התנגשות צבאית בין ארה"ב ופקיסטן? פקיסטן: תוהו ובוהו במדיניות וושינגטון באפגניסטן

צריך להניח, כי האשמות ללא תקדים בחומרתן שהשמיע ביום ה' 22.9, ראש המטות המזוינים האמריקנים הפורש האדמירל מייק מולן, כי המודיעין הצבאי הפקיסטני ה-ISI, היה מעורב בהתקפה שנערכה על ידי הטאליבן על שגרירות ארה''ב ומטה נאט''ו ב-13 לספטמבר בקבול, הן נכונות.
חוגים מודיעיניים אמריקניים אמרו כי בידיהם הקלטות של התוקפים המתאבדים המשוחחים בעת הקרב בטלפונים עם קצינים של ה-ISI בפקיסטן, מדווחים להם על המתרחש, ומבקשים מהם הוראות כיצד להמשיך את המתקפה.
ארצות הברית גם מאשימה את פקיסטן, כי המודיעין הצבאי שלה עמד מאחורי התקפת המתאבדים הנועזת יומיים קודם לכן ב-11 בספטמבר על בסיס הכוחות המיוחדים האמריקניים בסעייד אבבאד Sayed Abad, בו נפצעו 77 חיילים אמריקנים, שהוא המספר הגדול ביותר של חיילים אמריקנים שנפצעו בקרב אחד בעשר השנים האחרונות.
על סמך המידע המודיעיני קובעת וושינגטון, כי את ההתקפות האלה ביצעה רשת חאקאני Haqqani network, שבסיסיה העיקריים נמצאים בפקיסטן, והיא קשורה, ממומנת ומופעלת על ידי המודיעין הצבאי הפקיסטני.
במילים אחרות, ארצות הברית מאשימה את המודיעין הצבאי הפקיסטני בתקיפה ישירה ומכוונת של מטרות אמריקניות, במטרה להגביר את חוסר הביטחון באפגניסטן, ככל שמתקרב תאריך הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן ב-2014.
המטרות הפקיסטניות הן: להביא לכך, כי כאשר האמריקנים יעזבו את אפגניסטן, הכוחות הפרו-פקיסטנים בטאליבן ישלטו בקבול, מטרה זו ניתנת להשגה באמצעות התמוטטות העמדות הפוליטיות והביטחוניות של ארצות הברית באפגניסטן, ומניעת התגברות ההשפעה בקבול של האויב ההיסטורי של פקיסטן, הודו, אותה המודיעין הפקיסטני מעריך, ארה''ב דוחפת, ומעודדת להעמיק את השפעתה בקבול.
ביום שישי 23.9 הגיע לאיסלמאבאד ראש פיקוד מרכז האמריקני הגנרל ג'יימס מאטיס General James Mattis, ונפגש מיד עם הרמטכ''ל הפקיסטני גנרל אשפאק קייאני General Ashfaq Parvez Kayani. בפגישה הכחיש הגנרל קייאני כל קשר בין המודיעין הצבאי הפקיסטני ה-ISI עם רשת הטרור חאקאני, והזהיר כי צבא פקיסטן יפעל ללא רחמים נגד כל התקפות טרור שיתבצעו משטח אפגניסטן לתוך פקיסטן על ידי אלמנטים אותם כינה 'פורעי חוק' miscreants.
זמן קצר לאחר הפגישה הזהירה שרת החוץ הפקיסטנית חינה ראבאני חאר Hina Rabbani Khar, את ארה''ב, לבל תבצע פשיטות מרדף hot pursuit, בתוך שטחה של פקיסטן, במטרה להפוך אותה לשעיר לעזאזל בגלל כישלונותיה באפגניסטן. the United States must not make someone a scapegoat if its goals are not achieved. מלבד החריפות הבלתי רגילה של האשמה הפקיסטנית כלפי ארצות הברית, היה ברור מדבריה של שרת החוץ הפקיסטנית, כי הגנרל ג'יימס מאטיס, איים על הרמטכ''ל הפקיסטני, כי אם איסלמאבאד לא תנתק את קשריה עם רשת חאקאני ותתקוף ותסגור את הבסיסים שלה, כוחות אמריקנים יבצעו זאת.
מיד לאחר מכן פרסם הבית הלבן הודעה הדורשת מפקיסטן לנתק כל קשר שהוא "break any link they have" שיש לפקיסטן עם רשת הטרור.
בשבת 24.9 החריף ראש ממשלת פקיסטן יוסוף גיליאני Yousuf Raza Gilani , את טון התגובה כלפי ארה''ב, ואמר : 'אנחנו דוחים בכל תוקף את האשמות האמריקנית לגבי המעורבות שלנו עם רשת חאקאני. גילאני הוסיף ותיאר את העמדה האמריקנית ככזו 'המסגירה בלבול ותוהו ובוהו בממסד האמריקני לגבי הדרך בה (ארה''ב) צריכה להתקדם במלחמה באפגניסטן'. ציטוט המקור: "betray a confusion and policy disarray within the US establishment on the way forward in Afghanistan". במילים אחרות, ראש ממשלת פקיסטן מעלה האשמה ללא תקדים כלפי הממסדים הפוליטיים והצבאיים בוושינגטון, האומרת כי ארה''ב עצמה אשמה בכישלונותיה באפגניסטן, לא פחות, ואולי אפילו יותר, מהטאליבן ורשת חאקאני.
ביום ראשון 25.9 כינס הגנרל קייאני, את צמרת הצבא הפקיסטני כדי לדון בהכנות לקראת התפתחויות צבאיות בפרשה. כלומר, בדרישה האמריקנית כי הצבא הפקיסטני יפעל נגד רשת חאקני, ובאפשרות כי כוחות אמריקנים יבצעו מרדפים בתוך שטח פקיסטן.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, מעצם הדיון הזה עולה האפשרות, כי צפויה התנקשות צבאית בין חיילים אמריקנים שיישלחו לפעול בתוך פקיסטן, לבין הצבא הפקיסטני שינסה למנוע מבעדם לבצע את המשימה שהוטלה עליהם.
התדרדרות נוספת ביחסי ארה''ב-פקיסטן, התרחשה ביום א', כאשר ראש הממשלה הפקיסטני יוסוף גילאיני, הורה לשרת החוץ הפקיסטנית חינה ראבאני חאר, הנמצאת בניו יורק בעצרת האו''ם, לעזוב מיד את ארה''ב ולשוב לאיסלמאבאד.
ארצות הברית מאשימה, כבר עשר שנים לפחות, את פקיסטן בניהול משחק כפול, של תמיכה פקיסטנית במלחמה האמריקנית באל קעידה ובטאליבן, דבר המאפשר לה לקבל יותר מ-3 מיליארד דולר עזרה צבאית אמריקנית, ומהצד השני תמיכה בטאליבן, ובקבוצות טרור פקיסטניות, ביניהן כאלה הקשורות עם אל קעידה, המבצעות פיגועים באפגניסטן ובהודו.
עד מאי שנה זו התנהלו האשמות האמריקניות אלה על אש נמוכה, בעיקר כדי שלא לפגוע בעובדה שפקיסטן משמשת כבסיס העיקרי להעברת אספקה לכוחות האמריקנים הנלחמים באפגניסטן. כל פעם שהטונים של האשמות האמריקניות עלו, הוחשו לאיסלמאבאד שרי החוץ וההגנה, וראשי הצבא וה-CIA האמריקנים במטרה להשקיט את טון האשמות, להחליק את חילוקי הדעות, ולסכם את הדרכים לפעולה משותפת אמריקנית-פקיסטנית בעתיד.
אולם לאחר ה-2 במאי השנה, כאשר כוחות מיוחדים אמריקנים פשטו על החווילה בעיר הצבאית פקיסטנית אבוטאבאד Abbottabad, שם התחבא אוסמה בין לאדן, לפחות חמש שנים, והרגו אותו, הלכו והתדרדרו היחסים האמריקנים-פקיסטנים.
האמריקנים לא יכלו להתעלם מהעבודה, כי לא ייתכן שבין לאדן שהה שנים במרכזה של עיר צבאית פקיסטנית, מבלי שהמודיעין והצבא הפקיסטני ידעו על כך.
הפקיסטנים לא יכלו להתעלם מהעובדה, כי ארצות הברית ביצעה פשיטה צבאית בטריטוריה הריבונית שלהם, מבלי להודיע ולבקש רשות מהממשלה באיסלמאבאד, ומבלי שהצבא הפקיסטני נקף אצבע לעצור את פעולת החיסול האמריקנית.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי החיסול האמריקני באבוטאבד, גרם לכך כי חילוקי הדעות והריב בין הצמרות האמריקניות והפקיסטניות, לא נשארו כפי שהיה בעבר לטיפולן של וושינגטון ואיסלמאבאד, אלא פרצו בפעם הראשונה מעל לפני השטח. דעת הקהל הפקיסטנית, שהייתה ברובה אנטי אמריקנית תמיד, לא הייתה מוכנה לסבול יותר את המשחקים הפוליטיים הכפולים ואת העמדות הפנים של שתי הצמרות. דעת הקהל הפקיסטנית קבעה בצורה מאוד ברורה וגלויה כי מעתה החוגים הפוליטיים והצבאיים הבכירים ביותר בפקיסטן יפעלו לפי הסיסמא, ארצות הברית 'הם ידידים, אבל לא אדונים' US can be friends but not masters. כתוצאה מכך, הממסדים הפוליטיים והצבאיים הפקיסטנים אינם מוכנים לקבל יותר הוראות מוושינגטון כיצד ואיך לפעול נגד המליציות המוסלמיות הקיצוניות השונות הפעולות בפקיסטן, כולל דרישות אמריקניות לפעולה נגד הטאליבן, רשת חאקאני ואל קעידה.
ברחוב הפקיסטני שהוא קיצוני יותר בסנטימנטים האנטי אמריקנים שלו, עמדה זו מתורגמת להפגנות אנטי אמריקניות, ולשריפת דגלים אמריקנים.
נוסף לכך הפקיסטנים אומרים עתה בצורה ברורה וגלויה לוושינגטון, כי כל מדיניותה באפגניסטן שגויה, וכי אין תיקווה למאמצים שוושינגטון עושה להשיג הסכמי שלום, אפילו עם חלק ממפקדי הטאליבן.
מזווית הראייה של איסלמאבאד, מוטב שממשל אובמה יוציא כבר עכשיו את החיילים האמריקנים מאפגניסטן, משום שאם הממשל ימשיך לעמוד על כך כי הנסיגה מקבול תהייה רק בעוד שלוש שנים ב-2014, המפלה האמריקנית תהייה גדולה יותר, והפקיסטנים אינם מוכנים כי מעמדם האסטרטגי ייפגע בגלל כישלונותיה של וושינגטון.
הפקיסטנים טוענים כי בממשל אובמה בוושינגטון שורר תוהו ובוהו לגבי אפגניסטן, וככל שהצבא האמריקני יישאר זמן ארוך יותר בה, כך התוהו ובוהו יגבר.
ביום שישי 23.9 פרסם 'הוושינגטון פוסט' דיווח על התוהו ובוהו הזה כאשר ציין, כי ליחידות האמריקניות הנלחמות עתה באפגניסטן יש עתה שני סטים של פקודות סותרות: אחת להלחם בכל העוצמה נגד הטאליבן, והשנייה להתחיל בהכנות לקראת הנסיגה ב-2014.

 

Print Friendly, PDF & Email