הראיון של שר החוץ ואליד מועלם, בו אמר כי נסיגת ישראל מהגולן היא לא תנאי להתחלת שיחות שלום בין סוריה לישראל, נועד לקדם בוושינגטון את תוכנית בייקר-המילטון, ולא את השלום.

מקורות תיקדבקה: בראיון ל`וושינגטון פוסט`, המדובר ביותר כיום בישראל, שהתפרסם ביום שבת 16.12, בו אמר שר החוץ הסורי ואליד מועלם, כי נסיגת ישראל מהגולן איננה תנאי להתחלת שיחות שלום בין סוריה לישראל, צריך וכדאי מאוד לבדוק את זהותם המדויקת של המראיין, ושל המתראיין.
המראיין הוא דיוויד איגנציוס David Ignatius, הנחשב לאחד מבכירי הפרשנים והמנתחים של ה`וושינגטון פוסט`, אשר ידוע בקשריו ההדוקים עם צמרת קהילת המודיעין האמריקנית. בנושאי המזרח התיכון נחשב איגנציוס, נץ אנטי ישראלי ופרו ערבי.
וואליד מועלם (בתמונה), מי שהיה פעם שגריר סוריה בוושינגטון, נחשב לאיש הפרו אמריקני ביותר בצמרת הסורית. מועלם היה תמיד בעד שיחות שלום ישירות בין סוריה וישראל תחת מטריה אמריקנית, והוא מעוניין בתוקף תפקידו לקדם את דו"ח בייקר המילטון, הקורא לחידוש הקשר הישיר בין וושינגטון ודמשק.
בשנים האחרונות תנגד דיוויד איגנציוס במאמריו בחריפות לפלישה האמריקנית לעיראק ולדרך בה ממשל ג`ורג בוש ניהל את המלחמה. הוא גם היה בין הראשונים אשר התנגדו לרעיון המרכזי של מדיניות בוש, והוא הפצת הדמוקרטיה במזרח התיכון. משנת 2002, הוא תומך בתוכנית השלום הסעודית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
אלה הם ללא ספק ימי עדנה לדיוויד איגנציוס בוושינגטון.
כל מה שכתב במאמריו במשך 4 השנים האחרונות מאז הפלישה האמריקנית לעיראק מתגשם בשטח, ואפילו גרוע מזה. נוסף לכך, וזו היא הנקודה החשובה ביותר, מסקנותיו של דו"ח בייקר-המילטון דומות להפליא לדעות, לניתוחים, ולהצעות, שדיוויד איגנציוס כתב והעלה בשנים האחרונות.
המתנגדת העיקרית לדעותיהם של בייקר-המילטון, ודיוויד איגנציוס, היא שרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס. בפגישה עם ראשי מערכת ה`וושינגטון פוסט`, ביניהם נכח גם , דיוויד איגנציוס, (פגישה אשר לא זכתה כמעט לפרסום בכלל בישראל), ואשר תוכנה התפרסם בעיתון, ביום שישי 15.12, יום אחד לפני פרסום הראיון של איגנציוס עם מועלם, דחתה רייס בתקיפות את מסקנות וועדת בייקר-המילטון.
רייס אמרה כי זה רעיון `רע` שארצות הברית תנהל מגעים ישירם עם סוריה ולבנון, משום שהמחיר הנדרש על ידי שתי מדינות אלה בתמורה לשיתוף פעולה עם וושינגטון במזרח התיכון הוא גבוה מידיי, וכי גם משום שאיראן וסוריה אינן מסוגלות להביא יציבות למזרח התיכון.

רייס גם נקבה במחיר שטהרן ודמשק דורשות עבור שיתוף פעולה כזה. לדבריה, דמשק דורשת את לבנון, ואילו טהרן דורשת הסכמה אמריקנית לנשק גרעיני איראני. להלן הציטוט המקורי של דברי רייס: She said she did not want to trade away Lebanese sovereignty to Syria or allow Iran to obtain a nuclear weapon as a price for peace in Iraq. עוד אמרה רייס כי נושא החדרת הדמוקרטיה לעולם הערבי-מוסלמי הוא נושא בעל חשיבות אסטרטגית לארה"ב. matter of strategic interest.
אין ספק כי הראיון של דיוויד איגנציוס ושר החוץ הסורי ואליד מועלם, הוא קודם כל תשובה מהירה מאוד של התומכים בקו של מסקנות בייקר-המילטון לדבריה של קונדוליסה רייס. איגנציוס ידע לשאול את השאלה הנכונה, ואילו ואליד מועלם ידע לענות את התשובה המתאימה לקו של איגנציוס,בייקר-והמילטון. כן, כמובן, לדברי מעולם, אין שום בעיה להתחיל מיד בשיחות שלום בין סוריה וישראל, מאחר ודמשק איננה מעמידה שום תנאים מוקדמים לשיחות אלה, אפילו לא את התנאי של החזרת הגולן. במילים אחרות, ואליד מעולם איננו משיב ישירות לדבריה של קונדוליסה רייס על רצונה של סוריה בשליטה בלבנון, אלא מעביר מיד את הדיון בנושא הקשרים האמריקנים-סוריים לבעיה הישראלית- סורית. בדיוק, כפי שממליץ דו"ח בייקר המילטון.
לכן נכון עושה ראש הממשלה אהוד אולמרט ושאר השרים הבכירים בממשלת ישראל שדוחים את דבריו של ואליד מועלם, ומסרבים לראות בהם פתח לשלום עם סוריה. ממשלת ישראל ממשיכה לדבוק במדיניותה בקו של ג`ורג בוש וקונדוליסה רייס, נגד הקו של בייקר והמילטון, כשהיא נמנעת מלהתערב, ובצדק, במאבק הפוליטי הפנימי הקשה המתחולל בוושינגטון.
השאלה המרכזית היא כמובן, איזה צד בוושינגטון ינצח? אם ידם של בוש וקונדוליסה רייס תהייה על העליונה, גם הקו של אהוד אולמרט ינצח. אולם אם הקו של בייקר-המילטון ינצח, ויש לכך סימנים רבים כי אכן זו תהייה התוצאה, הרי שגם אהוד אולמרט ומדינת ישראל יהיו בין המפסידים.

Print Friendly, PDF & Email