הפתרון `לדחיית` וביטול האולטימאטום של אבו מאזן, וועידת פסגה בצנעא בירת תימן.
תיקדבקה. זה שיו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן נרתע, ביום ג` 6.6, כרגיל מליישם את דבריו ואת האולטימאטום שכביכול העמיד לפני החמס,בכך אין כל פלא.
גם ראש השב"כ יובל דיסקין, שהופיע באותו יום בפני וועדת החוץ והביטחון של הכנסת הביע ספק רב אם מלבד עצם הכרזת האולטימאטום, אבו מאזן ייעשה הרבה יותר מעבר לכך. אולם מה שמעניין וחשוב בהתדרדרות איטית זו לקראת מלחמת אזרחים פלסטינית, הוא התרגיל המבריק של מנהיגי החמס בדמשק חלאד משעל ומוסה אבו מרזוק.
מיד לאחר שאנשי אבו מאזן דיווחו על דחיית האולטימאטום התרחשו שתי התפתחויות:
1. מוסה אבו מרזוק הציע כי `שיחות הפיוס` בין החמס והפת"ח יעברו מרמאללה ומעזה לצנעא בירת תימן.
2. מיד לאחר מכן פרסם נשיא תימן עבדאללה צלאח (בתמונה) הזמנה לשני הצדדים לבוא ולקיים את השיחות בבירה התימנית תחת חסותו.
ל`וועידת פיוס` כזו ישנן מטרות עיקריות, שכולן משרתות את הנהגת החמס בדמשק.
א. שיחות כאלה באם תתקיימנה תכרחנה את ראשי החמס ברצועה, שחלקם, ובראשם ראש הממשלה הפלסטינית איסמעיל הנייה היו מוכנים כבר לבוא לקראת אבו מאזן, לצאת את הרצועה ולשהות תקופה ארוכה בתימן, שם הם יהיו תחת לחציהם ופיקוחם ההדוק של משעל ומרזוק.
ב. שיחות כאלה בצנעא תנטרלנה את יכולתה של מצרים להתערב במתרחש ברשות הפלסטינית וברצועת עזה. לנשיא מצרים חוסני מובראק אין השפעה על נשיא תימן עבדאללה צלאח ועל המתרחש בצנעא.
ג. לא יכולה להיות זירה נוחה יותר עבור החמס מאשר תימן. הנשיא עבדאללה צלאח הוא ידידו האישי של חלאד משעל, ולא פעם הוא הציע לו להעביר את מפקדות החמס מדמשק לצנעא או עדן. עד עכשיו משעל סירב.
צריך וכדאי גם לזכור כי צלאח הוא רב אמן בנקיטת כמה פנים ועמדות בעת ובעונה אחת. מצד אחד הוא תומך נלהב של האמריקנים ומסתייע בהם ובכוחותיהם לשמירת משטרו מפני שבטים תימניים המזדהים עם אל קעידה, (מוצאה של משפחת אוסמה בין לאדן היא מהשבטים התימניים שבחצר מוות.) ומצד שני הוא משתף פעולה עם אל קעידה נגד האמריקנים.
מאחר ואפשר להניח כי לא רק הנהגת החוץ של חמס תשתתף בשיחות, אלא גם הנהגות הג`יהאד האיסלמי, ויתר ארגוני הטרור הפלסטינים הפועלים ברחבי העולם הערבי, הרי שהשיחות לפיוס לאומי פלסטיני תערכנה באווירה הקיצונית המאפיינת את צנעא.
ד. מאחר ועבדאללה צלאח מקיים יחסים טובים גם עם האיראנים, אין ספק כי וועידה כזו תהווה מקום מפגש פורה בין מנהיגי טרור פלסטינים ובין נציגים איראנים, ובין ראשי שבטים תימנים הקשורים עם אל קעידה.
עדיין לא ברור מה תהייה תשובתו של אבו מאזן להזמנה כזו. אולם בהתחשב בכך כי גם יאסר ערפאת שמר בשעתו של קשרים הדוקים עם עבדאללה צלאח, וכי כוחות של הפת"ח חנו שנים רבים בבסיסים על אדמה תימנית, לאחר שגורשו מלבנון ב-1982, יהיה קשה לאבו מאזן לדחות הצעה כזו, אלא אם האמריקנים יתערבו ויודיעו כי הם אינם מסכימים לכך.
מצד שני וועידת צנעא יכולה להיות עבורו מוצא טוב לבטל, או לדחוק מעל סדר היום, את האולטימאטום שממילא לא יכול היה לבצע אותו.
עבדאללה צלאח עצמו נמצא בתנופה בין ערבית, וועידת פסגה פלסטינית כזו יכולה להתאים לו היטב. רק ביום א` וב` 5.6 קיימו ערב הסעודית ותימן וועידת פסגה בעיר הנמל מוקלה Mukalla, שם חתמו שתי המדינות לאחר סכסוכים הנמשכים שנים רבות על המפות המסמנות סופית את הגבול בן 1845 ק"מ המשותף לשתי המדינות. גבול זה משמש נקודת המעבר העיקרית של אנשי אל קעידה ושל משלוחי נשק מתימן אל תוך ערב הסעודית.