התייצבות סעודיה בראש החזית נגד איראן, סימן לירידת כוחן האסטרטגי של ארה"ב וישראל

בניגוד לדעתו של ממשל הנשיא אובמה, ובדרך שפוגעת במעמדה האסטרטגי של ארצות הברית במפרץ הפרסי ובמזרח התיכון, הציב את עצמו בית המלוכה הסעודי בראש החץ בחזית נגד איראן ותוכניתה הגרעינית, לאחר שהתייאש סופית מכך כי וושינגטון, וגם ירושלים, יפעלו נגד התוכנית הגרעינית האיראנית ונגד ניסיונות ההשתלטות האימפריאליסטית האיראנית במזרח התיכון. עבדאללה מלך ערב הסעודית דחה בשבועיים האחרונים שני ניסיונות של הנשיא אובמה ללחוץ עליו לחזור ולתאם את מדיניותו עם וושינגטון, ב-6.4 באמצעות ביקור בהול של שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס בריאד, ו-6 ימים לאחר מכן בביקור של היועץ לביטחון לאומי האמריקני טום דונילון Dollinon. המלך הבהיר לשני השליחים כי לאור מעורבותה הישירה של ארצות הברית בהפלת נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק ובמרד הערבי, ובמה שנראה בעיני סעודיה כנטישה אמריקנית של המערכה נגד התוכנית הגרעינית, החליטו סעודיה ואתה מדינות המפרץ הפרסי ובראשם כווית, בחריין, ועומן, לנהל מדיניות אסטרטגית וצבאית שונה ועצמאית מול איראן, אשר במרכזה יעמוד עימות ישיר עם טהרן אשר יכול להגיע, אם יהיה צורך בכך, לידי עימות צבאי.
ביום שני 18.4 פרסמו שרי החוץ של מדינות המפרץ הפרסי המאוגדות בארגון גג ה-GCC, פנייה למועצת הביטחון של האו''ם ובה הן דורשות 'להפסיק את ההתערבויות הפרובוקטיביות של איראן בעניינן הפנימיים'. 'התערבות (איראנית) בוטה זו' אמרו שרי החוץ, 'מהווה סכנה ביטחונית חמורה, ומאיימת להצית מאבקים עדתיים (בין סונים לשיעיים) במדינות ה-GCC'. ציטוט המקור: the provocative interferences by Iran in the domestic affairs of their countries.
The flagrant interference pose grave security hazard to, and risk flaring up a sectarian strife in, the GCC countries.
ההחלטה ממשיכה ואומרת, 'כי מדינות ה-GCC לא יהססו להשתמש בכל אמצעים, או הדרכים המדיניות שהם ימצאו לנחוץ מול ההתערבויות החיצוניות (האיראניות) בעניינן הפנימיים'. ציטוט המקור: The GCC will not hesitate to adopt whatever measures and policies they deem necessary vis-a-vis the foreign interferences in their internal affairs. השימוש במילים 'בכל האמצעים' מאותת כי ריאד ומדינות המפרץ הפרסי מוכנות להפעיל נגד איראן גם כוח צבאי.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים כי הסעודים מעריכים כי כוחן הצבאי המשותף של מדינות המפרץ הפרסי, בייחוד מערכי הטילים, חיילות האוויר, וחיילות הים שלהם מסוגלים להנחית מכות צבאית בעומק השטח האיראני.
איראן הגיבה על התפתחויות אלה בשתי דרכים. אלפים של סטודנטים איראנים, רובם אנשי משמרות המהפכה האיראניים ויחידות הבסאיג', מטילות זה שבוע ימים מצור על השגרירות הסעודית בטהרן, וכמה פעמים ביום מסתערים עליה כשהם מיידים עליה אבנים ובקבוקי תבערה, אולם עדיין נמנעים מלפרוץ לתוכה.
בשבת 16.4, החלה איראן לפרסם מידע על ההיערכות הצבאית הסעודית נגדה. טהרן הזהירה מפני תוצאות חמורות ביותר אם לא ייפסק הגיוס שנערך על ידי סעודיה בפקיסטן של אנשי צבא לשעבר שיוצאים לשירות בבחריין. איראן טוענת כי 1,000 אנשי צבא פקיסטנים לשעבר שגויסו על ידי סעודיה, לאחר שהובטחו להם משכורות גדולות, הגיעו והוצבו כבר בבחריין. המקורות הצבאיים שלנו מוסרים, כי במקביל החלה טהרן לתגבר את כוחותיה הצבאיים לאורך גבולה עם פקיסטן, כשהיא רומזת בצורה כמעט גלויה כי אם פקיסטן תשלח כוחות צבא לעזרתה של סעודיה במקרה של עימות צבאי במפרץ בין ריאד לטהרן, איראן תתקוף בתגובה מטרות צבאיות בתוך פקיסטן.
הביטוי הגלוי הראשון למדיניות הסעודית החדשה התבצע לפני חודש ב-14 במרס, כאשר כוחות צבא סעודיים ושל כמה מדינות מפרץ נכנס לבחריין, ודיכאו שם את המרידה השיעית שאורגנה והובלה בעיקר על ידי חיזבאללה. מאז ממשיכה סעודיה להזרים כוחות צבאיים לבחריין, חלקם מטפל במוקדי ההתנגדות השיעית הקיימים עדיין בבחריין, אולם רובם של הכוחות נערך מול איראן, המרוחקת מבחריין מרחק של 320 ק''מ בלבד. הסעודים הציבו בבחריין יחידות טילי קרקע-קרקע, טילי נ''מ, והעבירו לנמל מאנאמה Manama הבירה יחידות צי שונות, ביניהן ספינות טילים.
ביום ב' 18.1, הודיע שר החוץ של בחריין חאליד אל חליפה Khalid bin Ahmed Al Khalifa, כי הכוחות הסעודיים ומהמפרץ יישארו בבחריין עד אשר הסכנה הנשקפת לה מאיראן תחלוף. הכוחות מהמפרץ נחוצים, אמר שר החוץ הבחרייני, כדי לפעול נגד המערכה המתמשכת של איראן בבחריין. ציטוט המקור: Gulf force is needed to counter what he called a "sustained campaign'' by Iran in Bahrain.
קודם לכן, ביום ו' ושבת (12.4-11), התגברה המתיחות בין ריאד וטהרן, כאשר בעיר אהווז Ahvaz, שהיא הבירה של חבל חוזיסטן Khuzestan במערב איראן, המאוכלסת ברובה ערבים איראניים (כ-1.2 מיליון ערבים), פרצו מהומות נגד המשטר האיראני.
לאחר שבמהומות נהרגו לפחות 15 מפגינים, ניתקה איראן את Ahvaz מהעולם החיצוני. כל הטיסות לעיר בוטלו, הדרכים המובילות אליה נחסמו, קשרי הטלפון והאינטרנט נותקו, ואין שום מידע על המתרחש בה.
כמו בסוריה, שם משטר אסד מאשים את הסעודים בארגון וליבוי המהומות נגדו, כך האיראנים מאשימים את שירותי המודיעין הסעודיים ושל איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, כמי שעומדים מאחורי המהומות באהווז.
לשם ניהול המערכה המדינית-צבאית נגד איראן במפרץ הקימו הסעודים מטה ראשי המורכב מ-6 בכירים בממלכה. המלך עבדאללה, שר הפנים והמועמד להיות יורש העצר הסעודי הנסיך נאיף. ראש שירותי הביון הסעודים הנסיך מוקרין עבדול עזיז. היועץ לביטחון לאומי הסעודי הנסיך באנדר בין סולטן. סגן שר ההגנה הסעודי הנסיך חלאד בין סולטן. בנו של המלך עבדאללה ומפקד המשמר הלאומי הסעודי הנסיך מוטאב. המקורות במפרץ הפרסי של תיקדבקה מדווחים, כי ההנהגה הסעודית התייאשה לא רק מחוסר הפעולה האמריקנית נגד איראן, אלא גם מחוסר הפעולה והשיתוק הישראלי מול טהרן, תוכניתה הגרעינית, והעמקת אחיזתה הצבאית מסביב לישראל, בייחוד באמצעות חיזבאללה והחמס. הסעודים חושבים כי קיימת הפרזה גדולה בתיאורים הישראליים על חיסול מדעני גרעין איראניים בכירים ועל התקפות הסייבר cyber על מתקני הגרעין האיראניים. לדעת הסעודים להתקפות אלה היה אפקט פסיכולוגי, אולם במציאות בשטח התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית לא רק שלא הפסיקה את פעולותיה ואת התפתחותה, אלא האיצה אותן.
 

Print Friendly, PDF & Email