הרצון למנוע את דחיפת החמאס לזרועות איראן, וחוסר יכולת ההחלטה בהנהגות המדיניות והצבאיות הישראליות מנעו תגובה מיידית על שיגור הטילים לעבר גוש דן

לא מזג האוויר, ולא ברקים הם שהפעילו, לפי טענות החמאס את שיגור שני הטילים לעבר גוש דן בשבת בבוקר 1.1.12.  המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי את הטילים שיגרו אנשי הג'יהאד האיסלמי כמסר לישראל עם תחילת שנת 2022.  
במשך כל השבת הודיעו מקורות בצה"ל כי שיגור שני הטילים מרצועת עזה לעבר גוש דן איננו יכול לעבור ללא תגובה ישראלית.
במוצאי שבת הודיעו המקורות, לאחר שעות רבות של התייעצויות, כי במערכת הביטחון החליטו להגיב על שיגור הטילים.
גורמים ישראליים אמרו, כי הם לא מקבלים את טענת החמאס שמדובר בברקים שהפעילו את הטילים, והוסיפו ואמרו כי אם בחמאס לא יודעים לשמור על ארסנל הטילים שלהם – אז שיפרקו אותו.
כל התגובות של צה"ל במשך כל השבת היו שלא לעניין, והעידו יותר על מבוכה ועל בלבול ועל חוסר יכולת להחליט איך להגיב.
החמאס לא יפרק את ארסנל הטילים שלו ואם לצה"ל אין אמצעים למנוע שיגור כזה של טילים שלא יעלה הצעות מהסוג הזה.
ישנם מספר קשיים אמיתיים בנושא כיצד להגיב.
אם צה"ל יגיב במכה על הג'יהאד האיסלמי  והג'יהאד שמחכה למכה כזו יגיב בחזרה, קיימת אפשרות שהחמאס יצטרף למהלך של הג'יהאד ואז תתחולל התדרדרות במצב שמסביב לרצועה, ובזה בצה"ל לא מעוניינים.
הסיבה העיקרית לכך היא, שבצמרת החמאס יש היום קרע ומאבק פנימי האם החמאס צריך להתקרב יותר לאיראן, כפי שטוען המחנה שבראשו עומד איסמעיל הנייה, או שהחמאס צריך להיזהר מהאפשרות שיהפוך לחלק מהמערך הצבאי האיראני באזור, כפי שטוען חאלד משעל.
התדרדרות צבאית עם צה"ל, בשלב זה של הוויכוח הפנימי בחמאס יכולה להכריע את המאבק בתוכו בנושא האיראני.
קשיים  נוספים אחרים קשורים למתרחש בדרגים המדיניים והצבאיים הישראליים.
כפי שהדרג המדיני, הכולל את ראש הממשלה נפתלי בנט, שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ יאיר לפיד, מתקשים להחליט כיצד ואיך הם פועלים בנושא הגרעין האיראני, כך הם מתקשים להחליט מה לעשות עם החמאס, וכיצד להגיב על שיגור הטילים על ידי הג'יהאד.
שר הביטחון גנץ שהשקיע בשבוע שעבר מאמצים גדולים כל כך לבוא לקראת הפלסטינים בפגישתו בביתו עם ראש הרשות הפלסטינים אבו מאזן, איננו מעוניין בשלב זה בפתיחת סיבוב מלחמה חדש עם הג'יהאד.  
בצמרת צה"ל הדברים לא פחות מסובכים:
הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי, המפזר בימים האחרונים איומים נגד איראן נמצא בשנה האחרונה לכהונתו ואין לו ענין לסיימה במערכה קצרה או ארוכה בעזה.
לידו נמצא ראש אמ"ן חדש האלוף אהרון חליווה, שלדעת רבים בצבא ובמערכת המודיעינית הישראלית, הוא האיש הלא נכון במקום הלא נכון.
בראש פיקוד דרום עומד אלוף חדש-האלוף אליעזר טולדנו, ובראש השב"כ, שהאחריות על איסוף מודיעין ברצועה היא שלו, עומד ראש חדש-רונן בר, שאין לו ניסיון וידע מספיקים לגבי הרצועה.
היחיד בכל הצמרת הצבאית-מודיעינית שיש לו רקע ויכולת מתאימים להתמודד עם בעיית עזה הוא סגן הרמטכ"ל האלוף הרצי הלוי, ששימש שנים רבות בתפקיד אלוף פיקוד דרום.
כל מכלול הבעיות האלה הן שמנעו מצה"ל בשבת להגיב  בצורה נמרצת, מיידית והחלטית על שיגור הטילים לעבר גוש דן.      

Print Friendly, PDF & Email