התקפה ראשונה בטילי נ"ט ומכונות ירייה על מרכזי מודיעין סוריים
משטר הנשיא בשאר אסד קבל ביום ד' 16.11, לפנות בוקר מכה קשה נוספת, כאשר חמושים מורדים סוריים, תקפו בטילי נ''ט ומכונות ירייה את קומפלכס המודיעין הגדול ביותר העומד לרשות משפחת אסד, גוף המודיעין של חיל האוויר הסורי, בעיירה חראסתה Harasta, הנמצאת מערבית לדמשק על הכביש הראשי המוביל מדמשק לחלאב.
זו הפעם הראשונה שהמורדים באסד תוקפים ישירות בסיס צבאי מרכזי באש חיה. עד עתה תקפו המורדים תקפו משאיות ונגמשים בודדים של הצבא הסורי והעלו אותם באש לאחר שהרגו את החיילים הנמצאים בהם. ההתקפה על מפקדת המודיעין של חיל האוויר היא לא רק הסלמה נגד שלטון אסד, אלא גם סימן כי המורדים בטוחים עתה כי הם יכולים לתקוף מטרות גדולות של הצבא ובכך לנסות לערער את התמיכה לה שלטון אסד מקבל עדיין מצמרת ומקציני וחיילי הצבא הסורי.
ההתקפה מראה גם על יכולת ארגונית ופיקודית של המורדים לשלוח נגד הצבא יחידות גדולות של תוקפים.
מקורות ערביים בסוריה מוסרים, כי צבא סוריה הייה צריך להפעיל בחראסתה מסוקי קרב, כדי להדוף את ההתקפה. מאחר והוטל איפול מלא על ההתקפה ועל תוצאותיה, אין מידע כמה נפגעים היו לשני הצדדים בקרב, ומה היו תוצאותיו.
לגוף המודיעין של חיל האוויר הסורי, שבראשו עומד הגנרל ג'מיל חסאן Gen. Jamil Hassan, הכפוף ישירות לאחיו הצעיר של בשאר אסד, מאהר, אין שום קשר לחיל האוויר הסורי.
גוף ענק זה המונה כ-20,000 איש חלקם סוכנים חשאיים, וחלקם יחידות מיוחדות, שתפקידן לשמור על משטר משפחת אסד ועל שלטונם של העלוואיים בסוריה, מתרכז בפעולה בשני נושאים בלבד: מלחמה במתנגדי שלטון אסד בתוך סוריה, ומלחמה בהם מחוץ לסוריה.
בכל שגרירות סורית בחו''ל, ובמוסדות כלליים ומסחריים סוריים הפועלים ברחבי העולם מוצבים קצינים של מודיעין חיל האוויר הסורי.
זה הוא גוף המודיעין הסורי הגדול ביותר שהתמחה בפעולה נגד האחים המוסלמיים הסוריים, ונגד אויביה האחרים של משפחת אסד. מודיעין חיל האוויר הסורי גם ממונה על שמירת שלטונה של משפחת אסד בקרב המיעוטים הסוריים השונים, כמו הכורדים, הדרוזים, והנוצרים הסוריים.
כבר מתחילת המרד בסוריה, לפני תשעה חודשים במרס השנה, הייתה הרבה סמליות בכך, כי דווקא בעיירה חראסתה בה נמצאת המפקדה הראשית של מודיעין חיל האוויר הסורי, נערכו בעיקר בחודש יוני השנה, כמה מהפגנות הדמים הקשות ביותר נגד משטר אסד.
אחת מתמונת המרד שזכו לפרסום בינלאומי נרחב הייתה צעיר שטוף דם הצועד באחד הרחובות הראשיים של חראסתה שהוא זועק כי הוא איננו מפחד מאש הצבא הסורי וכי הוא מוכן למות כדי שמשפחת אסד תרד מהשלטון בסוריה. אולם חיילי דוויזיה מס' 4, שהיא המשמר הרפובליקני הסורי בפיקודו של מאהר אסד, דיכאה את המהומות שם.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי אין ספק כי ההתקפה ביום ד', אורגנה כחלק ממערכה מתוכננת היטב נגד משטר אסד על ידי טורקיה, מדינות המפרץ הפרסי בראשותן של ערב הסעודית וקטאר, ירדן, כאשר המכנה והמאפיין המרכזי המשותף שלה הוא שבפעם הראשונה העולם הערבי, וחלקים של העולם המוסלמי מאחדים כוחות ביחד כדי להפיל שליט ערבי, אשר בעל הברית העיקרית שלו היא איראן.
שלטון אסד עומד עתה בפני 4 סכנות מיידיות:
1. הליגה הערבית בהנהגתה של הכת הצבאית המצרים הפועלת בתיאום עם ערב הסעודית, עומדת להעביר את הנושא הסורי לדיון במועצת הביטחון של האו''ם. פירושו של צעד כזה הוא שמועצת הביטחון יכולה לאשר נקיטת צעדים צבאיים נגד סוריה.
אם מועצת הביטחון לא תאשר צעדים כאלה, בגלל התנגדותן של רוסיה וסין, תפעל הליגה הערבית בעצמה כתור הגוף העליון הערבי האזורי.
צעד ראשון בכיוון הזה ננקט כבר על ידי הליגה כאשר הודיעה ביום ג' 15.10, כי מקימה כוח של 500 משקיפים אשר יפקחו על המתרחש בסוריה. הצעד הבא יהיה להקים כוח ערבי משותף אשר יגן על כניסתם של המשקיפים לתוך סוריה, והגנה על פעולותיהם שם.
2. מועצת הביטחון ו/או הליגה הערבית ירחיבו את הסנקציות הכלכליות על סוריה, דבר שירע עוד יותר את מצבה של הכלכלה הסורית. כבר עכשיו נתקל משטר אסד בקשיים למצוא מקורות כספיים שיממנו את המלחמה נגד המורדים.
3. כחלק מאפשרות של פעולת צבאית ערבית משותפת נגד סוריה, חידשה טורקיה בימים האחרונים את אזהרותיה כי אם ההרג של אזרחים סוריים לא ייפסק, יפלוש צבאה לצפון סוריה ויקים שם אזורי חיץ צבאיים, אליהם המורדים יוכלו לסגת, ופליטים סוריים ימצאו הגנה מפני הצבא ושירותי הביטחון הסוריים. במילים אחרות, המורדים הסורים יקבלו בפעם הראשונה בסיס טריטוריאלי בתוך סוריה שלמשטר אסד לא תהייה בו דריסת רגל.
4. מדינות המפרץ הפרסי, ובראשות סעודיה וקטאר, המאורגנות בגוף הביטחוני ה-GCC, החליטו כי המעורבות שלהם במרד הסורי, בעיקר על ידי שליחת נשק וכספים למורדים, היא התשובה שלהן למעורבות הפוליטית והצבאית האיראנית בבחריין, בתימן, בעיראק, ובלבנון.
ככל שמעורבות איראנית זו תתרחב, כך תתרחב העזרה שמדינות ה-GCC, תגשנה למורדים הסוריים. זו הסיבה מדוע עבדאללה מלך ירדן, הפועל כבר תחת המטרייה המדינית והצבאית של ה-GCC, היה השליט הערבי אשר ביום שני 14.11, קרא בגלוי לבשאר אסד לרדת מהשלטון.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בהתפתחויות אלה יש כבר ניצנים של מלחמה אזורית.