הפלסטינים: הנשיא אובמה הסתלק מהבטחתו לתמוך במדינה פלסטינית בגבולות 1967
הדיכאון והמרירות גברו בימים האחרונים אצל ההנהגה הפלסטינית, כולל יו''ר הרשות אבו מאזן, וראש הממשלה סאלם פאייד, לאחר שלפי טענות חוגים בכירים ביותר ברמאללה נסוג ממשל אובמה מרוב ההבטחות שהבטיח להם בעבר, ועתה הוא נע יותר לעבר תמיכה במדיניותו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
במקביל הפלסטינים מרגישים לחצים גוברים והולכים, בגלל הצטרפותם של חוגים נוספים באירופה ובעולם הערבי למתעניינים, או התומכים, בהשגת פתרון חלקי לסכסוך הישראלי הפלסטיני, מתוך ההכרה שאי אפשר בעתיד הנראה לעין להגיע להסכמים סופיים בבעיות הליבה, גבולות, פליטים, וירושלים.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמזרח התיכון מדווחים כי הפלסטינים טוענים, כי ממשל אובמה נסוג מהבטחותיו להם ב-4 הנושאים המרכזיים של המשא ומתן עם ישראל.
1. לדבריהם, נסוג ממשל אובמה מההבטחה שנתנה להם עוד ב-2007 שרת החוץ האמריקנית דאז קונדוליסה רייס, כי בהסדר הסופי עם ישראל יהיו גבולות המדינה הפלסטינית 'קרובים מאוד לגבולות 1967'. הנשיא אובמה, אומרים הפלסטינים, איננו מוכן עכשיו לאשר בפומבי כי אכן זו היא עמדתה של ארצות הברית כיום. בשיחות עם האמריקניים גם בוושינגטון וגם ברמאללה, מקבלים הפלסטינים את הרושם כי וושינגטון דורשת מהם לעשות וויתורים גדולים יותר לישראל בגדה המערבית.
2. הפלסטינים גם טוענים כי הנשיא אומבה הסתלק מהסכמתו, שניתנה בסוף 2009 והתחלת 2010, באמצעות מי שהיה אז היועץ לביטחון שלו הגנרל ג'ים ג'ונס Gen. Jim Jones , בדבר הסדרי הביטחון שייכונו בשטח המדינה הפלסטינית (בגדה המערבית), לאחר נסיגת ישראל. לדבריהם הגנרל ג'ונס הבטיח להם מפורשות כי לאורך הגבולות של המדינה הפלסטינית עם ישראל ועם ירדן, ובאזורים אסטרטגיים בתוכה יוצבו כוחות צבאיים אמריקנים, או כוחות משולבים של ארצות הברית ומדינות נאט''ו.
עתה אומרים הפלסטינים, כי בשיחותיו של השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון ג'ורג מיטשל George Mitchell ב-15 לדצמבר ברמאללה, הוברר להם כי וושינגטון נסוגה גם מהתחייבויות אלה, ועתה היא עומדת על כך כי בגלל הסיכונים האזוריים ההולכים ומתגברים, יהיו בתוך הכוחות האמריקנים ושל נאט''ו שיוצבו בגדה גם אלמנטים צבאיים ישראליים.
במילים אחרות, לפי העמדה האמריקנית החדשה הנסיגה של צה''ל מהגדה המערבית לא תהייה מוחלטת, כפי שהפלסטינים דורשים, וכוחות של צה''ל יישארו להחזיק, ביחד עם כוחות צבאיים אחרים, את האזורים האסטרטגיים בגדה.
זו הסיבה, אומרים המקורות הפלסטינים מדוע אבו מאזן מדגיש בימים האחרונים בדבריו, (בבית לחם ב-24.12), כי בהסדר הסופי לא יהיו ישראליים בשטחי המדינה הפלסטינית שתקום בגדה המערבית.
3. לפי המקורות ברמאללה, מפעיל ממשל אובמה בימים האחרונים לחץ כבד על אבו מאזן להפסיק את היוזמות המדיניות שהוא מנהל בדרום אמריקה, שם כבר 5 מדינות אורוגוואי, ארגנטינה, בוליביה, ברזיל, ופרגוואי, הודיעו על נכונותן להכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967.
וושינגטון לוחצת גם על הרשות הפלסטינית שלא להגיש הצעות בנושא ההכרה במדינה הפלסטינית לא לעצרת הכללית של האו''ם ולא למועצת הביטחון. הממשל האמריקני, אומרים הפלסטינים לא איים במפורש כי הוא יטיל ווטו על הצעה כזו, אבל הממשל רמז כי הוא יכשיל הצעות אלה.
4. לרשימת ההתקפלויות האמריקניות, הפלסטינים מוסיפים גם את ההתקפלות של ממשל אובמה בשאלת הקפאת הבנייה בהתנחלויות, המתבצעת עתה בכל היקפה ללא הפרעות.
הפלסטינים שמו גם לב לכך בשבועות האחרונים, כי נוסף לקולות המתגברים בסעודיה, ואשר טוענים כי מדיניותו של אבו מאזן מוטעית, וכי צריך לנסות ולהגיע עם ישראל הסכמים זמניים אשר עליהם יהיה קל יותר להשיג הסכמות בין הצדדים, גם מוסקבה החלה לגלות עניין בהצעות אלה. זה לא היה מקרה בלבד ששר החוץ אביגדור ליברמן אמר ביום א' 26.12 כי אי אפשר להגיע להסכם סופי עם הפלסטינים וכי צריך ללכת לקראת הסכמי ביניים. אפשרות זו נדונה בשבוע שעבר בהרחבה בשיחות שניהל הנציג בכיר רוסי מיכאיל מארגלוב Mikhail Margelov, ראש וועדת החוץ של הדומא הרוסי המקורב ביותר לראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין, שנפגש בירושלים ובתל-אביב עם ראשי הצמרת המדינית והביטחונית הישראלית.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי הפלסטינים טוענים כי המפנה בעמדות החדשות של ממשל אובמה התרחש ב-15 וב-16 לחודש, כאשר בירושלים שהו היועץ המיוחד של הנשיא אובמה לנושאי המזרח התיכון ואיראן דניס רוס Dennis Ross, ודיוויד הייל David Hale, מהמועצה הלאומית לביטחון האמריקנית.
הדיווחים וההערכות של ההנהגה הפלסטינית על עמדות אלה של ממשל אובמה סותרות לחלוטין את אשר מתפרסם בישראל על מצב היחסים בין ממשל אובמה לממשלת בנימין נתניהו.
דיווחים אלה גם סותרים את הערתו של שר התשתיות בנימין בן אליעזר ביום א' 26.12 בישיבת הממשלה, בה הוא אמר כי הוא לא יתפלא כי גם ארצות הברית תכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967 עד סוף השנה (2011). בן אליעזר, אומרים הפלסטינים, איננו יודע ומכיר את מה שמתרחש במשולש היחסים וושינגטון-ירושלים-ורמאללה.