הרוסים משתלטים על מרחבי הסייבר במזרח התיכון ובישראל
המרחק האווירי בין הבסיס האווירי בלטקיה Al-Hmeineem air base, מקום מושבה של המפקדה הרוסית בסוריה, והבסיס ממנו פועלים 30 מטוסי הקרב והפצצה הרוסיים אשר הובאו לסוריה, והבסיס האווירי העיראקי אל טאקאדום-לשעבר חבאנייהAl Taqaddum Airbase- Habbaniyah, הנמצא 74 ק''מ מערבית לבגדאד, הוא בסה''כ 824 ק''מ, או 445 מייל אוויריים nautical miles. המרחק מלטקיה לצפון ישראל הוא בסך הכול 288 ק''מ אוויריים, או 155 מייל אוויריים, מרחקים שמבחינת זמן הטיסה הם קצרים ביותר.
כפי שהנשיא בשאר אסד בדמשק העמיד לרשות הרוסים את בסיס חיל האוויר בלטקיה, כך ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי Haider al-Abadi העמיד, בשבת 24.10 את בסיס אל טאקאדום-חבאנייה לרשות חיל האוויר הרוסי.
הנוכחות הצבאית הרוסית בשני בסיסים אוויריים אלה מבטיחים את שליטתו של חיל האוויר הרוסי בחלקים גדולים של המרחבים האוויריים של המזרח התיכון. כאשר מוסיפים לכך את שתי מערכות הלוחמה האלקטרוניות, בין המתקדמות ביותר בעולם, שהרוסים הביאו באחרונה לסוריה ולעיראק, נראה שהרוסים עשו צעד גדול קדימה לקראת יצירת מצב שללא תיאום מראש אתם, שום כוח אווירי או קרקעי- אמריקני או ישראלי-יוכלו לפעול יותר בחופשיות במרחבים אלה.
בשבוע האחרון של ספטמבר הביאו הרוסים ללטקיה לפחות שני מטוסי ביון רוסיים, מדגם 'אליושן 20' הידועים בכינויים בנאט"ו IL-20 Coot.
מטוסי הביון שהגיעו למשימת המודיעין הנוכחית שלהם במזרח התיכון מגיחות חוזרות ונשנות מעל הים הבלטי נחשבים למובילים בצי האווירי הרוסי, מתאימים למשימות ארוכות טווח, בעלי 4 מנועי טורבופרופ turboprops ויכולת שהייה ארוכה מאוד באוויר של למעלה מ-12 שעות.
זהו בסיס מודיעין לכל דבר – רק מעופף: מותקנות בגחונו מערכות חישה, אנטנות, מצלמות, מסרטות ומכ"מים המסוגלים לאסוף נתונים מסוגים שונים, ממרחק רב, ביום ובלילה, כמעט ללא הגבלות מזג אוויר. בבטנו מותקנות מערכות האוספות את המידע, אוגרות אותו, "אורזות" אותו ומשלחות אותו לקרקע, למטה המודיעין או המבצעים, בעזרת מערכות קשר ותקשורת עוצמתיות, חסינות מהפרעות, למוסקבה או לטרטוס וללטקיה.
מטוס כזה שמסתובב ליד ישראל , ייתן לכוחות הקרקע ולפיקוד הרוסי תמונת קרב מושלמת גם על מה שמתרחש בסוריה, אבל יקלוט גם את כל מה שקורה ברמת הגולן, בירושלים, במטכ''ל הישראלי בתל אביב, בבסיסי חיל האוויר הישראלי בדרום הארץ, ואפילו בכור הגרעיני בדימונה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי מטוס ביון רוסי כזה נראה בימים האחרונים בבסיס האווירי העיראקי אל טאקאדום-לשעבר חבאנייה, ליד בגדאד.
ביום א' 4.10, הביאו הרוסים באוניית משא ונמל לטקיה לפחות תשעה נושאי גייסות משוריינים (נגמ"שים) רוסיים מדגם MT-LB המרכיבים יחדיו את קומפלקס הלוחמה האלקטרונית הנחשב לאחד המתקדמים מסוגו בעולם- Borisoglebsk 2.
הנגמשים הועמסו על מובילי טנקים רוסיים שהביאו אותם אל אחת מפסגות הרי העלוואים. הם הוצבו בפסגת נבי יונס המתנשאת לגובה של 1,562 מטר מעל לטקיה. הצבה זו נותנת למערכת ה- Borisoglebsk 2 נקודת שליטה נוחה ומתאימה מבחינת תדרי רדיו (RF) ומאפשרת לה מיגון עצמי, טקטי, מפני תוקפים.
הפיקוד הרוסי הציב מערכת זו בסוריה לא רק כדי לסייע לחיל האוויר שלו לפעול באין מפריע בשמי המזרח התיכון אבל לא פחות חשוב מכך, כדי לנטרל כוחות יבשה מיוחדים זרים, השייכים לקואליציה בראשות ארצות הברית הפועלים, או כאלה שיפעלו, בעומק השטח הסורי, במקרה שוושינגטון תחליט לנסות להפעיל את תוכניתה להקמת אזורים מוגנים למורדים בסוריה, וגם כדי לשבש ולחסום פעולות של קבוצות מורדים ולוחמי ISIS הפועלים בשטח.
המומחים של תיקדבקה ללוחמה אלקטרונית מציינים, כי מערכת ה- Borisoglebsk 2 האלקטרונית, המותקנת בבטנם ועל דפנותיהם של תשעה משוריינים. היא מצוידת במקלטים הרגישים לתדרים בתחומי עבודה שונים ורחבים על פני הספקטרום האלקטרו מגנטי, באנטנות קליטה מתאימות וכן במשדרים רבי עוצמה באמצעותם היא מסוגלת לחסום כמעט כל תשדורת רדיו הנישאת על גלים אלקטרו מגנטיים (Carried by electro magnetics waves) המשמשת לצרכים צבאיים או אזרחיים וליירט (Intercept) את רובן.
ה- Borisoglebsk 2 הינה מערכת חדשה לחלוטין, אשר תוכננה ויוצרה במשך חמש שנים ונפרסה פריסה מבצעית ראשונה רק לאחרונה בתחילת 2015 במלחמה שרוסיה מנהלת באוקראינה.
קרבתן של סוללות הלוחמה האלקטרונית הרוסית, מעמידה בסכנה גם את מערך המודיעין והתקשורת הישראלי הפרוס בתילים לרוחבה של רמת הגולן ואת מוצבי הקשר והמודיעין האחרים לאורכו של גבול הצפון בגליל העליון והמערבי. יכולותיו של צה"ל להפעיל כלי טיס בלתי מאוישים (אלא אם כן הפעלתם אוטונומית), יחידות מיוחדות הזקוקות לקשר ותקשורת, מערכי אוויר וים בגבולה הצפוני של המדינה. כל אלה נתונות כעת, במידה רבה, לחסדיהן של מערכות השיבוש, החסימה, והיירוט הרוסיות שהוצבו בסוריה ובעיראק.