השמדת הלוויין עמוס 6 – מכה קשה לתעשיית לווייני המודיעין והתקשורת הישראלים


פיצוץ עז שמקורו לא ברור בכן השיגור Launch pad של הטיל פאלקון Falcon 9 אשר תוכנן לשאת את הלוויין הישראלי עמוס-6, גרם ביום חמישי 1.9 בשעות אחר הצהריים המוקדמות (שעון ישראל) להשמדתו של הלוויין ולנזקים כלכליים ותדמיתיים אדירים לתעשיית החלל הישראלית, ולחברת 'חלל' שתכננה לשלח ולהפעיל את הלוויין לצרכי תקשורת מסחריים.

האירוע התרחש באתר השיגורים של סוכנות החלל האמריקנית בכיף קנוורל Cape Canaveral שבפלורידה, ארה"ב. נאס"א NASA הודיעה כי אין לה חלק בניסוי או בשיגור.
סיבת הפיצוץ עדיין לא ברורה אולם נראה כי הוא התרחש עם תחילת ניסויי הרצת מנועי הטיל, יומיים לפני מועד שיגורו המבצעי. אל הפלקון 9 כבר חובר הלוויין הישראלי ופיצוץ בסיס הטיל גרם להשמדתו המלאה של עמוס-6.
אחד השיקולים לשגר את העמוס-6 באמצעות טיל הפאלקון, של SpaceX הוא עלות שיגור נמוכה יחסית לאור הוכחת הצלחה לשימוש רב פעמי ברקטת השיגור.
טיל השיגור שגובהו מקביל לבניין בן 20 קומות, נמצא בבעלות ספייס איקס SpaceX האמריקנית שנוסדה ב-2002 ועוסקת בשיגורים מסחריים של מעבורות ולוויינים לחלל. החברה בבעלות הישראלי לשעבר אילון מאסק, Elon Muskוהיא אחות ליצרנית המכוניות החשמליות טסלה מוטורס  Tesla Motorsוחברת האנרגיה Solar City.
הלוויין נבנה בתעשייה האווירית, על פי הזמנת חברת 'חלל' הישראלית ועלותו מוערכת ב-200 מיליון דולרים. משקלו היה 5 טון וחצי והוא תוכנן כך כי בתום מסע שיגור בן 11 יום הוא  אמור היה להתייצב על קו 4 מעלות מערב ומשם לתת שירותי תקשורת, בין השאר לפייסבוק בפרויקט Internet.org שמטרתו כיסוי תקשורתי של אזורים נידחים באפריקה.  עמוס-6 תוכנן לשדר נתונים Data בפס רחב Wide Band, בקצב גבוה ובתחום תדרים מ-26.5 ג'יגה הרץ GHZ ועד 40 ג'יגה הרץ.
חברת 'חלל', בבעלות יורוקום ישראל איבדה בנובמבר 2015 את הקשר עם הלוויין עמוס 5 שיוצר ברוסיה ושוגר מקזחסטן וחתמה אך לפני מספר ימים חוזה למכירתה לקונצרן התקשורת הסיני  בייג'ינג שינגווי טכנולוגיות Beijing Xinwei Technology תמורת 285 מיליון דולרים. החוזה בין החברות הותנה בשיגור מוצלח של העמוס-6 וייצובו במסלולו.
אי עמידה בתנאי החוזה, מטיל על 'חלל', בנוסף לנזק שספגה כתוצאה מאיבוד הלוויין גם קנס בשיעור 15 אחוזים מהעסקה, אם היא מופרת.
מניית החברה צנחה בכ-9 אחוזים עם היוודע דבר הפיצוץ והשמדת הלוויין.
ראש סוכנות החלל הישראלית פרופ' יצחק בן ישראל הביע את דאגתו מההשלכות הטכנולוגיות של הפיצוץ על התעשייה הישראלית העוסקת בלוויינים, פיתוחם וייצורם ואמר כי בניית לוויינים ופרויקטים אחרים בתחום עלולה להתעכב בשנתיים עד שלוש.

Print Friendly, PDF & Email