זעזוע אמון בצמרת הפיקוד של צה"ל מהפרסום על העמדתם לדין של מפקד אוגדת עזה, ומפקדה לשעבר של חטיבת גבעתי. מפקד בכיר:זרקו אותם לכלבים

תיקדבקה: לא רק חביות הנפץ הצפות הסבו עד מהרה ביום ב' 1.2 את תשומת הלב מפרשת הפרסום הישראלי היזום על העמדתם לדין של מפקד אוגדת עזה תת-אלוף אייל אייזנברג, ושל אל"מ אילן מלכא מפקד חטיבת גבעתי לשעבר. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי במשך כל יום ב' עשו חוגים צבאיים בכירים רבים, כולל דובר צה"ל, מאמצים עילאיים 'להרוג' את הסיפור ולהורידו מעל הכותרות כאילו לא היה. הצלחתם הייתה כמעט משולמת. לפתע כל הכתבים הצבאיים וכלי התקשורת השתתקו. אולם המקורות שלנו מדווחים כי צמרת הפיקוד של צה"ל נתונה בהלם.
מפקדים בכירים בצה"ל, ביניהם כאלה שפיקדו על כוחות במצבע 'עופרת יצוקה', אומרים: ' מי שהחליט להכניס את פרשת העמדתם לדין של תת-אלוף אייזנברג, ושל אל"מ אילן מלכא, באשמת ירי פגזים בלתי חוקי לתוך תשובת ישראל לאו"ם על דו"ח גולדסטון, התירו את דמם, וזרקו אותם לכלבים.' מפקדים אחרים אמרו: 'איך מצפים מאתנו שנפקד על קרבות עתידיים, וניתן פקודות לכוחות, כאשר איש מאתנו איננו יודע בפני מה הוא יעמוד לאחר המלחמה'. 'בעבר היה מדובר על ועדות חקירה. היום מדובר על בתי דין בינלאומיים לפשעי מלחמה'.
גם גיוסו ביום ב' של מי שהיה סגן הרמטכ"ל לשעבר האלוף דן הראל, להופיע בכלי התקשורת הישראליים כדי להסביר את הפרשה, השיגה מטרה הפוכה.
דן הראל הרבה להשתמש בדבריו במילת הסלנג 'פקשוש', וטען כי לא הייתה שום סיבה, מלבד הזנחה מקרית, כי צה"ל הסתיר במשך שנה שלמה את דבר העמדתם למשפט של שני המפקדים. אולם מלבד זאת שטיעוניו נשמעו לא אמינים דן הראל לא נתן שום הסבר, מי החליט להכניס את המידע הזה לדו"ח שנשלח לאו"ם, ומדוע?
המקורות שלנו מוסרים כי הנקודה הזו עומדת במרכז עין הסערה בצה"ל.
עתה נמצאים בידי מזכיר האו"ם באן קי מון שמותיהם של שני קצינים בצה"ל, שאמנם צה"ל טוען שהם לא הואשמו בירי פגזי זרחן על מתקן אונר"א ברצועת עזה, אלא בירי פגזים רגילים אל אזורים מאוכלסים, אולם מזכיר האו"ם יכול להחליט אחרת ולקבוע שהכוחות הישראליים, שהיו תחת פיקודם של אייזנברג ומלכא, כן ירו פגזי זרחן אל מטרות סיוע הומניטארי של האו"ם, וכי הם חשודים בפשעי מלחמה. מזכיר האו"ם, שמתפקידו להגן על מוסדות האו"ם יכול להפנות, תוך 5 הימים הבאים, את מסקנותיו לבית הדין הבינלאומי בהאג ולדרוש שזה יוציא נגד שני המפקדים הישראלים צווי הבאה לפניו.
אם אכן תהליך כזה יתרחש, זה יהיה הפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל שמפקדים בכירים בצה"ל יואשמו בפשעי מלחמה, לא על ידי הפלסטינים, ולא על ידי ארגוני שמאל, אלא על ידי האו"ם ובית המשפט הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג.
כבר ביום ב' היו סימנים לאפשרות של התפתחות כזו, כריס גאננס Chris Gunness דובר באו"ם אמר, כי העלאה באש (כתוצאה מההפגזה) של מתחם האו"ם ברצועת עזה, הוא מאוד סמלי, ( לכל מה שהתרחש בכל המלחמה.) ציטוט המקור: The burning down of the UN compound in Gaza is massively symbolic. ואילו פקיד בכיר אחר באו"ם, שלא רצה להזדהות בשם אמר, כי האו"ם מצא במתחם השרוף של אונר"א לפחות חצי תריסר פגזי זרחן של צה"ל מתוצרת אמריקנית שנורו לעברו ולא התפוצצו, וכי האו"ם תיעד את מספר הפגזים וסדרות הייצור שלהם, וצילם אותם'.
במילים אחרות, האו"ם עומד לטעון כי שני הקצינים הישראלים תא"ל אייזנברג, ואל"מ מלכא, אחראיים על ירי זה, ובידיו נמצאות ההוכחות הדרושות.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי עתה ישראל מפעילה לחץ כבד על מזכיר האו"ם, גם באמצעותה של וושינגטון, כדי שימנע מצעד כזה, אולם בהתחשב ביחסים הגרועים בין ירושלים למזכירו האו"ם בניו יורק, הסיכויים לכך אינם רבים.
הכנסת שמותיהם ופרשת העמדתם לדין של תא"ל אייזנברג, ואל"מ מלכא, לדוח שהוגש לאו"ם, גם מעמידה באור מגוחך אבל גם קשה את הוויכוח הסמוי המתנהל כבר שבועות רבים בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, והרמטכ"ל רב אלוף גבי אשכנזי, באם להקים או להקים וועדת חקירה, או וועדת בדיקה חיצונית, מחוץ לצה"ל, כפי שדורש דו"ח גולדסטון. מי שהחליט להכניס את שמותיהם של שני הקצינים לדו"ח שנמסר לאו"ם, הכריע לא רק בוויכוח בין שלושת האנשים העומדים בראש הצמרת המדינית והצבאית הישראלית, אלא הפקיע את ההחלטה בנושא מידיה של ישראל והעביר אותה לידי הקהילה הבינלאומית. כל זה קורה רק מפני שראש הממשלה נתניהו, שתפקידו להכריע בנושאים כאלה, נמנע מהכרעות קשות.

Print Friendly, PDF & Email