התפוררות לבנון וגלישתה למלחמת אזרחים מערערים את מעמדן של איראן וחיזבאללה במזרח התיכון

במצב בו השלטון המרכזי בלבנון עומד בפני התפוררות והמצב הכלכלי בלבנון עומד בפני התמוטטות, והתמונות  המגיעות מביירות מראות כיצד הכוחות המיוחדים של חיזבאללה לקחו על עצמן את התפקיד לפזר בכוח את ההפגנות, ברור כי מדובר רק בשאלה של זמן עד אשר כוחות אלה יחליפו את האלות שחסן נסראללה סיפק להם בכלי נשק, ובמקום לשרוף סוכות של מפגינים, הם יפתחו עליהן באש.

התפטרותו, ביום ג' 29.10, של ראש הממשלה סעד חארירי, היה צעד חסר משמעות בפוליטיקה הלבנונית לא רק  בגלל אישיותו החלשה, אלא בעיקר בגלל העובדה שלבנון מחולקת עתה לשלושה מחנות שלחארירי אין שום השפעה עליהן:
1. השכבה השלטת בראשות הנשיא מישאל עוואן ובני משפחתו המנותקים לגמרי מהמתרחש ברחוב הלבנוני.
2. גוש המפגינים שבינתיים בתחילת השבוע השלישי להפגנות מצליח לשמור על התופעה שלא היה לה תקדים בלבנון בה האיש הלבנוני הממוצע ברחוב שם לפני השתייכותו הדתית והאתנית את הלאומית הלבנונית.  
האם תופעה זו תימשך, או בהתגבר התוהו ובוהו, כל אחת מקבוצת המפגינים תחזור אל מקורה, כלומר אל הקבוצה הדתית והאתנית אליה היא משתייכת. לאיש, לא בתוך לבנון ולא מחוצה לה יש תשובה לכך.
3. חיזבאללה הרואה נגד עיניו כיצד עמדות הכוח שבנה לעצמו בתוך המשטר המרכזי של לבנון הולכות ומתמוטטות.
בניסיון שלו לפזר את המפגינים בכוח, עשה חיזבאללה טעות יסודית המעידה יותר על פאניקה מאשר על מחשב טקטית מסודרת, כאשר העמיד את עצמו בצורה ברורה לצד השלטון המרכזי המתמוטט נגד המפגינים ברחוב.  
בכך העניק חיזבאללה במו ידיו לגיטימציה לדרישת המפגינים שכאשר הם קוראים לסילוק השלטון המרכזי והקמת מערכת שלטונית לאומית חדשה בלבנון, הם גם דורשים את סילוק חיזבאללה מעמדות השלטון וההשפעה שיש לו.

במצב כזה אפשר וצריך להניח, כי כל אחת מהקבוצות האתניות והדתיות מהן לבנון מורכבת החלו כבר לאגור נשק לקראת הרגע בו הן יצטרכו להקים קווי הגנה בשטח במטרה להגן על האוכלוסיות הנאמנות להן.
במילים אחרות, הצעדים הראשונים לקראת מלחמת אזרחים חדשה כבר נמצאים בעיצומם.

בתחום זה יש לחיזבאללה עדיפות על פני כל קבוצה לבנונית אחרת.
לרשותו עומד צבא  מאומן ומצויד היטב של כ-25,000 לוחמים, שלפחות 15,000 מהם קבלו ורכשו ניסיון קרבי ב-6 שנות המעורבות הצבאית של חיזבאללה בסוריה (החל מ-2013). לרשות חיזבאללה עומד גם ארסנל הטילים העצום שסיפקה לו איראן כ-130,000 טילים מוסגים שונים.
אין שום סיכוי לשום קבוצה אתנית או דתית לבנונית לעמוד מול כוח צבאי כזה באם יופעל נגדם, לא חשוב כמה נשק הם יצליחו לאגור או להשיג.

הגיליון הבא של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW מס' 868  שייצא לאור ביום ו' 1 לנובמבר, יכלול פרטים וניתוחים בלעדיים של המקורות הצבאיים והמודיעיניים שלנו שיתרכזו במצב הפנימי בלבנון, ועל ההשפעה שיש למאורעות אלה על מעמדן של איראן וחיזבאללה במזרח התיכון.
הקישו כאן לחתימה על השבועון ( היוצא בשפה האנגלית).          

Print Friendly, PDF & Email