הפנטגון: נספק מטוסי תדלוק למטוסי חיל האוויר הישראליים שייתקפו באיראן

בשינוי דרמטי פתאומי בעמדה האמריקנית שנועדה לשכנע את ישראל כי וושינגטון מתכוונת ברצינות לאופציה הצבאית מול איראן, מסרו ביום ה' 1.3 מקורות בפנטגון, כי הוכנו תוכניות להעמיד לרשות המטוסים של חיל האוויר שיתקפו את איראן מטוסי תדלוק אמריקנים. המקורות בפנטגון דיברו בגילוי מפתיע על האפשרות כי המטוסים הישראלים שיתקפו באיראן תוך כדי שהם נעזרים במטוסי תדלוק אמריקנים ייתקפו מלבד מטרות גרעיניות את משמרות המהפכה, ואת יחידות העילית שלו 'גדודי אל קודס', בסיסים של צבא איראן הסדיר, ואת מיניסטריון המודיעין האיראני ה-MOIS, שהוא לב מערכת המודיעין האיראנית. זו הפעם  הראשונה שממשל אובמה מעלה אפשרות של שיתוף פעולה צבאי בין ארה''ב וישראל בתקיפת איראן, ומפרט רשימת מטרות.
קודם לכן דרשה ישראל מארה''ב  להפסיק לומר 'כי כל האופציות על השולחן', ולעלות מדרגה,  לפחות מילולית, בהפעלת האופציה הצבאית האמריקנית מול איראן, ולשנות את מדיניות 'של הזזת קווים אדומים' שפירושה שכל פעם שאיראן מתקדמת בתוכנית הגרעינית שלה, ארה''ב קובעת 'קווים אדומים חדשים'.
קודם לכן דיווחו המקורות של תיקדבקה: לאחר שגם הסיבוב נוסף של שיחות בין וושינגטון וירושלים, שנערך ביום ד' 29.2, כאשר שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, ושר הביטחון הישראלי אהוד ברק נפגשו בפנטגון,  לא הביא לשינוי בעמדות של וושינגטון וירושלים בשאלת התקיפה באיראן, נראה כי ארצות הברית וישראל צועדות לקראת החרפת היחסים ביניהן, ערב פגישתם של הנשיא באראק אובמה, וראש הממשלה נתניהו בבית הלבן ביום שני 5 למרס.
ברק יצא מיד עם סיום שיחתו עם פאנטה את וושינגטון בדרכו חזרה לישראל, כדי לדווח לנתניהו על תוצאותיה. אולם המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי למרות החיבוקים והחיוכים ששני שרי ההגנה הרעיפו זה על זה, המחלוקת בין שתי המדינות בנושא איראן רק העמיקה.
עובדה זו קבלה חיזוק, כאשר דובר הבית הלבן ג'י קרני  Jay Carney, חזר לאחר צאתו של ברק את וושיגטון ואמר, כי כל פעולה צבאית (ישראלית) נגד איראן, תגרום לאי יציבות במזרח התיכון, ותסכן חיי חיילים ואזרחים אמריקנים הפועלים עתה בעיראק ובאפגניסטן'. ציטוט המקור: I think we have been clear about this — that any military action in that region threatens greater instability in the region, because Iran borders both Afghanistan and Iraq — we have civilian personnel in Iraq, we have military personnel as well as civilians in Afghanistan. אבל הוסיף קרני, 'כי הגישה שלנו עכשיו, להמשיך בדרך הדיפלומטית ובסנקציות אגרסיביות'
But our approach right now is to continue to pursue the diplomatic path that we’ve taken, combined with very aggressive sanctions.
פקידים אמריקנים וישראליים בכירים, אמרו ביום ה' 1.3, כי בכך דחה הבית הלבן את  שתי הדרישות העיקריות שמציגה ישראל בימים האחרונים לארצות הברית:
1. לקבוע קווים אדומים סופיים לגבי התוכנית הגרעינית, שאם איראן תחצה אותם ארה''ב וישראל יוכלו לתקוף את איראן.  י
שראל טוענת שאי אפשר לנהל מדיניות 'של הזזת קווים אדומים' שפירושה שכל פעם שאיראן מתקדמת בתוכנית הגרעינית שלה, קובעת ארצות הברית 'קווים אדומים חדשים'. הישראלים טוענים, כי למעשה נוצר מצב בו בתוכנית הגרעינית האיראנית מתקדמת מקו אחד אדום אמריקני לקו השני. 
2.
דרישה שניה להפסיק לומר 'כי כל האופציות על השולחן', ולעלות מדרגה, לפחות מילולית, בהפעלת האופציה הצבאית האמריקנית מול איראן. המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי שרי ההגנה פאנטה וברק, נכשלו למצאו נוסחה שתקשר בין העמדות האמריקניות והעמדות הישראליות. הפקידים ציינו, כי עתה לא נותר יותר זמן  למו''מ בין וושינגטון וירושלים בשאלת הגרעין האיראני.
ביום ראשון 3.3, ייפגש נשיא המדינה שמעון פרס, הנמצא בארה''ב, עם הנשיא אובמה, אולם עדיין לא נקבע מועד מדויק לפגישה זו, והאם הפגישה תתקיים לפני או אחרי הופעתו ונאומו של הנשיא אובמה בפני וועידת אי''פאק AIPAC, הנפתחת באותו יום בבירה האמריקנית.
ללוח זמנים זה חשיבות מרובה, מאחר ואם הפגישה בין הנשיאים תיערך לאחר הופעתו של אובמה, פירוש הדבר איתות אמריקני ברור כי הנשיא אובמה איננו פתוח יותר לשיכנועים נוספים מצד ישראל, וכי הוא ממשיך להחזיק בעמדתו כי אסור לישראל לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית, והיא צריכה ליישר קו עם המדיניות האמריקנית, כי עדיין יש לאפשר ללחץ הדיפלומטי והסנקציות לפעול כדי לשכנע את הננהגה האיראנית להפסיק את התוכנית הגרעינית הצבאית שלה. כמו כן הממשל סבור כי יש להמתין ולראות באם האיראנים יבואו בתחילת אפריל לשיחות על הגרעין עם חמשת המעצמות וגרמניה המיועדות להיפתח באפריל באיסטנבול. זו היא גם אחת הסיבות שהנשיא אובמה מעכב, עד עכשיו, כל מעורבות צבאית בסוריה. אחד מהתנאים האיראניים לקיום השיחות הוא שהמערב יפסיק את מאמציו להפיל  את בשאר אסד.
במילים אחרות, נחסמה דרכו של שמעון פרס, למצוא פשרה אמריקנית-ישראלית בנושא האיראני, ערב בואו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבית הלבן ביום שני 5 למרס.    
מקורות בכירים אמריקנים שירטטו ביום ה' את לוח הזמנים האמריקני-הישראלי הבא בסוף השבוע ותחילת השבוע הבא:
1. ביום ה' 1.3, ייכנס דניס רוסDennis B. Ross,  בוושינגטון שיחת רקע עם קבוצת עיתונאים אמריקנים, בנושא המדיניות  האמריקנית כלפי איראן. ההנחה היא, שרוס שאיננו ממלא  כל תפקיד רשמי בבית הלבן, אבל נחשב כאחד מיועציו החשובים של הנשיא אובמה לנושא האיראני, יפרט באוזני הכתבים מה יהיו השלבים הבאים באסטרטגיה של הנשיא מול איראן.
2.
ביום א' 3.3, הופעה של הנשיא אובמה ושל ראש הממשלה נתניהו בוועידת אי''פאק. לשאלה מי יופיע לפני מי, כלומר האם אובמה יופיע לפני נתניהו, או ההפך, יש חשיבות רבה. מבחינה ישראלית הופעה של נתניהו לפני אומבה לא תאפשר לו להגיב על דברי אובמה על איראן. מבחינה אמריקנית, הופעה של אובמה לאחר הופעתו של נתניהו תאפשר לו להציג את העמדה האמריקנית כלפי איראן, ככזו שאיננה ניתנת לשינוי.  ברור, כי הבית הלבן עושה מאמצים רבים למנוע התנגשות פומבית בנושא האיראני בין שני המנהיגים בפני כ-14,000 נציגים יהודיים מכל רחבי ארה''ב.
3. ביום ב' 5.3 תערך הפגישה בין הנשיא אובמה, וראש הממשלה נתניהו בבית הלבן.
 

Print Friendly, PDF & Email