הפרסום של המסמך הישן של הסטייט דפרמנט האומר כי אין סימנים שאיראן ניגשת לבניית נשק גרעיני, הוא ניסיון נואש לעצור את השינוי הדרמטי בהלך המחשבה הנוכחי בוושינגטון, לפיו קיימת אופציה צבאית אמריקנית נגד איראן

תיקדבקה: מומחי המודיעין של משרד החוץ האמריקני סבורים, כי איראן לא תוכל לגשת להעשרת האורניום שברשותה (בידי איראן מצויים כ-1010 ק"ג אורניום המעושר בדרגה 3.9 אחוז, וכדי לבנות פצצה גרעינית עליה להעשיר כמות זו לכ-30 ק"ג אורניום לדרגה של כ-95 אחוז. תיקדבקה) לפני שנת 2013, כלומר רק בעוד 4 שנים. כך עולה ממסמך שהוגש לוועדה לנושאי מודיעין של הסנט האמריקני בחודש פברואר השנה. מומחי המודיעין של הסטייט דפרטמנט גם סבורים כי איראן לא תקבל החלטה לגשת להעשרת האורניום לדרגה צבאית, בגלל הלחץ הבינלאומי המופעל על איראן. המסמך גם קובע כי כדי שאיראן תיגש להעשיר אורניום למטרות צבאיות, היא זקוקה להקים מפעלים מיוחדים לשם כך, שהקמתם תימשך מספר שנים.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי לגבי מסמך זה צריך לשים לב ל-4 נקודות עיקריות:
1. המסמך נכתב לפני 6 חודשים, מיד לאחר שהנשיא אובמה נכנס לתפקידו, כאשר המדיניות האמריקנית התרכזה עדיין בהתלהבות באפשרות שהממשל יקיים דיאלוג engagement , עם איראן בנושא הגרעיני. מטרתו של המסמך הייתה אז והיום יותר משקופה והיא להבטיח מרווח זמן מתאים לדיאלוג כזה.
2.ההערכה המודיעינית האמריקנית אז הייתה כי שני מנהיגי איראן האייטוללה עלי חמנאי, והנשיא אחמדינז'אד, למרות התדמית הקשוחה שהם יוצרים לעצמם, רוצים יותר להגיע להבנות עם ממשל באראק אובמה, מאשר לגשת לייצור נשק גרעיני.
היום, לאחר המאורעות סביב הבחירות לנשיאות איראן, מאורעות בהן המודיעין האמריקני טעה בצורה קשה לגבי תוצאותיהן וההתפתחויות הפוליטיות באיראן שלאחריהן, ברור כי גם הערכה זו של המודיעין של הסטייט דפרטמנט הייתה שגויה.
המצב כיום באיראן הפוך מהערכת הסטייט דפרטמנט. דווקא בגלל הלחץ הפוליטי הפנימי והחיצוני על צמרת המשטר באיראן, נדחפים היום חמנאי ואחמדינז'אד, לקבל החלטה להעשיר את האורניום לדרגה צבאית, וזאת כדי לחזק את מעמדם הרופף בעיני התומכים העיקריים שלהם, קרי-משמרות המהפכה.
3. העובדה שהערכת המודיעין האמריקני השתנתה, מהכתוב במסמכי הסטייט דפרטמנט, התבררה כבר במחצית השנייה של חודש יוני ובמשך חודש יולי, כאשר המהומות בערים המרכזית באיראן, והדיכוי האכזרי שלהן, גרמו לשינויים במדיניות של ממשל אובמה כלפי איראן. המקורות של תיקדבקה מדווחים כי שינויים אלה עדיין לא הבשילו לידי מדיניות ברורה, וכי הנשיא אובמה עדיין לא הכריע סופית מה יהיה הקו אותו הוא יאמץ כלפי טהרן. ממה שברור עד עתה הוא,כי הנשיא אובמה יודע כבר כי הערכות המודיעין האמריקניות היו שגויות, וכי איראן יכולה לגשת לבנות נשק גרעיני, באם תחליט על כך, כבר עכשיו. כלומר בידי איראן יכולה להיות פצצה גרעינית כבר בסוף 2010, או בתחילת 2011, כלומר בעוד 6 או 8 חודשים. דברים אלה הובהרו בעת הדיאלוג הגרעיני, שארצות הברית וישראל ניהלו בסוף יולי בתל-אביב.
אפשר וצריך להניח כי מסמך הסטייט דפרטמנט הודלף ופורסם, בניסיון להשפיע על החלטותיו של הנשיא.
4. שינויי חשוב אחר שכבר נערך במדיניות האמריקנית הוא, החזרת האופציה הצבאית האמריקנית לשולחן האפשריות האמריקני נגד איראן. אפשר היה להיווכח בכך ביום ו' 7.8, כאשר ב'וול סטרייט' הופיע מאמר ארוך ומנומק שנכתב על ידי גנרל חיל האוויר (במיל.) האמריקני צ'אק וולד Gen. Chuck Wald, תחת הכותרת 'יש אופציה צבאית (אמריקנית) נגד איראן'. There Is a Military Option on Iran. במאמר זה אומר הגנרל וולד, כי למרות שהצבא האמריקני נלחם בעיראק ובאפגניסטן, לא תהייה לו כל בעיה לתקוף את איראן ולהשמיד את מתקני הגרעין שלה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי מאמר זה מצביע על השינויים הדרמטיים שחלו באחרונה במהלך המחשבה של הבית הלבן, הפנטגון, והמטכ"ל האמריקני, לגבי אפשרויות הפעולה נגד איראן. מלבד ההתרחשויות בתוך איראן שהביאו לשינוי הזה, הגיעה וושינגטון גם למסקנה, כי החזרת האופציה הצבאית האמריקנית לשולחן האפשרויות, היא גם הדרך הטובה ביותר למנוע התקפה צבאית ישראלית על איראן.

Print Friendly, PDF & Email