המעורבות הצבאית האיראנית באוקראינה תאלץ את ישראל לפתוח שם חזית נוספת מול איראן. מוסקבה: אם ישראל תשלח נשק לאוקראינה זה יהרוס את יחסי רוסיה ישראל
במשך תשעה חודשים מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ישראל קרטעה בשורה של הודעות, חלקן משונות, שמטרתן הייתה לא לקחת צד במלחמה הזאת. אבל עכשיו המצב במלחמה באוקראינה השתנה מקצה לקצה והדבר מאלץ לישראל לא רק לנקוט עמדה במלחמה נגד מוסקבה ובעד קייב, אלא להיות מעורבת ישירות בכוח אדם ובמשלוחי נשק במלחמה.
השינוי הזה בא בעקבות החלטתו האסטרטגית של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להפוך את איראן לאחת מספקי הנשק העיקריים של הצבא הרוסי הנלחם באוקראינה.
תחילה, בראשית חודש אוגוסט החלה איראן לספק לצבא הרוסי מל"טים מסוגים שונים, כמו Mohajer-6s and a larger number of Shahed-136s. בעקבות משלוחים הגיעו לאוקראינה מדריכים צבאיים איראניים על מנת לאמן את הכוחות הרוסיים בשימוש בהם. ככל שהיקף משלוחי הציוד האיראני גדלו כך גדל מספר אנשי הצבא האיראני הנמצאים היום באוקראינה.
דובר הקרמלין דימטרי פאסקוב Dmitry Peskov כמובן הכחיש ידיעות אלה והגדירן 'כאוסף של שטויות' bogus. ב-3 באוקטובר אמר דובר משרד החוץ האיראני נאסר קאנני Nasser Kan’ani כי לידיעות אלה אין בסיס baseless, וכי איראן שומרת על ניטרליות במלחמה הזו.
מול הכחשות רוסיות ואיראניות אלה עומדת העובדה של מספר גדול של מל"טים מתאבדים איראניים שהתפוצצו ביום שני 17.10 במרכז הבירה האוקראינית קייב.
יום אחד לפני התקפה זו הסכים בוושינגטון דובר אמריקני, ששמר על שמו בסודיות, לתדרך עיתונאים בידיעה כי מוסקבה וטהרן הגיעו ביניהם להסכם לפיו איראן תספק לצבא הרוסי הנלחם באוקראינה שני סוגים של טילי קרקע-קרקע לטווח קצר. המדובר ב-Fateh-110 and Zolfaghar.
לפתח-110 יש טווח של 300 ק"מ, לזולפאגר יש טווח 700 ק"מ.
המקור המודיעני האמריקני הוסיף ואמר, כי כמה עשרות אנשי צבא איראניים הגיעו כבר לאוקראינה להדריך את החיילים בשימוש בירי הטילים.
במילים אחרות, איראן וצבאה כבר שקועים עמוק במעורבות במלחמה באוקראינה.
במקביל לכל התפתחויות אלה הולך וגובר הלחץ של ממשל נשיא ארצות הברית ביידן על ישראל להפסיק לנקוט עמדה ניטרלית ולהתחיל לספק לאוקראינה עזרה צבאית ואמצעים ליירוט הטילים והמל"טים המתאבדים.
השבוע כבר פורסמו כמה ידיעות כי כמה מומחים ישראליים למל"טים מתאבדים הגיעו כבר לאוקראינה כדי לעזור לאוקראינים להילחם נגד המל"טים האיראניים. קשה לייחס אמינות גבוהה לידיעות אלה.
מה שאוקראינה זקוקה לו הן מערכות נשק נ"מ נגד מל"טים ולא מומחים.
במצב הנוכחי ברור שישראל נגררת בעל כורחה לקחת חלק במלחמה באוקראינה.
כמו שארצות הברית ומדינות מערב אירופה נזהרות שלא לספק לאוקראינה מערכות נשק שיכולות לפגוע במטרות בתוך רוסיה כך ישראל צריכה להיזהר שלא לפגוע קשה במאמץ הצבאי ובשיתוף הפעולה הרוסי-איראני באוקראינה. אלה הם מהלכים מדיניים וצבאיים מסובכים ביותר בעיקר משום שאיש בצמרת הפוליטית-צבאית ישראלית לא הבחין במתרחש.
מי שהבחין במצב המתהווה הייתה מוסקבה. ביום שני 17.10, הזהיר נשיא רוסיה לשעבר וסגן יו"ר מועצת הביטחון הרוסית דמיטרי מדבדב, את ישראל מהעברת משלוחי נשק לאוקראינה. 'נראה שישראל מתכוננת לשלוח נשק למשטר בקייב. זהו צעד פזיז, שיהרוס את כל היחסים בין מדינותינו', כתב מדבדב.
במצב שנוצר באוקראינה בו מוסקבה מערבת יותר ויותר את איראן במלחמה, מוסקבה היא שפתחה חזית איראנית נוספת מול ישראל על פני אלה הקיימות בסוריה, לבנון, תימן ועזה.