חוסר היכולת של הקטלונים לתרגם את כוחם הכלכלי לכוח פוליטי וצבאי הוא המכשול העיקרי בדרכם לעצמאות. זו עדיין איננה נראית באופק

לאחר יומיים סוערים (שישי ושבת 28.10-27) בהם הפרלמנט הקטלוני בניצוחו של הנשיא קרלס פוג'דמון Carles Puigdemont הכריז על עצמאות מספרד, רק כדי למצוא את עצמו שריו וחברי הפרלמנט מודחים ומפוזרים, כאשר  ראש ממשלת ספרד מארינו ראחוי ,Mariano Rajoy מודיע, כי האוטונומיה שהייתה לחבל ארץ זו מבוטלת, והמושלת של כ-5.7 מילון התושבים הקטלונים היא מעתה סגנית ראש ממשלת ספרד, סוראיה סאנז דה סנטה מריה Soraya Saenz de Santamaria שתכהן עד לעריכת בחירות כלליות חדשות ב-21 לדצמבר, שואלים הספרדים מצד אחד והקטלונים מנגד-מה הלאה?
לשני הצדדים ברור כי המאבק בין מדריד וברצלונה הוא רק בתחילתו.
זה הוא לא מאבק חדש. הוא נמשך כבר 303 שנה מאז סיומה של מלחמת הירושה של מלכי ספרד, כאשר מלכי ואלנסייה  Valencia הכניעו וכבשו את קטלוניה.
הקרב האחרון המזוין על עצמאות קטלוניה התקיים לפני 79 שנה ב-1938, כאשר כוחות צבא ספרדיים בפיקודו של שליט ספרד אז הגנרל פרנסיצקו פרנקו General Francisco Franco, ניצחו את הצבא הקטלוני בקרב באברו the Battle of Ebro.
לקטלונים היו אז 3,500 הרוגים בקרב זה, ועשרות אלפים מהם הוגלו אז מקטלוניה.
סקירה היסטוריה זו רק נועדה להזכיר את האפשרות, אותה היום כולם, גם במדריד ובברצלונה דוחים על הסף כלא אפשרית, שגם השלב החדש הזה במלחמה לעצמאות קטלוניה יכול להסתיים בהתנגשות צבאית ובשפיכות דמים, כפי שהסתיימו שלבים קודמים.
מומחים בלתי תלויים לנושאי ספרד וקטלוניה אומרים, כי אם תערכנה בחירות כלליות חדשות יוכח, כי רוב הקטלונים היום אינם רוצים עצמאות ואינם רוצים להיפרד מהמדינה הפדראלית הספרדית.  המשקיפים האלה מעריכים כי 48 אחוז מהקטלונים אינם רוצים להיפרד מספרד.  40-38 אחוז מהקטלונים רוצים.


( המושלת החדשה של קטלוניה: סגנית ראש ממשלת ספרד, סוראיה סאנז דה סנטה מריה Soraya Saenz de Santamaria )

לדברי המומחים התיאורים כאילו רוב הקטלונים רוצים עצמאות הם מוגזמים.
הבעיה היא לא במספרים ובאחוזים, אלא בהרכב האוכלוסייה.
שני הענפים העיקריים עליהם מבוססת כיום הכלכלה המתפתחת במהירות של קטלוניה הם שירותים פיננסים  והיי-טק.  לצדם יש לקטלוניה תעשייה-המבוססת בעיקר על ענף הטקסטיל, וענף תיירות משגשג.
רוב מכריע של העוסקים בענפים המתקדמים שלה הכלכלה הם אנשים צעירים בגילאים 25-18. רובם המכריע סבור כי כלכלת קטלוניה היא במצב משגשג כזה שאין לה יותר צורך להיות תלויה בכלכלה הספרדית החלשה, והיא יכולה לשמש בסיס להקמתה של מדינה עצמאית.
היקף  הייצור המקומי השנתי בקטלוניה מגיע ל-314 מיליארד דולר,  היקף שהופך את קטלוניה לכלכלה מס' 34 הגדולה בעולם.
זו כלכלה גדולה יותר מזו של הונג קונג.
התוצר הלאומי לנפש ה-GDP, מגיע ל-35,000 דולר. יותר מאשר בדרום קוריאה, ישראל או איטליה.



עושר זה, בו הקטלונים אינם רוצים להתחלק עם הספרדים, הוא היום הבסיס לדרישה המתרחבת לעצמאות.
אבל עצם קיומו של הכוח הכלכלי הזה עדיין לא מבטיח לקטלונים את העצמאות.
מול הכרזת העצמאות התייצבו לא פחות מאשר ארצות הברית וכל מדינות אירופה.
מלבד הבידוד הפוליטי שמאיים על החותרים לעצמאות קטלוניה מאיים עליהם בידוד כלכלי-פיננסי. 
צעדיה האדמיניסטרטיביים של מדריד נגד מחנה תומכי העצמאות היא נושא אחד. אבל אם מדריד תנהג במתינות ותצליח לתאם את צעדיה עם וושינגטון ועם האיחוד האירופאי, ולהטיל על קטלוניה מצור כלכלי-פיננסי-זה כבר יהיה נושא הרבה יותר רציני.
הכלכלה המשגשגת של קטלוניה איננה יכולה היום, כפי ששום כלכלה אחרת בעולם איננה יכולה, לפעול מבלי שתהייה תלויה בשווקים הפיננסים הבינלאומיים ובמערכת הבנקאות העולמית. אם קטלוניה רוצה להיות עצמאית, אחד הצעדים הראשונים שעליה לעשות, הוא להיפרד מהמערכות הכלכלית הספרדית וזו של האיחוד האירופאי המחרימות אותה-כלומר מהיורו Euro.
במלים אחרות, על קטלוניה לגשת להדפסת כסף קטלוני.
השאלה היא מי יכיר במטבע הזו ומי ישתמש בה? והאם היא תהייה קבילה בשווקים הפיננסים הבינלאומיים?
שגשוג כלכלי במסגרת המדינה הפדראלית הספרדית והאיחוד האירופאי, איננו מבטיח שגשוג כלכלי למדינה קטלונית עצמאית.
זו הסיבה העיקרית מדוע נשיאה המודח של קטלוניה קרלס פוג'דמון Carles Puigdemont קרא בשבת, בהודעה מוקלטת לקטלונים לפתוח במסע מחאה של 'אי ציות אזרחי שקט'.
פוג'דמון הקריא את הודעתו כשהוא עומד על דוכן עליו מופיע סמל קטלוניה שמאחוריו תלויים דגלי קטלוניה והאיחוד האירופאי. הדגל הספרדי לא היה שם.
אולם פוג'דמון איינו יכול לאלץ את האיחוד האירופאי לתמוך בו גם אם הוא יניף דגלים נוספים של בריסל-שאיננה רוצה בו.
זה מצב שיכול להמשך חודשים אולי אף שנים, כאשר הוא משאיר את כל האופציות של משא ומתן או התנגשויות בין הספרדים לקטלונים פתוחות.
עצמאות עדיין איננה נראית באופק.

Print Friendly, PDF & Email

11 תגובות עבור “חוסר היכולת של הקטלונים לתרגם את כוחם הכלכלי לכוח פוליטי וצבאי הוא המכשול העיקרי בדרכם לעצמאות. זו עדיין איננה נראית באופק

  • אוק 28, 2017 @ 17:42 at 17:42
    Permalink

    ינפיקו מטבע וירטואלי קטלוני בסגנון ביטקוין

  • אוק 28, 2017 @ 23:23 at 23:23
    Permalink

    שגריר ספרד מבקש שישראל תביע אי הסכמה לפרישה של קטלוניה. לדעתי אין לנו מה למהר – שקודם ספרד תתחייב להפסיק את המימון לאירגונים בישראל הפועלים נגד המדינה ושתתחיל לגלות יחס יותר אוהד כלפי ישראל.

    • נוב 1, 2017 @ 15:09 at 15:09
      Permalink

      בום!

  • אוק 29, 2017 @ 2:59 at 2:59
    Permalink

    נרשמה טעות בכתבה. ה-GDP של ישראל גדול מ- 35 אלף דולר.

  • אוק 29, 2017 @ 6:10 at 6:10
    Permalink

    שוב רואים התערבות של מעצמות בעניין לא להן. זה עניין פנימי של ספרד והן לא צריכות להתערב. אם תושבי האזור רוצים לנהל את העיניינים שלהם בעצמם למה שלא יעשו את זה? בעיקר שמדובר באזור שנכבש בכוח ולא היה חלק מספרד. וכן כנראה באנשים עם גנים אחרים מאשר הספרדים הברברים.

  • אוק 29, 2017 @ 6:10 at 6:10
    Permalink

    שוב רואים התערבות של מעצמות בעניין לא להן. זה עניין פנימי של ספרד והן לא צריכות להתערב. אם תושבי האזור רוצים לנהל את העיניינים שלהם בעצמם למה שלא יעשו את זה? בעיקר שמדובר באזור שנכבש בכוח ולא היה חלק מספרד. וכן כנראה באנשים עם גנים אחרים מאשר הספרדים הברברים.

  • אוק 29, 2017 @ 11:12 at 11:12
    Permalink

    גיגול קצר מעלה שהתל"ג לנפש בישראל ( ומאחר שמספר התושבים בישראל גבוה יותר, אז גם התל"ג הכללי) גבוה מאשר זה של קטלוניה. קודם כל , א. נא לדייק בנתונים . ב. לא להתבייש במולדת.

  • אוק 30, 2017 @ 12:22 at 12:22
    Permalink

    רוסיה לא תומכת? יכול להיות אצבע בעין לאירופאים
    מפוטין

  • אוק 30, 2017 @ 12:24 at 12:24
    Permalink

    מה עם רוסיה ?

  • אוק 30, 2017 @ 17:04 at 17:04
    Permalink

    מי שמכיר במדינה הפלסטינית לא מכיר בקטלוניה ? אך יכול להיות???

  • נוב 1, 2017 @ 10:47 at 10:47
    Permalink

    דוח זה מלא שגיאות, שום דבר שהם מציבים נכון. קטלוניה חייבת את עושרה ושגשוגה לממשל המרכזי הספרדי, ספרד השקיעה הרבה כסף במפעלים, כבישים ועוד. הכל בתמורה להצבעה של הפוליטיקאים בקונגרס, זה קורה כבר שנים רבות, אלה שבנו את קטלוניה היו אנדלוסיה וגליציאנים שהלכו לעבוד בקטלוניה, חייתי 25 שנה בקטלוניה והאמת קרובה, מה לשים את הרצון של אפרו, שקר, לקרוא יותר את ההיסטוריה של ספרד לפני פרסום.

Comments are closed.