים של גופים כורדיים אלה בתוך עיראק. בהפגזת התגובה האיראנית נהרגו 17 כורדים וכ-40 נפצעו.
שום גורם בינלאומי או מזרח תיכוני לא הגיב להפגזת הטילים האיראניים על מדינה מזרח תיכונית אחרת-גם לא ישראל.
3. החזית העיראקית-סורית. טהרן מרכזת בחודשיים האחרונים ( אוגוסט-ספטמבר), כוחות גדולים של מליציות עיראקיות שיעיות באזור אנבאר Anbar במערב-עיראק על גבול סוריה. באחרונה ציידו משמרות המהפכה האיראניים את המיליציות האלה בטילי קרקע-קרקע ארוכי טווח.
לריכוז כוחות שיעי זה שלוש מטרות:
א. להתערב בשעת הצורך במלחמה בסוריה.
ב. להקים כוח עתודה שייכנס לסוריה במקרה שתפרוץ מלחמה בין ישראל וחיזבאללה.
ג. לשמש כוח צבאי שיכריע את המאבק הפוליטי הפנימי בעיראק ואת השאלה מי ישלוט בבגדאד.
המהומות וההתקפות בחודשים האחרונים של מפגינים שיעיים עיראקיים, על מוסדות ונציגויות איראניות בערים השיעיות המרכזיות של עיראק, כולל בעיר הנפט בצרה ובבירה בגדאד, הדליקו אור אדום בטהרן מחשש שטהרן מאבדת את שליטתה בעיראק השיעית.
המתרחש בשלוש החזיתות האיראניות האלה, בדרום, בצפון ובמערב, מראה על כך, כי השלטון המרכזי האיראני, כולל שירותי המודיעין שלו, מתחילים להראות סימנים של התרופפות כאשר הם אינם עומדים במעמסה של התמודדות בשלוש חזיתות חיצוניות גדולות (סוריה, הים האדום ותימן), ולפחות בשלוש חזיתות טרור פנימיות. וזאת נוסף לקשיים הכלכליים שיוצרות הסנקציות האמריקניות.
אלה הן הסיבות העיקריות מדוע ההנהגה בטהרן מוצאת את עצמה, בסוף שבוע זה, במצב בו היא צריכה להגיב 'המהירות ובנחישות' על הפיגוע באהווז.

Print Friendly, PDF & Email