וועידת פסגה מכרעת בריאד, בין הנשיא אובמה והמלך סלאמן, על נושאי הגרעין האיראני ומחירי הנפט

ביום שלישי 27.1, כאשר הנשיא אובמה ורעייתו יגיעו לריאד, לנחם את משפחת המלוכה הסעודית על מות עבדאללה, תיערך וועידת פסגה אמריקנית-סעודית, בין אובמה והמלך סלאמן, אשר תנסה לפתור שלוש בעיות מרכזיות: התנגדותה של ערב הסעודית להסכם הגרעיני אשר אובמה סבור כי הוא כבר השיג עם איראן. מחירי הנפט העולמיים. במילים אחרות, סעודיה תתבקש על ידי אובמה, לשים חסמים על תפוקת הנפט שלה ושל מדינות אופ''ק. דבר שיביא מיד לעליית מחירי הנפט. המצב בתימן, שם כוחות של מורדים הוטיים- שיעיים ופרו איראניים השתלטו על הבירה צנעא, והדיחו את שלטון הנשיא  הפרו אמריקני-סעודי עבד ראבו מנסור הדי Abed Rabbo Mansour Hadi. שני נושאי משנה בלבד יהיו מצב המלחמה באל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS, והמצב במלחמה בסוריה.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמפרץ אומרים, כי הנשיא אובמה יתרכז בעיקר בנושא הגרעין האיראני ומחירי הנפט, ויתר הנושאים יועברו כנראה לידי דרגים בכירים אמריקנים וסעודים  אשר יקיימו ביניהם מגעים בשבועות הבאים.
מספר שליטים מזרח תיכוניים מצויים בצפייה מתוחה לקראת וועידת פסגה זו.
אם אובמה יצליח לשכנע את המלך סלאמן לשתף אתו פעולה ביישום המדיניות האמריקנית במזרח התיכון, פירוש הדבר יהיה שינוי דרמטי מעמדותיו של המלך עבדאללה בהן ריאד נקטה, ובמרכזן ההתנגדות הסעודית למדיניות אובמה, תוך כדי שיתוף פעולה אמריקני-סעודי מוגבל בזירות מזרח תיכוניות בודדות, כמו סוריה.
באם המלך סלאמן יחליט לשתף פעולה עם אובמה בשאלות הגרעין האיראני ומחירי הנפט, תהייה בכך מכה לחזית הערבית האנטי-אמריקנית, שעד עכשיו עמדו בראשם סעודיה, מצרים, וחלק ממדינות המפרץ הפרסי. גם תהייה בכך מכה למדיניותו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, אשר מבסס את התנגדותו לתוכנית הגרעינית האיראנית, על הברית המדינית והצבאית שבין סעודיה למצרים בנושאים אלה.
קודם לכן, ביום ו' 22.1, עם התקבל הידיעות על מותו של המלך עבדאללה, פרסמנו את הדברים הבאים תחת הכותרת: 'מותו של עבדאללה מלך סעודיה, תעצור את ירידת מחירי הנפט בעולם, ותנסה לחדש את עלייתם'.  
על אף העובדה שפטירתו של המלך עבדאללה, ביום שישי 23.1, הייתה צפויה, מותו הצליח להפתיע, ולו בשל הסתלקותו של מנהיג שקול שהצליח לנווט את הממלכה הסעודית ולשמור על יציבותה בתקופות קשות ומלאות אתגרים. על פניו השלטון עבר באופן חלק ליורש העצר סלמאן שמונה למלך וליורשו של יורש העצר הנסיך מוקרין שמונה ליורש עצר, או מספר שניים בהירארכיה המלכותית. אבל אתגר לא פחות חשוב וקריטי לממלכה הוא האתגר על מחירי הנפט.
סעודיה שהייתה אחראית לירידת מחירי הנפט לפני חודש ומעלה, כאשר סירבה לקצץ בתפוקת הנפט שלה ובתפוקת הנפט של אופ"ק, תעמוד עכשיו בפני לחצים מצד איראן ורוסיה לקצץ בתפוקתה כדי להעלות את מחירי הנפט. המדיניות הסעודית נועדה לאותת גם לארה"ב להפסיק את תנופת הפקת הנפט המהירה מפצלי שמן.
אבל כבר עתה, שעות ספורות אחרי פטירת עבדאללה, החלו נפוצו ידיעות המטילות ספק ביכולתו של המלך החדש בן ה-79, והחולה במחלת השיטיון dementia,  לשמור על היציבות הפנימית של הממלכה ועל המשך מדיניותה.  שמועות אלה הביאו מייד להעלאת מחירי הנפט בעולם. הסעודים שהגנו שהגן על החלטת אופ"ק שלא לקצץ בתפוקה הסבירו, כי הכוונה בהחלטתם הייתה לשמר את נתח שוק הנפט הסעודי בעולם. בין אם כך או כך, פטירתו של עבדאללה תביא לניסיונות מיידים מצד מפיקות הנפט בעולם להעלות את מחירי הנפט.  
מינויים נוספים שפורסמו שעות ספורות אחרי פטירתו של עבדאללה, מעידים שהקרקע בבית המלוכה רוחשת וכי היה צורך לפרסמם מהר כדי למנוע שמועות ובחישות פוליטיות.
הבולט בהם הוא מינויו של הנסיך מחמד בן נאיף Prince Mohammed bin Nayef, שר הפנים, למספר שלוש בהירארכיה – לתפקיד היורש של יורש העצר וסגן שני לרוה"מ. מינוי זה מצביע על נחישותו של סלמאן המלך הנכנס לשמר את החלוקה הסיעתית הקיימת בבית המלוכה בין נסיכים סודיירים לנסיכים לא-סודיירים, ושעל פיה הנוהג שנקבע עברה המלוכה לסירוגין בין נסיך סודיירי לנסיך לא-סודיירי.
מתוקף נוהג זה, התמנה סלמאן הסודיירי למלך, הנסיך מוקרין Prince Muqrin bin Abdulaziz, הלא סודיירי התמנה ליורש עצר, ומחמד בן נאיף הסודיירי יבוא אחריו. השמירה על נוהג זה עתה מנעה, עד עתה חילוקי דעות במשפחת המלוכה על תפקיד יורש העצר הבא. אמנם עבדאללה ניסה לקדם בשלטון את בנו הנסיך מותע'ב Prince Mutaib ibn Abdullah, השר לענייני המשמר הלאומי ומי שעומד מזה שנים בראש כוח צבאי זה, אך נכשל בהבטחת קידומו למספר שלוש בהירארכיה השלטונית.  
מינוי משמעותי נוסף עליו הוכרז, הוא זה של מחמד בן סלמאן Prince Mohammed bin Salman, בנו של המלך החדש לשר ההגנה. ככל הידוע עבדאללה דחה את המאמצים למינוי זה.
המקורות במפרץ של תיקדבקה מציינים, כי מחמד בן סלמאן עשוי להתברר כאחד הנסיכים השאפתנים בצמרת הנוכחית-החדשה של בית המלוכה. במקביל הוא מונה לראש הלשכה המלכותית וליועץ מיוחד למלך – שתי פונקציות אותן הוא מילא בעת שאביו היה יורש עצר. במלים אחרות, הוא ימשיך למשוך בחוטי הממשל ומשקלו ילך ויגבר ככל שתתגבר המחלה  ממנה סובל אביו.
בד בבד פוטר האיש החזק בממשלו של עבדאללה-ח'אלד בן עבד אל-עזיז אל-תויג'רי  Khalid al-Tuwaijri,  שהיה ראש לשכת המלך עבדאללה וראש המשמר המלכותי והיה מעורב בקידום או בהרחקת נסיכים ובהחלטות מדיניות לא מעטות. הרחקתו, בתוך שעות לאחר פטירת עבדאללה, ומבלי שתהא חפיפה בתפקיד בינו לבין מחליפו, עשויה להעיד כי בסביבת המלך הנכנס סלמאן יש חשש מכוחו ומיכולתו לעכב מינויים.
הבטחת יציבות השלטון והמעבר החלק ממלך למלך הייתה חיונית כדי לשדר המשך המדיניות בתחומים שונים. ואכן נוכח האתגרים בפניהם ניצבת הממלכה, אין פלא שלא מעט גורמים הביעו דאגה מהאפשרות לקיום מעבר סדיר וחלק של השלטון.
ימים ספורים לפני מות המלך התחוללה בתימן הפיכה עם כיבוש ארמון הנשיאות בצנעא ע"י המורדים ההוט'ים הקרובים בדתם לשיעה והנתמכים ע"י איראן. הנשיא וראש הממשלה בתימן שזכו לתמיכת סעודיה, התפטרו. השלטון בה, שקרוב לוודאי ייתפס ע"י מועמד הנוח להוט'ים, יגביר את איום הטרור המגיע מתימן לסעודיה. בכל מקרה לא יהיה זה שלטון שיבטיח יציבות בגבולה הדרומי של הממלכה. גם האיום מצד אל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS ותומכי בתוך סעודיה,  עלול להתגבר מכיוון עיראק. רק בחודש האחרון ביצעו סעודים שהשתייכו ל-ISIS, מתקפה על העיר  הסעודית ערער Arar, הקרובה לגבול הצפוני, שעלתה באבידות גם לכוח משמר הגבולות שהבטיח את האזור. ומעל כל אלה, ניצב האיום הגרעיני האיראני שמציב אתגר להגמוניה הסעודית במפרץ.
אתגר גדול נוסף שיעמוד בפני ההנהגה החדשה בסעודיה יהיו איומי פנים, בין אם מקרב הצעירים שבקרבם יש תמיכה רחבה באחים המוסלמים, בין אם מצד צעירים התומכים ב-ISIS, ובין אם מצד הממסד הדתי ואנשי דת המחזיקים בדעות רדיקליות יותר. כל אחד מגורמים אלה יכול לנסות ולבחון את נחישותה של ההנהגה החדשה ונכונותה להמשיך במדיניות הפנים הלוחמנית, בה נקט עבדאללה, מול קבוצות אלה.

 

Print Friendly, PDF & Email