חוסני מובראק מאפשר למשלחת צבאית של החמס לצאת לדמשק, ושובר בכך את המצור והחרם על החמס.

bבלעדי ומיוחד למקורות המודיעיניים של תיקדבקה: פחות מ-24 לפני פתיחתה של וועידת שארם-א-שייח', ולאחר נאומו בשבת על ההפיכה שהחמס ביצע ברצועת עזה, שבר נשיא מצרים חוסני מובראק את החרם ואת המצור שהטיל כביכול על החמס ברצועת עזה. בכך שם מובראק ללעג את ההתכנסות של ראש הממשלה אהוד אולמרט, עבדאללה מלך ירדן, וראש הרשות הפלסטינית לדון בהקמת חזית נגד החמס. המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים בלעדית כי ביום א' 24.6 בצהרים, הרשו המצרים, באישורו של מובראק, למתכנן 'הפיכת' החמס של תפיסת השלטון ברצועה, סעיד סיאם, מי שהיה שר הפנים הפלסטיני, ומי שנחשב 'שר הביטחון' של החמס, לצאת את עזה בשיירה של מכוניות רישמיות, נושאות לוחות זיהוי של ממשלת פלסטין. השיירה בה היו גם כ-15 מהמפקדים הצבאיים הבכירים של החמס, שניהלו את הלחימה נגד הפת"ח בשבוע שעבר ברצועה, זכתה לליווי של כוחות הביטחון המצרים, מרפיח ועד שהגיעה לשדה התעופה הבינלאומי בקהיר. שם עלתה המשלחת הביטחונית של החמס למטוס שהמתין להם והמריא מיד בדרכו לדמשק. במקביל לעליית המשלחת למטוס, טילפן שר הביון המצרי הגנרל עומר סולימן ושוחח ארוכות עם ראש ממשלת פלסטין-עזה איסמעיל הנייה. מקורות צבאיים ומודיעיניים בישראל אמרו ביום א' 24.6 בלילה, כי הצעדים המצריים, הם לא רק סטירת לחי פומבית לקו המרכזי שאולמרט עומד לנקוט ולדרוש בוועידת שארם-א-שייח' של החרמת החמס, אלא פגיעה מצרית מכוונת בשר הביטחון החדש אהוד ברק. אם קהיר מאפשרת לשר הביטחון של החמס, סעיד סיאם, לצאת לדמשק להתייעצויות ותיאומים צבאיים, היא מאותת בכך כי תפעל ותשתף פעולה עם החמס נגד האפשרות של פעולה צבאית ישראלית ברצועה, שבראשה יעמוד אהוד ברק.
קודם לכן דיווחנו: מיוחד ובלעדי למקורות תיקדבקה בוושינגטון: ממשלת ישראל בישיבתה ביום א' 24.6, החליטה למעשה לתמוך יותר בראש הממשלה הפלסטיני סאלים פיאד, מאשר בראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן. זו הסיבה מדוע מדוע בהחלטת הממשלה נאמר כי כספי הפלסטינים המוקפאים יימסרו לממשלה הפלסטינית ולא לאבו מאזן. את הסיבה להצטננות להיטותו של ראש הממשלה אהוד אולמרט לתמוך באבו מאזן, ובהבטחותיה של ישראל לחזק אותו, ולשינוי הבולט בקוו הישראלי המדבר עכשיו יותר על חיזוק ראש הממשלה הפלסטינית סאלים פיאד, צריך, לפי המקורות שלנו בוושינגטון, לחפש בפגישתם של הנשיא גורג בוש, ואהוד אולמרט שהתקיימה ביום ג' 19.6 בבית הלבן.
בניגוד לרושם של הבנה בין שני האישים על הדרכים שצריך לנקוט לאור משבר החמס, מדווחים המקורות שלנו בוושינגטון, כי הייתה זו פגישה שנערכה באווירה של משבר אמון קשה בין שני האישים. מיד בתחילת הפגישה תבע הנשיא בוש לדעת אחריות של מי בישראל הייתה ההתעלמות המכוונת מכוחו האמיתי של החמס? של הדרג המדיני? או הדרג המודיעיני? חילוקי דעות בישיבת הממשלה בין ראש השב"כ יובל דיסקין, וראש אמ"ן האלוף עמוס ידלין. ראש השב"כ: החמס מנסה להוציא פיגוע שייפגע במעמדו של אבו מאזן. ראש אמ"ן: החמס איננו רוצה לבצע עכשיו מעשי טרור.
פקידים אמריקנים בכירי המכירים את התוכן השיחה אומרים, כי בדבריו של הנשיא בוש עלתה הנימה כי זו היא הפעם השנייה בשנה האחרונה שיששראל מטעה את ארצות הברית לגבי חוזקם ויכולתם המבצעית של הכוחות העומדים מולה. פעם אחת בקיץ 2006 לגבי חיזבאללה בלבנון, ובפעם השנייה, בקיץ 2007 לגבי החמס. הנשיא בוש אמר לאולמרט כי לפי דוחות המודיעין האמריקנים שהוגשו לו, החמס הוא הרבה יותר חזק, מאורגן, ומוממן על יד האיראנים מאשר המודיעין הישראלי מתאר זאת בדוחותיו. בשיחה התברר גם כי דוחות המודיעין האמריקנים קובעים, כי אם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לא יפעל לתקן את התדמית של שחיתות עמוקה שיש לו בקרב האוכלוסיה הפלסטינית, החמס ישתלט גם על הגדה המערבית. המקורות הצבאיים שלנו מוסרים כי אחד המקורות העיקריים לביקורת האמריקנית נובעת מחילוקי הדעות בין ראש השב"כ יובל דיסקין לראש אמ"ן האלוף עמוס ידלין, ומנטייתו של ראש הממשלה אולמרט לקבל את הערכת אמ"ן על פני עמדת השב"כ. מצב זה נמשך למעשה מאז התחלת מלחמת לבנון ב-2006. חילוקי דעות אלה חזרו והתגלעו גם בישיבת הממשלה ביום א' 24.6, כאשר ראש השב"כ קבע כי החמס מנסה להוציא פיגוע שייפגע במעמדו של אבו מאזן, בעוד ראש אמ"ן טען כי החמס איננו רוצה לבצע עכשיו מעשי טרור, בגלל רצונו להתרכז בייצוב הישגיו.
בסיומה של השיחה עם הנשיא בוש, וגם במגעים אמריקנים שנערכו לאחר שובו של אולמרט לישראל, הובהר כי לאמריקנים אין שום אמון ביכולתו של אבו מאזן לתקן את המצב ולפעול נגד החמס, או גורמי טרור פלסטינים בגדה המערבית, ולכן ארצות הברית תנקוט בקו של 'הגדה תחילה', אולם קו זה יתבסס לא על אבו מאזן, אלא על ראש ממשלת החירום הפלסטינית סאלים פיאד, שהוא גם שר האוצר והחוץ בממשלה הפלסטינית.
חוגים אמריקנים בכירים אמרו לתיקדבקה כי בכך דחה הנשיא בוש דחה את העמדה שראש הממשלה הממשלה אהוד אולמרט הציג לפניו, ואשר בקשה מהנשיא וארה"ב לתמוך בגישה, כי לאחר נפילת עזה בידי החמס צריך לספק לישראל 'אופק ביטחוני' security horizon, לפני שירושלים תסכים להיכנס למסלול של שיחות שלום עם הפלסטינים. הנשיא חשב כי דיבורים אינם מעשיים היום עקב המצב בעזה. כמו כן דחה נשיא ארצות הברית את מה שהוגדר 'חזון עזה והגדה המערבית' שאולמרט הציג לפניו.
המקורות שלנו בוושינגטון מוסרים כי אולמרט ניסה לשכנע את הנשיא כי עתה קיימת הזדמנות היסטורית להשמיד את החמס, על ידי הפרדת הגדה המערבית מעזה, 'והרעבת' רצועת עזה, על ידי הפסקת כל העזרה הכלכלית לה, מלבד אספקת מוצרי יסוד. הנשיא בוש לא השתכנע מהטיעונים של ראש הממשלה, והביע ספק רב באם אפשר עכשיו להחזיר את השעון אחורה ברצועת עזה, כפי שאולמרט ניסה לטעון לפניו.
המקורות שלנו בוושינגטון מציינים כי בימים האחרונים התחזקה הדעה בוושינגטון, כי נפילת הרצועה בידי החמס היא סופית ואיננה ניתנת לשינוי, ועתה צריך להציל את הגדה המערבית מדי החמס ואיראן. השאלה היא רק מי יעשה זאת? מאחר ולממשל אין אמון רב לא באבו מאזן ולא באהוד אולמרט, מנסה וושינגטון להסתמך בפעולותיה על הציר הסוני, כלומר על נשיא מצרים חוסני מובראק, ועבדאללה מלך ירדן.
המקורות של תיקדבקה במוסקבה מציינים כי בבירה הרוסית מודעים היטב לתוצאות שיחותם של בוש ואולמרט, ולחולשת עמדתה של וושינגטון באזור, לאחר נצחון החמס, ולחוסר היכולת של מצרים, ירדן, וישראל, לגבש קו של פעולה משותפת נגד החמס. זו הסיבה, מדוע הוחלט במוסקבה לשלוח השבוע למזרח התיכון את שר החוץ הרוסי סרגיי איבנוב. שר החוץ הרוסי ינסה להציע את תיווכה של מוסקבה בין החמס, ישראל, מצרים וירדן, תוך הכרה במעמדו של אבו מאזן, אבל במקביל גם הכרה במעמד ממשלת החמס.

Print Friendly, PDF & Email