חששות כבדים במדינות הציר ישראל-סעודיה-אבו דאבי מהמוכנות של ממשל הנשיא ביידן להכשיר ארגוני טרור במזה"ת הנתמכים על ידי איראן

החלטתם של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ושר החוץ שלו אנתוני בלינקן להתחיל את צעדיה הראשונים של מדיניות החוץ האמריקנית במזרח התיכון דווקא במלחמה בתימן כבר נתקלת בקשיים ראשוניים בחששות מצד בעלות בריתה המרכזיות של ארה"ב באזור: ישראל, סעודיה, ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE.
בשלב זה צעדים אמריקנים אלה הביאו לידי החרפת המלחמה בין הסעודים וההוטים.
הממשל נקט בארבעה צעדים:
1. הוא הודיע על הפסקת התמיכה הצבאית האמריקנית בכוחות הסעודיים ושל איחוד נסיכויות הנפט ה-UAE הפועלים בתימן.
2. הופסקה אספקת חלק מהציוד הצבאי האמריקני לסעודיה ולאיחוד הנסיכויות.
3. הממשל נערך להכריז באמצע שבוע הבא, ביום שלישי 16.2,  על הסרת ההוטים- או כפי שהם נקראים רישמית  'תנועת אנסר אללה'  Ansar Allah , מרשימת המדינות והארגונים תומכי טרור The specially designated global terrorist-SDGT and foreign terrorist organisation-FTO designations.
לעומת הצעדים האלה השאיר הממשל את הסנקציות האמריקניות, שהוטלו עוד בזמנו על הנשיא טראמפ, על שלושת מנהיגי ההוטים, עבדול מאליק אל-הוטי  Abdul Malik al-Houthi,
עבדל אל-חאליק באדר אל הוטי Abd al-Khaliq Badr al-Houthi, ועבדוללה חאייה אל-חכים
Abdullah Yahya al-Hakim. מנהיגים אלה קשורים עם ההנהגה ומשמרות המהפכה האיראניים.
4. הממשל מינה את הדיפלומט האמריקני טימותי לנדרקינג Timothy Lenderking,  להיות שליחו של הנשיא ביידן לנושא תימן
הממשל קיווה כי צעדים אלה  יפורשו כצעדים למניעת אסון הומניטרי בתימן, אולם בינתיים הם השיגו מטרה הפוכה.
רוב בהנהגת ההוטים פירש אותם כסימן חולשה של הממשל החדש הפותחת לפניהם את הדרך לדרוש מהממשל וויתורים נוספים לפני שיסכימו להפסקת הלחימה ולחזור לשולחן הדיוניים על הפסקת-אש במלחמה.  
כתוצאה מהערכה זו, הגבירות הכוחות ההוטים את התקפותיהם כאשר הם מתרכזים בניסיון לכבוש את העיר מאריב Ma’rib הנמצאת כ-120 ק"מ מזרחית לבירת תימן צנעא בה הם שולטים.
במאריב שולטים ממשלת הנשיא התימני עבדראבו מנסור עדי President Abdrabbuh Mansur Hadi , והכוחות הצבאיים התימניים הנתמכים על ידי ערב הסעודית.
באם מאריב תיפול בידי ההוטים הם יוכלו לבוא לשולחן המשא ומתן מעמדה של כוח.
ביום ד' 10.2, יום אחד בלבד לאחר שממשל ביידן הודיע לקונגרס כי הוא מתכוון להוציא את ההוטים מרשימת ארגוני הטרור, חידשו ההוטים את התקפותיהם על מטרות בתוך סעודיה עצמה כאשר שיגרו מלטי נפץ להפציץ את נמל התעופה של העיר הסעודית אבחה Abha airport  שהיא בירת חבל אסיר Asir בדרום סעודיה. אחד המלטים פגע במטוס נוסעים אזרחי סעודי והעלה אותו באש. ( בתמונה:  שרידיו של מל"ט מתפוצץ הוטי בנמל התעופה הסעודי אבחה).
התקפה הוטית זו אילצה את שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן להתקשר עם שר החוץ הסעודי
 הנסיך פייסל בין פארחן Prince Faisal bin Farhan, ולהבטיח לו כי ארצות הברית מחויבת להגן על סעודיה מפני התקפות כאלה.
במהלכים האמריקנים האלה בתימן  צופים מהצד ישראל, איראן, איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE ואפשר גם להניח כי גם מוסקבה, בייג'ין ופיונגיאנג.
ישראל מודאגת ביותר ממהלכים אמריקנים אלה בגלל שתי סיבות עיקריות:  
א. זו פעם שניה בשנתיים האחרונות בה ארצות הברית איננה מגיבה בשום פעולה ממשית נגד התקפות מלטים מתפוצצים מתוצאת אירנית על מטרות אזרחיות סעודיות, מלבד לפרסם הודעות גינוי.
הפעם הראשונה  הייתה בעת התקפת מלטים איראנים על מתקני הנפט המרכזיים של סעודיה ב-14 לספטמבר 2019.  אז ממשל הנשיא טראמפ לא הגיב על התקפה איראנית זו שטהרן טענה כי בוצעה על ידי ההוטים.
דרום ישראל כולל העיר אילת וכמה מהבסיסים הצבאיים החשובים של צה"ל מצויים בטווח  מלטי הנפץ השונים שסופקו להוטים על ידי משמרות המהפכה האיראנים. באחרונה דווח כי צה"ל עיבה את מערך הנ"מ בדרום בגלל החששות מתקיפה של טילים ומלטים מתפוצצים שישוגרו מתימן.  
ב . נושא אחר לדאגת ישראל מהצעדים האמריקנים בתימן היא המהלך של ממשל ביידן להסיר את ההוטים מרשימת הארגונים תומכי טרור. המהלך הזה מאותת כי ממשל הנשיא ביידן יהיה מוכן להכשיר גופי טרור שונים בהם איראן תומכת כדרך לקידום מדיניות החוץ האמריקנית החדשה במזרח התיכון ולקידום יחסיה עם איראן.
אם וושינגטון מוכנה להכיר בהוטים ולהכריז עליהם שהם כבר לא ארגון טרור מדוע שלא תנהג כך  כלפי ארגוני טרור אחרים בהם איראן תומכת לדוגמא:חיזבאללה.      




Print Friendly, PDF & Email