חטיבה מס' 47, שהיא העתודה האסטרטגית של אסד, העלתה באש את ג'יסר-אל שורור

רק ששה ימים לאחר שיחידות מזוינות של מורדים, בהן משתתפים עכשיו גם חיילים סוריים שערקו הרגו ביום שני 6.6 לפחות 120 חיילים סוריים, החלה בשבת 11.6, פעולת התגמול של משטר אסד נגד העיירה הסורית הצפונית הקטנה (כ-45 אלף תושבים), ג'יסר-אל שורור Jisr al-Shughour ליד גבול טורקיה ובמקום מתחוללים קרבות כבדים. דמשק הודיעה בשבת, כי כוחות הביטחון הסוריים עצרו מספר גדול של המורדים, והרגו ופצעו רבים מהם, זאת למרות המספר הרב של מארבים שהם הניחו ליחידות הצבא. ציטוט המקור: The Syrian security forces have arrested a large number of those group members and killed and wounded many others, despite the numerous ambushes set up against the army units.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי לא רק שאסד היסס לתקוף את העיירה במשך שבוע, אלא הוא גם התלבט איזה כוחות ייתקפו אותה. בימים האחרונים הוא הסיג משם את החטיבה המשוריינת מס' 85 עליה הוטלה בתחילה המשימה, והחליפה בחטיבה הנחשבת יותר נאמנה לו והיא החטיבה המשוריינת הסורית מס' 47, שנשלחה לעיירה כאשר מפקד עליה אישית אחיו הצעיר של אסד, הגנרל עלי מאהר.
חטיבת שריון זו נחשבת ליחידה היוקרתית ביותר בצבא הסורית, משום שבמשך שנים מפקדה היה גנרל עלי חביב, מי שמשש כיום שר ההגנה הסורי.  עם פרוץ המרד הסורי לפני שלושה חודשים הוצבה החטיבה בדמשק ועליה הוטל התפקיד להיות העתודה האסטרטגית של צבא סוריה שתגן על משטר אסד, כאשר כל חומות ההגנה האחרונות תתמוטטנה.
זו הסיבה מדוע בשבת, ניסתה האופוזיציה הסורית להראות כי סוף סוף דמשק הצטרפה למורדים. האופוזיציה רוצה לנצל את הוצאתה של חטיבה מס' 47 מדמשק לג'יסר-אל שורור, כדי לעורר את המרידה בבירה הסורית.
אסד שלח לעיירה גם את פוג (מסגרת על-גדודית) מס' 555 של חיל הקומנדו הסורי. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי ההכנות הקפדניות האלה נערכו, לא בגלל שג'יסר-אל שורור היא מטרה צבאית כל כך גדולה, אלא משום שמבלי שאיש בתוך סוריה ומחוצה לה ציפה לכך, היא הפכה להיות צומת של הכרעות אסטרטגיות, לא רק לגבי המרידה בסוריה, אלא גם לגבי עתידם של האחים המוסלמים במרד הערבי, לגבי מעמדה של איראן במרד הערבי, לאחר שנחלה תבוסה לאחר שכוחות צבא סעודיים ושל מדינות המפרץ נכנסו אל בחריין (ב-19 למרס), וצומת בו תבחן בפעם הראשונה בשבעה החודשים האחרונים מאז פרץ המרד הערבי מנהיגותם של טורקיה וראש ממשלתה טאייפ ארדואן, במרד זה.
ארדואן עומד כנראה להשיג ניצחון גדול בבחירות הכלליות שתערכנה ביום א' 12.6 בטורקיה, אבל ניצחון כזה יכול להפוך לו ולשאיפותיו בעולם המוסלמי לניצחון פירוס באם הוא יפסיד את העימות עם בשאר אסד בג'יסר-אל שורור.
עד עתה היו מהלכיו של ארדואן במרד הערבי, שתמיד ניסה לשוות לעצמו ולמשטרו תדמית של מנהיג מוסלמי עולמי המסוגל לאחד ולתווך בין כל הגורמים האיסלמיים הלאומניים והדתיים, בבחינת כשלון.
הציר איראן-טורקיה-סוריה-חיזבאללה, שכל כך עמל להקימו ולהציבו כרקע לעלייתה מחדש של האימפריה הטורקית, התפרק ונעלם. במהפכה המצרית שהורידה את מובראק מהשלטון נדחקה טורקיה הצידה מבלי שהיה לה כל תפקיד.
בלוב, שני הצדדים הלוחמים, מועמר קדאפי, וראשי האופוזיציה הלובית בבנגאזי, מתייחסים בחשדנות רבה לצעדיה-עמדותיה של טורקיה, שאיננה יכולה להחליט באם היא תומכת בהתקפת נאט''ו על קדאפי, בקדאפי, או במורדים בו.
עתה בא ההתקוממות בסוריה, שמאלצת את ארדואן להחליט סופית לא רק לפעול נגד בשאר אסד, אלא לפעול גם נגד איראן וחיזבאללה שאנשי הצבא, הביטחון, והמודיעין שלהם משתתפים בפועל בניסיונות לדכא את המרידה.
במילים אחרות, שליחת צבא טורקי לתוך סוריה, והקמת אזורי חיץ ביטחוניים טורקיים בה, עליה דיווחו המקורות של תיקדבקה ביום ו' 10.6, פירושה התמוטטות סופית של הברית הטורקית-האיראנית, וסיום עגום של המוטיב העיקרי בתדמית שארדואן בנה לעצמו כמנהיג מוסלמי המחבר בין הסונים והשיעיים.
עבור האחים המוסלמים הסורים, וגם במקומות אחרים במזרח התיכון, הפך הקרב הנמשך בג'יסר-אל שורור, לקרב ההכרעה בינם לבין הצבא הסורי. אם האחים המוסלמים יצליחו להביא לכך כי העריקות בצבא הסורי תתרחבנה עד כי הן תתפשטנה ליחידות צבאיות בחלקים אחרים בסוריה, יכול הקרב בצפון להפוך לנקודת המפנה והשבירה של בשאר אסד. ניצחון אפילו חלקי של האחים המוסלמים בקרב זה, יהפוך להיות הניצחון הצבאי הראשון שלהם במרד הערבי, לאחר שבתוניסיה, במצרים, בתימן ובלוב, הם נמנעו מלקחת חלק בשבלים הראשונים של המהפכות.
מבחינה איראנית, הצלחה של אסד לדכא את האחים המוסלמים בג'יסר-אל שורור, תוך שימוש בעזרה צבאית איראנית, פירושה סוף השאיפה האיראנית לפתח את יחסיה של טהרן עם האחים המוסלמים במזרח התיכון, ובמיוחד בקהיר.


 

Print Friendly, PDF & Email