הצמרת הישראלית סירבה להיפגש עם שרמן. איראן: נמשיך להעשיר אורניום לדרגות צבאיות
הקרע בין ישראל לממשל אובמה בשאלת הגרעין האיראני התרחב ביום שישי 25.5, כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק נמנעו בכוונה מלבוא לשיחת תדרוך על שיחות הגרעין שערכה סגנית שרת החוץ האמריקנית לנושאים פוליטיים, וראש המשלחת האמריקנית לשיחות עם איראן, וונדי שרמן Wendy Sherman, שהגיעה לישראל בטיסה ישירה מבגדאד. במקומם הופיעו לפגישה מטעם ישראל, ראש המועצה לביטחון לאומי האלוף (במיל.) עמי דרור, ומנכ'ל משרד החוץ רפי ברק.
לא הייתה כל התקדמות בשיחות הגרעין אמרה שרמן. האיראנים הודיעו שלא רק שהם אינם מסכימים להפסיק העשרת אורניום ברגות נמוכות של 3.5 עד 5 אחוז, אלא שהם אינם מסכימים להפסיק העשרה של האורניום שלהם לדרגה של 20 אחוז שהם דרגה צבאית. במילים אחרות, האיראנים אומרים כי הם גם לא יסגרו או יפסיקו את הפעילות של המתקן הגרעיני התת-קרקעי בפורדו Fordow ליד קום.
הגב' שרמן אמרה, כי האיראנים לא זזו מעמדתם כי לפני כל דיון או התפתחות כלשהי בנושא הגרעיני האיראני, חייבות ארה''ב וחמשת המעצמות האחרונות המשתתפות בדיוניים (רוסיה, גרמניה, סין, צרפת ובריטניה), להכיר בכל הזכויות rights שיש לאיראן כמדינה החתומה על ההסכם למניעת הנשק הגרעיני ה- NPT.
במילים אחרות, המעצמות חייבות להכיר בכך כי לאיראן יש זכות מלאה להעשיר אורניום, וכי עליהן לנטוש את העמדה שלהן כי איראן חייבת להפסיק את העשרת האורניום.
סעיד ג'אלילי ראש המשלחת האיראנית אמר בגדאד, כי החלוקה שארצות הברית נוקטת בה כי יש שתי קבוצות של מדינות, כאלה שמותר להן להעשיר אורניום, וכאלה שאסור להן, סותרות את כל האמנות הבינלאומיות בנושא הגרעין, וכי טהרן אף פעם לא תסכים לחלוקה כזו.
'הוושינגטון פוסט' ציטט ביום ו' את דבריו של מוחמד חוסיין מוסאוויאן Mohammad Hoseyn Moussavian, שהוצג בדיווח כאקדמאי איראני העוסק עתה באוניברסיטת פרינסטון Princeton, בהרצאות אורח ובכתיבת ספר על הגרעין האיראני, אולם המקורות האיראניים והמודיעיניים של תיקדבקה מזהים אותו כאיש אשר קיים עד עכשיו את ערוץ המו''מ הישיר-החשאי בין ממשל אובמה ובין מנהיג איראן עלי חמנאי, שעבר דרך בפריס, שאמר כי חמנאי קבע עוד לפני שמונה שנים ב-2004, 'אני אתפטר אם מאיזו שהיא סיבה ישללו מאיראן זכויות ההעשרה' (של אורניום). ציטוט המקור: I would resign if for any reason Iran is deprived of its rights to enrichment.
במילים אחרות, אם אובמה רוצה להגיע להסכם גרעיני עם מנהיג איראן, הרי שזה לא רק יהיה לא מעשי להביא להתפטרותו. להפך, אובמה צריך לחזקו.
לפי קו מחשבה איראני זה וושינגטון צריכה להיות מעוניינת בהבטחת 'הזכות האיראנית' להמשך העשרת האורניום.
דרישה אולטימטיבית איראנית שנייה היא, שבמהלך המו''מ שיימשך עוד חודשים רבים, יתחילו האמריקנים והאירופאים להסיר בהדרגה את הסנקציות מעל איראן.
תמורת זה מוכנים האיראנים להתחיל לדבר על הסדר פשרה בדבר כמויות האורניום המעושר שבידיהם לדרגה של 20 אחוז, שהיא כבר דרגה צבאית.
תיקדבקה דיווח כמה פעמים בשבועות האחרונים, כי האיראנים מציעים, כי אמברגו הנפט האירופאי שצריך להתחיל לפעול ב-1 ביולי יעוכב עד לסיום המו''מ, וכי תחודש העברת הכספים מאיראן ואליה באמצעות המסלקה הבינלאומית ה-SWIFT.
בתחילת חודש אפריל אמר שר הביטחון אהוד ברק, כי ישראל תהייה מוכנה לפשרה בנושא העשרת האורניום. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה דיווחו אז בלעדית, כי ברק הודיע לאמריקנים כי ישראל מסכימה 'לעקרון ה-1000'. כלומר, איראן תוכל להפעיל 1,000 צנטריפוגות להעשרת אורניום, ולהחזיק 1,000 ק''ג של אורניום מעושר לדרגה של 3.5 אחוז.
אולם מאז לא רק שישראל שינתה את דעתה, אלא היא אף הקשיחה אותה, לאחר שנוכחה לדעת כי ממשל אובמה מנצל וויתורים ישראליים אלה, כדי להציע לאיראן (בערוצי המו''מ הישירים, ולא בערוץ ששת המעצמות), וויתורים נוספים.
לסיכום, גם לאחר הדיווח של וונדי שרמן לצמרת המדינית-ביטחונית הישראלית, ברור כי אין שום שינוי בעמדות הצדדים לגבי הגרעין האיראני: טהרן נשארה בעמדתה, כי מותר ויותר לה להעשיר אורניום ללא הגבלה, כאשר היא מוכנה להגיע להסכם לגבי האורניום המעושר ל-20 אחוז. ארצות הברית עומדת על כך כי למרות הקיפאון המו''מ צריך להימשך. ישראל עומדת על כך, כי יש להגביל את המו''מ בין המעצמות ואיראן בזמן, ולהשאיר את האופציה הצבאית על השולחן.
ישראל מנסה להסביר לאמריקנים, כי אם יותר לאיראן להעשיר אורניום בדרגות נמוכות, היא תוכל תוך זמן קצר להפוך אותן לאורניום מעושר בדרגות צבאית של 20 ואפילו 60 אחוז.