הפסקת אש בדרום סוריה, כולל לאורך גבול ישראל עם סוריה, ניסיון לקדם הסכם אמריקני-רוסי על סוריה בפגישת טראמפ ופוטין
( טנק סורי בפעולה במזרח סוריה ליד גבול סוריה-עיראק )
ביום ב' 3.7 התרחשו שלוש התפתחויות בדרום ומזרח סוריה, כולל באזורי הגבול של סוריה עם עיראק, ישראל וירדן.
1. הצבא הסורי הודיע על הפסקת אש בכל חזיתות הלחימה בדרום, כולל חזית העיר דרעא Daraa הקרובה 1 ק"מ לגבול ירדן, והעיר קונטרה Quneitra ופרבריה המרוחקים מגבול ישראל פחות מ-3 ק"מ. הפסקת האש כוללת גם את אזור סווידה As-Suwydah, הנמצא מזרחית לדרעא.
הפסקת האש תימשך עד יום חמישי 6 ביולי בחצות.
המוזר בהודעה הסורית, שהתפרסמה ביום ב' אחה"צ היה, שלפי הנאמר בה הפסקת האש כבר נכנסה לתוקפה ביום א' (2..3) אחר חצות, רק שאיש לא שמע עליה. הסיבה לכך הייתה כפי הנראה לחץ רוסי כבד על הנשיא בשאר אסד להסכים לתת הוראה להפסיק את האש., לאחר שבתחילה הוא סירב להיענות ללחץ רוסי זה.
גם הגבלת הפסקת האש לארבעה ימים בלבד מראה, כי אסד היה מעדיף שהקרבות יימשכו, מאשר ייפסקו בצורה פתאומית כזו.
2. ההודעה הסורית על הפסקת האש פורסמה, במקביל לפגישה של נציגים דיפלומטיים רוסים, טורקים ואיראנים באסטנה Astana בירת קזחסטן, כדי לדון כיצד לקדם את הנושא של הנהגת 4 אזורים מפורזי לחימה de-escalation zones. אחד מאזורים אלא הוא האזור דרום סוריה, בו הוכרזה הפסקת האש.
3. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי הפסקת האש בדרום סוריה, היא רק קצה הקרחון של הבנה אמריקנית-רוסית שהושגה בשבת 1.7 בשיחות חשאיות בעמן בירת ירדן, לגבי הפסקת אש והקמת אזור מפורז במזרח סוריה.
לפי המידע הנמצא בידינו וושינגטון ומוסקבה הגיעו ביניהן להסכם על הקמת אזור מפורז לחימה de-escalation zone שישתרע לאורך 128 ק"מ מאזור טאבקה Tabqa בצפון סוריה ועד לעיירה כארמה Karama הנמצאת על גדות נהר הפרת.
עוד מדווחים המקורות שלנו, כי עדיין לא ברור, האם כוחות הצבא הסוריים, האיראניים, העיראקים, וחיזבאללה הנמצאים באזור מפורז זה והפועלים לאורך גבול סוריה עיראק, אכן יצייתו להסכם אמריקני-רוסי זה, ויפסיקו את התקדמותם ואת השתלטותם על אזורי הגבול הסוריים והעיראקיים.
במילים אחרות, וושינגטון ומוסקבה מנסות לקדם את הרעיון של הקמת האזורים המפורזים בסוריה, לקראת פגישת הפסגה שתיערך ביום ה' 6.7 בהמבורג בין הנשיאים דולנד טראמפ וולדימיר פוטין.
לא האייטוללה עלי חמנאי מנהיג איראן בטהרן, ולא נשיא סוריה בשאר אסד בדמשק, ובודאי שלא הגנרל קסאם סוליימני, מפקד חזיתות איראן בסוריה ובעיראק, המאמינים כי גלל המלחמה נע עכשיו לטובתם, נלהבים לקבל הסדר אמריקני-רוסי שכזה.