חיל האוויר הוא הראשון בעולם המשתמש ברחפנים מונחי בינה מלאכותית בתנאי קרב. מערכת 'כיפת רחפן' Drone Dome, הפילה את כל המל"טים והרחפנים בעזה
חיל האוויר הישראלי הוא הראשון בעולם המשתמש ברחפנים מונחי בינה מלאכותית advanced AI-driven drones בעולם. שימוש מבצעי ראשון בתנאי קרב אמיתיים בוצע במבצע 'שומר חומות' בעזה, מול החמאס והג'יהאד האיסלמי.
מספר מדינות, ביניהן ארצות הברית ורוסיה, עובדות על פיתוח מרכזים בהם יאוחדו מספר טכנולוגיות של בינה מלאכותית שיפקדו/יכוונו קבוצות גדולות של מל"טים בשדה הקרב.
בישראל נעשה הפיתוח של מרכזי הבינה המלאכותית על ידי 'אלביט מערכות'.
מרכזי הבינה המלכותית מסוגלים לתקשר עם מספר גדול רחפנים, להביא לכך שכל רחפן יכול להתקשר עם רחפן אחר הטס באותו מבנה swarms of AI-assisted drones, לקבוע מטרות, לכוון מטוסים אחרים של חיל האוויר לעבר מטרות, ובשעת הצורך אף לתקוף את המטרות עצמן.
בין השאר אתרו הרחפנים האלה משגרי טילים של החמאס והג'יהאד האיסלמי והביאו להשמדתם.
במבצע 'שומר חומות' הפעיל חיל האוויר, בפעם הראשונה, 30 גיחות של להקות מל"טים המודרכים ומתואמים על-ידי בינה מלאכותית. בכל המשימות המל"טים האלה פעלו בצורה מושלמת ללא אף תקלה אחת.
עכשיו מנתחים בחיל האוויר את פעולות המל"טים האלה בניסיון ללמוד את לקחי ההפעלה, ולשדרג אותם לקראת המערכות הבאות.
כמו שבארצות הברית, בריטניה, איטליה, יפן, רוסיה, סין ואיטליה, עובדים בקדחתנות על ייצור מערכות נגד להקות מל"טים, גם בישראל נערכים ניסויים במערכות ושיטות שונות להפלתם, אולם ישראל היא הראשונה בהפעלה מבצעית של מל"טים המופעלים על ידי בינה מלאכותית, דבר הנותן לה יתרון בפיתוח מערכות להפלתם.
לקחי מבצע 'שומר חומות' מראים, כי גם הפלסטינים מנסים לפתח יכולות תקיפה באמצעות רחפנים, אשר מולם הציב צה"ל והפעיל את מערכת 'כיפת רחפן' Drone Dome. זו מערכת לוחמה אלקטרונית המפסיקה את מרכז ההפעלה האלקטרוני של הרחפנים וגורמת להפלתם. אף מל"ט או רחפן של החמאס לא הצליחו לחדור לשטח ישראל ונפלו ברצועת עזה.
כמו כן, נערכים בצה"ל ניסויים ביכולת יירוט כטבמ"ים בעזרת לייזר מוטס כנגד כטב”מים, ובפיתוח אב-טיפוס של לייזר חשמלי קרקעי כנגד טילים. לנשק המופעל על ידי אנרגיה יש חסרונות, שהם קצב אש נמוך ורגישות למזג האוויר.
את המערכות החדשות שמפתחים עכשיו ניתן יהיה להתקיו על כטב”מים וליירט את הטילים מעל שכבות של עננים. נשק לייזר קרקעי יעיל יוכל לפגוע בטילים עוד בראשית מעופם מייד לאחר שהם יוצאים מקנה השיגור. אם תפותח שיטה חדשה כזו הדבר יכול להקל על מערכת 'כיפת ברזל', שפעולת היירוט שלה מתבצעת רק כשהרקטות המאיימות מתקרבות למטרותיהן . שיטה זו תהייה התשובה לניסיונות שעורכים הפלסטינים באחרונה לשגר מספר גדול מאוד של טילים בזמן קצר מאוד בכוונה למצוא פרצות במערכת ההגנה של 'כיפת ברל'.
מומחה הטילים הישראליים ד'ר עוזי רובין כתב לאחרונה, 'כי נראה שמול הדורות החדשים של הרקטות הפלסטיניות אחוז יירוט של 90 אחוז איננו מספיק, ומן הראוי לבדוק האם אפשר להפיק מהמערכת יכולת הגנה עוד יותר משופרת. הצורך בהגדלת אחוז היירוט נובע גם מהאפשרות הסבירה שבמקודם או במאוחר תהיינה בידי הפלסטינים בעזה רקטות מדויקות.'