חוסר הרצון של קארי לדעת מה התרחש בגרעין הצבאי האיראני, הוא קצה הקרחון של הוויתורים האמריקנים
כדאי וצריך לשים לב לדבריו ולצורת מחשבתו של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, אשר ביום ד' 17.5 לפנות בוקר, אמר דברים סותרים ומטעים לגבי התוכנית הגרעינית הצבאית האיראנית.
קארי אומר, כי ארה''ב ושותפיה למו''מ (עם איראן) אינם נעולים על הנושא שמכנים אותו, לדבריו 'אפשרות של צדדים-מימד צבאיים' של תוכנית הגרעין האיראנית. זאת מאחר ויש להם (לאמריקנים) כבר תמונה מלאה על פעולותיה הצבאיות הגרעיניות בעבר של איראן. ציטוט המקור:
U.S. and its negotiating partners are "not fixated" on the issue of so-called "possible military dimensions" because they already have a complete picture of Iran's past activities.
מספיק להזכיר חמישה נושאים המוכיחים כי אין לארצות הברית מידע על פעולותיה הצבאית-גרעיניות של איראן לא בעבר, וגם לא כיום, כפי שקארי טוען.
1. אין לארה"ב ולמעשה לאף אחד אחר, כולל לגופי המודיעין, מידע על שהתרחש בעבר במתקן הניסויים של מרעומי נפץ גרעיניים בפארצ'ין Parchin, ליד טהרן. יש לארה''ב ולאחרים, כולל לישראל, השערות מה באמת התרחש שם, אבל מידע מוצק-אין.
2. גם לגבי המתרחש במתקן הגרעיני התת-קרקעי בפורדו Pordo ליד קום במרכז איראן, אין מידע על מהמתרחש ביתר אגפי המתקן, שאינם עוסקים במה שהאיראנים מגדירים 'העשרת אורניום באמצעות צנטריפוגות מתקדמות'. שום גורם מלבד האיראנים אינם יודעים באמת מה מתרחש במעמקי המתקן, ומה באמת מפתחים ובונים שם.
3. אין לארצות הברית מידע על מתקני גרעין סודיים אחרים אותם מפעילה איראן. שוב יש השערות-אין מידע מוצק.
4. אין למודיעין האמריקני פרטים מלאים על הקשר הגרעיני בין איראן וצפון קוריאה, ועל תוכניות פיתוח הטילים הבליסטיים שלהן. כל פעם מופיעות ידיעות כאלה ואחרות על משלחות של מדעני גרעין איראנים וצפון קוריאניים העורכות ביקורים הדדיים זו במתקני הגרעין של זוו. אבל מה באמת מתרחש בתוככי הקשר הסודי הזה? מדוע הוא ממשיך להתקיים אם איראן איננה מפתחת נשק גרעיני? ועד לאיזה דרגה שיתוף הפעולה הגרעיני הזה הגיע? –על זה אין מידע.
5. מלבד חומר שהגיע לידי האמריקנים והישראלים מעריקים איראניים שהיו קשורים עם התוכנית הגרעינית, אין לארצות הברית כל גישה לקבוצת המדענים האיראניים העוסקת בפיתוח הנשק הגרעיני הצבאי, וכל הבקשות הגליות והנסתרות לראיין כמה ממדענים אלה, או אפילו לשוחח עמם שיחה חופשית ובלתי מחייבת, לא רק שנתקלו בסירוב, אלא שהאיראנים התעלמו מהן.
לכן כאשר קארי משתמש בהגדרה שאיננה נכונה 'יש (לאמריקנים) כבר תמונה מלאה על פעולותיה הצבאיות הגרעיניות בעבר של איראן', ברור שהוא משחרר את האיראנים מלהסביר או לתת פרטים-או לאפשר ביקור של פקחים באתרים גרעיניים כאלה.
העיקר שאפשר יהיה לחתום בהקדם וללא סיבוכים מיותרים על ההסכם הגרעיני עם איראן שהנשיא אובמה והוא דוחפים ללא לאות, כשהם מטאטאים מדרכם כל נושא המפריע להם להשיג מטרה זו.
גם המכתב ששלח, ביום ב' 15.6, ראש וועדת קשרי החוץ של הסנט האמריקני הסנטור הרפובליקני בוב קורקר Sen. Bob Corker, לנשיא אובמה ובו הוא כתב: 'זה עוצר נשימה לראות כמה המו''מ של חמשת המעצמות+1 (גרמניה) עם איראן התרחק מהמטרות וההצהרות המקוריות שלך' (בנושא). It is breathtaking to see how far from your original goals and statements the P5+1 have come during negotiations with Iran.
הנושאים ונותנים, כותב קורקר עזבו את המטרה להשיג הסכם ל-20 שנה, ועכשיו הם מדברים רק על 10 שנים, כאשר נראה שהם מוכנים לאפשר לאיראן לפתח טילים בליסטיים , ולהמשיך במחקר ופיתוח של צנטריפוגות מתקדמות'. Negotiators “have moved” from a trying to strike a 20-year agreement, to a 10-year one and seem ready to let Tehran continue to develop its ballistic missile effort and maintain research and development for advanced nuclear centrifuges.
'הסיכונים כאן הם גבוהים במידה שלא תאמן, וקשה מאוד להעריך-לאמוד את המשמעויות הביטחוניות של מו"מ זה' The stakes here are incredibly high and the security implications of these negotiations are difficult to overstate.
אבל כפי שתיקדבקה ציין כבר בעבר, דבריו של קארי אינם סוף הוויתורים האמריקנים.
מלבד ההסכמה המתגבשת של ממשל אובמה להסכים לכך כי לא ייערכו סיורי פתע של פקחים במתקנים צבאיים, הממשל עומד להסכים לכך כי פקחים יבקרו רק במתקנים שעליהם איראן תכריז כמתקנים גרעיניים וגם זו תוך הודעה מוקדמות של שבועיים מראש. במתקנים עליהם איראן לא תכריז כגרעיניים לא יתקיימו ביקורי פיקוח בכלל.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי הוויתור העיקרי שממשל אובמה עומד לעשות בימים הקרובים, הוא להסכים עם הדרישה האיראנית כי להסכם יהיו שני חלקים. חלק גלוי שיתפרסם, וחלק חסוי שלא יתפרסם.
עד עתה עמדה ראש צוות המו''מ הגרעיני סגנית שר החוץ האמריקני וונדי שרמן Wendy Sherman בתוקף על כך שכל חלקי ההסכם יהיו גלויים. היא הסבירה לאיראנים כי ממשל אובמה איננו יכול להסתיר מפני בתי הקונגרס האמריקנים חלקים סודיים של ההסכם. אבל בימים האחרונים הטון האמריקני השתנה. ממשל אובמה מוכן להסכים לכך כי ייחתם הסכם, אבל החלקים החסויים בו יוצגו כנספחים טכניים שעדיין צריך לנסח אותם.
זו אותה שיטה בה נוקט הממשל לגבי הסנקציות, מצד אחד הוא מכריז שהסנקציות מעל איראן לא הוסרו, מהצד השני החסוי הוא מאפשר לחברות אמריקניות לנהל משאים ומתנים עם האיראניים כאילו אין סנקציות.
באנגלית יש פתגם מפורסם האומר כי השטן מצוי בפרטים הקטנים, The devil is in the detail. מבחינה מעשית פירוש הדבר שבינתיים בארצות הברית ומחוצה לה, לא ידעו מה באמת כתוב ב-50 העומדים הסודיים עליהם יסכים ממשל אובמה עם האיראנים.