השקעות אזרבייג'ניות בשדות הנפט והגז הישראליים, מקור למתיחות בין וושינגטון, טהרן, באקו ומוסקבה
ביום ד' 6.6, עומדת שר החוץ האמריקנית הילארי קלינטון לנחות בבאקו בירת אזרביג'אן, בפתח ביקורה בדרום הקווקז. כשעל סדר היום שלה ארבע בעיות מרכזיות: ההידרדרות הנמשכת מאז התחלת 2012, ביחסים בין שליט באקו אילם אליאב Ilam Aliyav, בין מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, ונשיא רוסיה ולדמיר פוטין. הפיכתה של אזרבייג'ן לאחת המדינות האסטרטגיות החשובות ביותר עבור ממשל אובמה, מאחר ולאחר האיסור שפקיסטן הטילה על מעבר כוחות אמריקנים ונאט''ו בשטחה, הפכו שדות התעופה האזרבייג'נים לחולייה החשובה ביותר במערך האספקה הלוגיסטי האמריקני לכוחותיה באפגניסטן. חשיבותם של שדות תעופה אלה עבור האמריקנים רק תלך ותגדל ככל שיתגבר קצב הוצאת הכוחות האמריקנים מאפגניסטן, לקראת פינויים משם ב-2014. המלחמה בין ארמניה, הנתמכת על ידי מוסקבה וטהרן, ובין אזרבייג'ן על חבל הארץ הקטן נאגורנו קראבך Nagorno-Karabakh. קלינטון השקיעה מאמצים רבים בשנים האחרונות בניסיון להביא לסיומה של מלחמה זו, אולם לשווא. הבעיה הרביעית קשורה ליחסי אזרבייג'ן-ישראל.
כלפי חוץ וושינגטון אף פעם איננה קושרת את יחסיה עם אילם אליאב, עם אלה של ישראל. אולם בין מקבלי פניה של קלינטון בבאקו, יהיה ריצ'רד מורניגסטאר Richard L. Morningstar, האיש אשר הנשיא אובמה מינה במאי להיות שגריר ארה''ב בבאקו, ואשר בתי הנבחרים האמריקנים עדיין לא אישרו את המינוי. המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מדווחים, כי מלבד היותו של מורניגסטאר, האיש אשר מעצב את מדיניות הנפט והגז האמריקנית במרכז אסיה, מול רוסיה ואיראן, הוא גם האיש אשר מעצב את מדיניות הנפט והגז האמריקנית במזרח הים התיכון. מורניגסטאר השתתף גם בכל המשאים ומתנים, ובעת חתימת הסכמים שהושגו בשנים האחרונות, בין ישראל, ליוון וקפריסין, לגבי שדות הנפט והגז שנמצאו בים התיכון, והוא האיש אשר מבטיח את התמיכה של וושינגטון, בפרוייקטים אלה, וגם במשקיעים האמריקנים אתם ישראל פועלת בפיתוח שדות אלה.
אפשר וצריך להניח, אם כי וושינגטון, ירושלים ובאקו, אף לא יודו בכך, כי מורניגסטאר הוא גם האיש אשר עומד מאחורי עסקת הנשק הענקית, בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, שישראל חתמה באחרונה עם אזרבייג'ן. גם בטהרן וגם במוסקבה מתסכלים בחשד עמוק, ורואים בו צעד אמריקני-ישראלי, שנועד לחזק את מעמדה הצבאי של אזרבייג'ן בקווקז ובים הכספי, דבר שיאפשר לשליט באקו אילם אליאב ליישם את מדיניות האנרגיה שלו, מבלי שיהיה נתון ללחצים רוסיים, או איראניים.
רק מעטים שמו לב לכך כי כבר בסתיו 2011, חתמה החברה האזרבייג'נית לקידוחי נפט בים הכספי SOCAR subsidiary, the Caspian Drilling Company, הסכם עם החברה לה יש שליטה בפיתוח שדה הנפט הישראלי מול אשדוד 'מד-אשדוד' Med Ashdod, כאשר ההערכה היא כי בשדה הזה נמצאים כ-280 מיליון חביות נפט, לפיו החברה האזרבייג'נית רוכשת 5 אחוז ממניות החברה. זו היא ההשקעה הראשונה של חברות נפט אזרבייג’אניות, בשדות נפט מחוץ לגבולות אזרבייג'ן.
מיד לאחר מכן בנובמבר 2011, התקיימה בלונדון פגישה חשאית של נציגי ענק הנפט והגז הרוסי 'גאזפרום' Gazprom, עם נציגים ישראליים, כאשר גם הרוסים מביעים עניין ברכישת חלק ב'מד-אשדוד' Med Ashdod. במגעים חשאיים אחרים בין הרוסים והישראלים בהם עלתה האפשרות כי חברות אנרגיה רוסיות תשתתפנה בפרויקטים הישראלים של גז ונפט בים התיכון, העלו הרוסים הצעות מרחיקות לכת בדבר האפשרות כי הרוסים הם שיניחו ויממנו את מערכת השאיבה והצינורות של שדות הגז והנפט הישראליים, והם שישווקו אותם לאירופה. המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי ההתעניינות הרוסית בפרויקט כזה קבלה מפנה דרמטי, כאשר מי שהיה ראש ממשלת רוסיה, ועתה נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, התערב אישית במגעים חשאיים אלה, בניסיון להשפיע על הצמרת הישראלית שתסכים למהלך כזה.
בשבוע האחרון של חודש אפריל השנה, ערך שר החוץ אביגדור ליברמן , ביקור בן יומיים בבאקו. איפול מוחלט הוטל על ביקור זה ועל תוצאותיו, אולם מקורות בבאקו אומרים, כי זה היה ביקור חשוב ביותר, בו נקבעו המשך ההתפתחויות בקשרים הביטחוניים ובקשרי הנפט והגז שבין שתי המדינות. אזרבייג'ן מספקת עתה כשליש מתצרוכות הנפט של ישראל. בשנת 2011 מכרה באקו לישראל כ-2.5 מיליון חביות נפט בשווי של למעלה מ-2 מיליארד דולר. אזרבייג'ן היא גם המדינה שהיקף הסחר שלה עם ישראל כ-4 מיליארד דולר בשנה, הוא הגדול ביותר מהמסחר שמנהלות עם ישראל מדינות שהיו שייכות בעבר לגוש הרוסי.
המקורות שלנו מדווחים כי הקשרים הצבאיים והמודיעיניים בין ירושלים ובאקו היו תמיד שרויים בערפל של סודיות, אולם אף גורם לא במוסקבה, וטהרן, העריך אי פעם כי הקשרים האלה הגיעו להיקפים כאלה. עתה ההערכה היא, כי התחלת השקעותיהן של חברות אזרבייג'ניות בשוק האנרגיה הישראלי, קושרה לעסקת הנשק הענקית ששתי המדינות חתמו, וכי המדובר רק בקצה הקרחון של עסקת ענק שרק תלך ותתרחב בשנים הבאות, ואשר הבסיס שלה הוא שככל שבאקו תרחיב את קניות מערכות הנשק והביטחון שלה בישראל, כך היא תקבל נתחים גדולים יותר בשדות הנפט והגז הישראליים בים התיכון. חוגים בכירים בשווקי האנרגיה האירופאים אמרו למקורות שלנו, כי באקו כבר נערכת לא רק להשקיע בשדות הנפט והגז הישראליים, אלא גם ברשת הצינורות שישראל מתכוננת באמצעות גורמי אנרגיה אמריקנים להניח מהים התיכון לאירופה. בכך באקו מפתחת מעמד בשוק האנרגיה המזרח תיכוני לא רק מול טורקיה, אלא גם נגד התוכניות של נשיא רוסיה ולדמיר פוטין להכניס את ענק הנפט והגז הרוסייםGazpron 'גאזפרום' לשווקים החדשים האלה.
מומחים צבאיים מערביים מציינים, כי המהלך הישראלי-אזרביג'אני לחבר בין תעשיות הנפט והגז שלהן, לתעשיות הצבאיות והביטחוניות הישראליות, מהווה פריצת דרך אסטרטגית של ישראל לאזור הים הכספי, מתחת לאפה של איראן, ומקור הכנסה חשוב לתעשיות אלה למשך שנים רבות.