השבוע השלישי של המלחמה באפגניסטן – הערכה וניתוח צבאיים מיוחד לתיקדבקה: ארצות הברית מתכוננת, למלחמת חורף ארוכה באפגניסטן.

כאשר שר החוץ האמריקני, קולין פאוול אומר כי כוחות הברית הצפונית עומדים להתחיל לנוע מאוד בקרוב בצורה נמרצת יותר לעבר קבול, הוא מתכוון, לפי המקורות הצבאיים של תיקדבקה, כי כוחות הברית הצפונית יגבירו את הלחץ הצבאי של על בסיס התעופה בגארם, הנמצא באמצע הדרך בין צפון אפגניסטן וקבול, ועל העיר הצפונית מאזר-א-שריף.
פאוול יודע היטב כי הקצינים האמריקנים המתכננים את מהלכי המלחמה בפנטגון ובשטח באפגניסטן עצמה, מעריכים כי בשלב זה אין בכוחם של צבאות הברית הצפונית לא רק להגיע לקבול אלא גם לשבור את קווי ההגנה של הטאליבן מסביב לבגארם ולמאזר-א-שריף. את המידע הזה העבירו בימים האחרונים לוושינגטון שלושה צוותים של קצינים אמריקנים אשר הגיעו בשבוע האחרון ושהו באזורים המוחזקים על ידי אנשי הברית הצפונית, בפיקודו של הגנרל מוחמד קאסים פאהים.(קראו פרטים עליו בסוף הכתבה).
הצוותים האמריקנים דיווחו כי אם הברית הצפונית לא תתוגבר בכוחות שריון, ארטילריה כבדה, נושאי גייסות משוריינים ומסוקים, כמעט ואין ספק כי חייליה לא יהיו מסוגלים אפילו לפתוח במתקפה כזאת. לכן לא צריך להתפלא על דבריו של ראש המטות המזוינים האמריקנים, ריצ`רד מאיירס, אשר נשמע קצת יותר מציאותי מקולין פאוול, ואשר הזהיר כי "זו עומדת להיות מערכה ארוכה, ארוכה מאוד".
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי ההערכות הצבאיות האמריקניות, שרובן נשאו בסוף שבוע שעבר טון אופטימי מאופק, השתנו בתחילת השבוע הזה לאחר שהובררו סופית תוצאותיה של פשיטת הכוחות המיוחדים האמריקנים בלילה של יום שישי,ה-19.10, ליד קנדהר. מטרתה העיקרית של הפשיטה, מלבד פיצוץ מצבורי תחמושת במבואות הצפוניים של העיר, היה לבחון מה נותר מכוח ויכולת הלחימה של אנשי הטאליבן, לאחר שבועיים של הפצצות בלתי פוסקות ופעולות מצומצמות של פגיעה, בעיקר של דרכי ואמצעי תחבורה, שנעשו על ידי יחידות קטנות של הכוחות האמריקנים, הבריטים והצרפתים, שעסקו בעיקר באיסוף מודיעין.
התוצאות של הפשיטה לא היו כל כך מעודדות מבחינתם של האמריקנים. פעולת הכוחות הפושטים לא התנהלה בצורה כה חלקה, כפי שתואר באמצעי התקשורת, וכמה מקורות צבאיים בלתי תלויים, אומרים כי הכוחות האמריקנים סבלו כמה אבדות. כנראה כי על חלק מהכוחות התוקפים נפתחה בטעות אש ידידותית, של כוחות קרקע או אוויר מערביים אחרים שפעלו בשטח. זוהי, כנראה הסיבה לטענה העקשנית והלא נכונה של הטאליבן כי כוחותיו הצליחו לגרום לאמריקנים מספר גדול של אבידות. שר החינוך של הטאליבן למשל טוען, כי החיילים האפגנים הצליחו לגרום לכוחות הפשיטה האמריקנים בין 20 ל-25 אבידות.
גם מבחינת יכולת הלחימה של כוחות הטאליבן ועוצמת האש שהם הפעילו נגד כוחות הפשיטה חיכתה לאמריקנים אכזבה מסוימת. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי מיד לאחר שפיקוד הטאליבן הבחין בנחיתת הכוחות האמריקנים בשטח ומיקומם, הוא הצליח לארגן הנחתת אש ארטילרית על אזור הנחיתה, החיש לשם טנקים ועליהם לוחמים שהיו מצוידים בנשק אנטי טנקי, ואף הצליח לפתוח באש אנטי אווירית, אמנם לא יעילה, על ההליקופטרים האמריקנים שהביאו, חיפו באש, ופינו את הכוחות.
במילים אחרות, למרות שבועיים של הפצצות אינטנסיביות, הן על ידי מפציצים וטילים, על מחנות צבאיים, מפקדות, שדות תעופה ומשטחי נחיתה של הליקופטרים, מצבורי דלק ותחמושת ושיירות צבאיות של הטאליבן, המנגנון הצבאי של האפגנים לא התמוטט, המורל של חייליהם גבוה ורוב כלי הנשק הכבדים לא נפגעו.
ההערכה המודיעינית היא שהטאליבן הצליחו להסתיר מהמפציצים האמריקנים את רוב כוחותיהם ואת כלי הנשק הכבדים שלהם במערות בהרים שמסביב לערים ולצירי התנועה העיקריים. המסקנות הצבאית המיידיות מעובדות אלה שהתגלו בשטח הן, כי אם ראשי הצבא האמריקני קיוו שעד בוא שלגי החורף הכבדים, בעוד כשבועיים עד שלושה שבועות, כלומר בתחילת אמצע נובמבר, ארבעת הערים המרכזיות באפגניסטן המשמשות את בסיס כוחו של הטאליבאן, קבול, קנדהר, ג`אללאבד והרט יפלו לידיהם, הערכה זו התבדתה.
עתה האמריקנים יצטרכו לעשות אחת מהשניים. או להזרים ולהטיל בימים הקרובים למערכה כוחות נוספים, על אלה שכבר מעורבים בה. פירוש הדבר כי הפיקוד האמריקני יצטרך לקחת כוחות מאזורים אחרים, למשל המזרח התיכון, ולהעביר אותם לאפגניסטן, או שההתקפה הקרקעית על ערים אלה תדחה עד לאחר החורף, כלומר לפחות עד אפריל 2002.
שלוש התפתחויות עיקריות אחרות בשטח עליהן מדווחים המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה. א. אין התקדמות באיתור מוקם מחבואו או הימצאו של אוסמה בן לאדן. כל הידיעות כאילו המודיעין האמריקני איתר אי שם באפגניסטן, שטח של כ- 20 מייל על 20 מייל שם הוא מסתתר, אין בהן כל ממש. גם התיקווה כי נשיא סין, ג`יאנג זמין, יביא אתו לפגישה בשנחאי עם נשיא ארצות הברית ג`ורג בוש, בעת וועידת ראשי מדינות איפא"ק, בשבוע שעבר מידע חדש על מקום הימצאו של בן לאדן, נכזבו.
מקורות תיקדבקה בהונג קונג מוסרים כי כמה ימים לפני פתיחת הוועידה דאגו מקורות סיניים באסיה הידועים בקשריהם ההדוקים עם צמרת השלטון בבג`ין, כי יש לצפות להתפתחות כזו. כמה גורמים צבאיים ומודיעיניים אמריקנים המכירים מקרוב את דרך פעולתו של בן לאדן, מעריכים כי בימים הקרובים תחול איזו שהיא התפתחות שתהייה קשורה בו. או שאוסמה בן לאדן יזום הופעה פומבית נוספת או שהיא שלפתע הוא יחליט לביים העלמות בדרך דרמטית.
המקורות אינם מוצאים מכלל אפשרות כי גופה הדומה לגופתו יכולה להתגלות לפתע בשטח. עד אשר התברר כי אם המדובר באמת בגופתו שלו, דבר היכול להיעשות רק על ידי לקיחת דגימות, דנ"א מבני משפחתו, דבר שיעורר התנגדות עזה בערב הסעודית ובעולם הערבי, בן לאדן יכול לנצל את המהומה ולהעלם מאפגגניסטן או לעבור למקום מחבוא אחר בתוכה.
ב. קיים חשש גובר והולך לביטחונו ושלומו האישי של שליט פקיסטן הגנרל פרוואז מושראף ולגורל שלטונו. הלחץ והאיומים על מושראף ומשטרו לא רק באים מהרחוב הפקיסטני, אלא גם מהצבא ומהמודיעין הצבאי הפקיסטני. קצינים ומקורות אמריקנים הנמצאים בפקיסטן אומרים כי היחס ושיתוף הפעולה בו הם זוכים מצד שליט פקיסטן והצמרת הפקיסטנית הוא מצוין, אולם הם אינם יכולים לומר אותו הדבר לגבי שיתוף הפעולה עם דרגים אחרים של הקצונה הפקיסטנית.
מקורות אלה אמרו לתיקדבקה כי האש שפרצה ב-10 לאוקטובר בבניין המטה הכללי הפקסיטני, בראוולפינדי ואשר בו נשרף הבניין כולו לא הוצתה על ידי מפגינים אנטי אמריקנים כפי שחשבו תחילה, אלא על ידי קציני המודיעין הצבאי הפקיסטיני עצמו אשר ביקשו להשמיד את ההוכחות שנמצאו בבניין בדבר שיתוף הפעולה המודיעיני, לא בין פקיסטן לטאליבן, אלא בין פקיסטן לבן לאדן עצמו.
שיתוף פעולה זה נמשך ממש עד לתחילת הפעולה הצבאית האמריקנית באפגניסטן. השאלה הנעלמה הגדולה היא, עד כמה חלק מקצינים פקיסטנים אלה שעמדו בקשר עם בן לאדן ואנשיו, יהיו מוכנים להרחיק לכת בשיתוף הפעולה שלהם עם האמריקנים ועם מושראף עצמו, ובאיזה נקודה הם יחליטו כי שיתוף פעולה כזה מסכן את ביטחונם האישי. ג. הנקודה השלישית העיקרית היא לגבי מהלכיו בשטח של הנשיא הרוסי ולדמיר פוטין. פוטין הגיע ביום ראשון, 21.10, מיד לאחר וועידת הפסגה בשנחאי לדושנבה, בירת טג`קיסטן ומיד השתתף בוועידת פיסגה נוספת. משתתפי הפסגה הטג`יאקית היו, נשיא טאג`קיסטן, אמונלי רחמונוב ומי שהיה נשיאה האחרון של אפגניסטן וראש הברית הצפונית כיום, בוראנאודין ראבאני.בסיום הדיונים השלושה חתמו על הצהרה, הקובעת כי יש ליישב את המשבר האפגני בדרכים פוליטיות, בהם יזכו כל הגורמים השבטיים באפגניסטן לייצוג הולם. לדיונים בין השלושה הצטרף מאוחר יותר המפקד הצבאי העליון של הברית הצפונית הגנרל מוחמד קאסים פאהים, שהוא ממוצא טאגי`קי.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי הגנרל פאהים, היה איש שירות הביון האפגני בתקופה בה הרוסים שהו בשנות השמונים באפגניסטן, וכי נאמנותו לק.ג.ב ולקציני המודיעין הצבאי הרוסי הייתה ללא דופי. עד עכשיו נמנעו האמריקנים מלתמוך בו בצורה גלויה ולספק לאנשיו מספיק נשק כבד כדי שיוכל להתגבר על הטאליבן. ההסתייגות האמריקנית מפאהים, נבעה בעיקר מההסתייגות העמוקה הפקיסטנית ממנו.
הפקיסטנים הקרובים יותר לאנשי הטאליבן מאשר לאנשי הברית הצפונית, רואים בגנרל פאהים, את נציגם של הרוסים באפגניסטן. מאחר ולרוסים קשרים צבאיים וכלכליים הדוקים עם הודו, הפקיסטנים אינם רוצים לראות או אפילו לשמוע על ממשלה חדשה בקבול שאחד משתתפיה ובעלי ההשפעה הראשיים בה, תהייה הברית הצפונית. נראה, כי בפגישה שנערכה בשנחאי בין הנשיא ג`ורג בוש ובין נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, הצליח פוטין לשכנע את בוש כי אם אמריקה רוצה לנצח את המלחמה באפגניסטן היא חייבת לשנות את יחסה לברית הצפונית.
לפי המקורות של תיקדבקה בהונג קונג, פוטין אמר לבוש כי עצם העובדה שהגנרל פאהים הוא טאג`יקי, מבטיחה את המשך המעורבות הצבאית של טאג`קיסטן במלחמה, מעורבות המתבטאת בהזרמה גוברת והולכת של אנשי צבא טאג`יקים לשורות לוחמי הברית ומתן זכות שימוש כמעט בלתי מוגבל בבסיסים טאג`יקים, ליחידות אמריקניות וגרמניות.
פוטין הבטיח לבוש כי הא אישית ידאג לתיאום כל המהלכים הצבאיים של הברית הצפונית עם וושינגטון, וכי הוא ידאג להרגעתה של פקיסטן בדבר כוונות הברית. מה שקרה בוועידת הפסגה המצומצמת בדושנבה, כבר לא עמד בדיוק במבחן ההבטחות האלה. בכמה הזדמנויות בזמן הוועידה, כינה נשיא טאג`קיסטן, רחמונוב, את ראבאני נשיא אפגניסטן ואת הגנרל פאהים, כשר ההגנה של אפגניסטן.
פוטין, שהיה נוכח במקום לא העיר דבר ולא תיקן את דבריו של נשיא טאג`קיסטן, דבר שכמובן הדליק לא רק מנורה אדומה אחת בראוולפינדי, אלא כמה מנורות אדומות חזקות. השאלה הגדולה היא כיצד כל המהלכים הללו ישפיעו על המהלכים הצבאיים העתידיים בתוך אפגניסטן. וכל זאת עוד לפני שהזכרנו או נגענו במערכת הטרור והביוטרור ההולכת ומתפשטת.

Print Friendly, PDF & Email