השתיקה בריאד בדבר הידיעות על הירצחו של ראש המודיעין הנסיך באנדר, מצביעה על פאניקה ושיתוק בצמרת הסעודית
השתיקה המתמשכת של הצמרת הסעודית מול גל הידיעות הגובר והולך בשעות האחרונות, כי ראש המודיעין הסעודי הנסיך באנדר בין סולטן, חוסל בריאד על ידי חוליית מחסלים של המודיעין הסורי, ואי הופעתו בציבור מאז 22.7, שעה שבוצעה התקפה על מפקדת המודיעין הסעודי הכללי, שגם עליה ריאד איננה מפרסמת מילה, מעלה חששות כבדים בוושינגטון, בירושלים, ובבירות מזרח תיכוניות אחרות, כי הצמרת הסעודית מצויה, בגלל הפיגוע, במה שמכונה 'הלם קרב', וכמעט הפסיקה לתפקד בגלל שורה של אירועים ביטחוניים אשר במרכזן הצלחתו של המודיעין האיראני לחדור את לב מערכות השלטון והמודיעין הסעודיות בבירה ריאד ולבצע שם פיגועים.
מאחר וההתקפה על מפקדת המודיעין הסעודי בריאד, בוצעה חמישה ימים בלבד לאחר שביום ד' 18.7 בוצע בדמשק פיגוע במפקדת המודיעין הסורי, שם נהרגה מחצית מהצמרת הצבאית והמודיעינית הסורית אשר היוותה את המטה הראשי הסורי לדיכוי המרד, נחשב ובצדק, הפיגוע בריאד כנקמה איראנית-סורית על מה שהתרחש בדמשק.
כלי התקשרות הראשון בעולם שהודיע על פיגוע נקמה זה בריאד, היה ביום חמישי 26.7, השבועון המיוחד דבקה-נט-וויקלי DNW בגיליון מס' 550. הדיווח הבלעדי של המקורות המודיעיניים שלנו מסר, כי המודיעין האיראני ביצע פיגוע נקמה על הפיגוע בדמשק בבניין המודיעין הכללי הסעודי, וכי בפיגוע הזה נהרג סגנו של הנסיך באנדר משעל אל-קארני Mashaal al-Qarni. גם ביום חמישי וגם כיום, אין בידי המקורות שלנו אישור כי בפיגוע הזה נפצע, או נרצח ראש המודיעין הנסיך באנדר בין סולטן, אשר מונה לתפקידו בדיוק יום אחד לאחר הפיגוע בדמשק ביום ה' 19.7. מאחר ולפי דעת המקורות שלנו אין למודיעין הסורי יכולת לפעול בצורה כזו בלב ריאד, בירת סעודיה, ההנחה היחידה היא כי המודיעין האיראני, לו יש יכולות כאלה לפעול בריאד, הוא שביצע את הפיגוע.
פיגועים בלב ריאד שמאחוריהם עומדת איראן, אינם חדשים.
ב-2003 וב-2004 איראן היא זו שעמדה מאחורי גל הפיגועים שאל קעידה ערכה בסעודיה, בספקה למפגעים מודיעין, חומרי נפץ, כספים, ומפקדים אנשי אל קעידה שהובילו את הפיגועים, ביניהם סיף אל עדאל, הפועל כיום מפקיסטן, לאחר שהאיראניים שחררו אותו בסוף 2009.
אי אפשר להוציא מכלל אפשרות, כי כמו שלפני תשע שנים ביצעה איראן פיגועים בלב ריאד באמצעות אל קעידה, היא חזרה על מבצע כזה ביולי 2012, והפעילה שוב את אל קעידה למטרה זו.
מבחינת טהרן, כל האמצעים כשרים במלחמה על הישארותו של בעל בריתה הערבי העיקרי במזרח התיכון בשאר אסד, בשלטון בדמשק.
פיגוע כזה בלב ריאד גם מראה לכל מדינות המפרץ הפרסי והמזרח התיכון, כי בדיוק כפי שהמודיעין הסעודי הגיע למפקדות החשאיות ביותר של משטר אסד בדמשק, כך האיראנים יכולים להגיע אל הבירות ומרכזי השלטון במדינות אלה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי איתות איראני כזה, מעמיד את כל מערכת השיקולים הצבאיים במרד הערבי, ובהכנות האמריקנית והישראליות לקראת תקיפה קרובה באיראן באור שונה לגמרי מזה המופיע בכלי התקשרות העולמיים. דוגמא אחת לכך היא, כי המלחמה בסוריה הפכה בפיגוע הגדול בדמשק ב-18.7, ממלחמת אזרחים, למלחמה מזרח תיכונית אזורית, בה מעורבות בה כבר סעודיה, קטאר, טורקיה ואיראן.
ביום א' 29.7 החלו להופיע ידיעות באתרי אינטרנט איראניים שאמרו, כי בפיגוע בריאד ב-22.7, נפצע אנוש ראש המודיעין הסעודי הנסיך באנדר, וכי בימים האחרונים הרופאים שנלחמו על חייו לא הצליחו להצילו והוא מת מפצעיו. ידיעה זו הלכה והתחזקה בימים האחרונים לא בגלל שהיא קבלה אישור, אלא בגלל המשמעויות האסטרטגיות שלה הנובעות מעצם פרסומה.
אין בידי המקורות המודיעיניים של תיקדבקה אפשרות לאשר או להכחיש ידיעות אלה. כל מה שאנו יודעים הוא, כי בשלב זה ביום ג' 31.7, גם וושינגטון מגששת באפלה, וכי האמריקנים פנו בשעות האחרונות אל גורמי מודיעין שונים במזרח התיכון בניסיון לקבל מידע האם באמת הנסיך באנדר נפצע בהתנקשות ומת מפצעיו.
התעלומה תיפתר, רק כאשר יתקבל מידע מודיעני אמין מה באמת מתרחש בריאד, או כאשר בית המלוכה יפרסם הודעה על מצבו של באנדר, או שבאנדר בעצמו יופיע בציבור.
העובדה שבינתיים אף אחד משלושת צעדים אלה לא התרחש, מעוררת חששות כבדים בוושינגטון ובירושלים.