הפרלמנט הבריטי דחה את תכנית 'ברקטיס' של ממשלת מאי. יצביע על יציאת בריטניה מהשוק האירופאי ללא הסכם. הלירה שטרלינג מתמוטטת

הפרלמנט הבריטי דחה, ביום ג' בלילה 12.3, באורח סופי את תכנית 'ברקטיס' Brexit של ראש ממשלת בריטניה תרזה מאי. 391 צירי הפרלמנט הצביעו נגד הנוסח הסופי של ההסכם, שכלל מספר וויתורים  שמאי השיגה ברגע האחרון מראשי השוק.  רק 242 צירי פרלמנט תמכו בתכנית של ראש הממשלה.
מיד לאחר ההצבעה הודיעה ראש הממשלה מאי, כי הפרלמנט הבריטי יתכנס לישיבה נוספת ביום ד' 13.3, בה תיערך הצבעה האם בריטניה עדיין תנסה לפרוש מהשוק האירופאי ב-29 למרס, כלומר בעוד 17 יום,  ותנסה להשיג הסכם נוסף חדש, או שבריטניה תפרוש מהשוק האירופאי ללא הסכם.

כמה מקורות פוליטיים בלונדון אמרו, כי קיימת אפשרות שבמשך הלילה תנסה מאי להשיג עוד ארכה  נוספת קצרה מהשוק האירופאי בנסיון נוסף להשיג הסכם חדש, אולם המקורות הודו שמדובר באפשרות קלושה ביותר.  מקורות המקורבים לתרזה מאי אמרו, כי ראש הממשלה מאי דוחה בצורה מוחלטת את קריאתו של ראש האופוזיציה מנהיג מפלגת 'הלייבור' ג'רמי קורביין למאי להתפטר ולהכריז על בחירות כלליות חדשות. לתרזה מאי אין כל תכניות כאלה, אמרו המקורות.

מאי הודיעה כי היא תאפשר לצירי המפלגה השמרנית חופש הצבעה, כאשר היא מזהירה את צירי הפרלמנט כי יציאת בריטניה מהשוק ללא הסכם תביא למצבים בלתי צפויים קשים בכלכלה הבריטית.

מקורות בשוק האירופאי בבריסל אמרו לאחר שנודעו להם תוצאות ההצבעה בפרלמנט הבריטי, כי עתה נפתח שלב חדש במלחמה הכלכלית והחוקתית המתנהלת  בין לונדון ובריסל, כאשר השוק האירופאי יעמיד מול בריטניה עמדות נוקשות ביותר  מה שמכונה בעגה המקצועית 'ברקטיס קשה' Hard Brexit, וכי לא יעשו שום וויתורים נוספים לבריטים.
לפני ההצבעה בפרלמנט הופיע בפני הצירים התובע הכללי הבריטי ג'ופרי קוקס  Geoffrey Cox אשר ניתח לפני הצירים את המשמעות של הוויתורים האחרונים שמאי השיגה מראשי השוק האירופאי. קוקס פתח את דבריו במשפט הבא: 'תרשו לי להבהיר דבר אחד. הסיכונים המשפטיים כפי שפרטתי אותם במכתבי מה-13 בנומבר נשארים ללא שינוי' Let me make it clear – the legal risk as I set it out in my letter on November 13 remains unchanged. במילים אחרות, בריטניה לא תוכל לדון בעוד שנתיים ב-2020 בעתיד השתתפותה של צפון אירלנד בתהליך 'ברקסיט', כפי שמאי הציגה,  וגם לא תוכל לדון בשאלה איזה גבול יהיה קיים בין צפון אירלנד הנמצאת בשליטה בריטית ובין הרפובליקה האירית שהיא חברה בשוק האירופאי ומהווה את הגבול היבשתי היחידי שבין בריטניה ואירופה.
רבים מחברי הפרלמנט הבריטי סבורים, כי משפט זה חרץ את גורל  תכנית 'ברקסיט' של הממשלה.
מיד לאחר דבריו של קוקס החלה המטבע הבריטית-הלירה שטרלינג לרדת בצורה חדה מול הדולר האמריקני והיורו האירופאי.




Print Friendly, PDF & Email