טהרן דיכאה הפגנות ב-30 ערים. אחמדינז'אד מנע מנשיא טורקיה גול להיפגש עם המפגינים

גם בשעות הערב המאוחרות של יום ב' 14.2 לפי שעון טהרן, נמשכות ההתנגשויות בין כוחות הביטחון לבין תושבי הבירה האירנית, לאחר שבמשך כל היום השתתפו אלפים רבים בטהרן וב- 30 ערים אחרות בהפגנות נרחבות שלא הייה להן תקדים בשנה וחצי האחרונות מאז המהומות הגדולות של 2009.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מדווחים כי בטהרן ההפגנות התנהלו בכמה כיכרות מרכזיות, ובכניסות לאוניברסיטאות בעיר. המפגינים לא קבעו בכוונה מקום מפגש אחד, כדי להביא לפריסה רחבה יותר של כוחות הביטחון ולמנוע מהם לרכז את המאמץ לפזר את המפגינים במקום אחד. דווח על הרוג אחד ושני פצועים בטהרן.
נוסף לטהרן, נערכו הפגנות בהיקפים קטנים יותר גם בערים המרכזיות כמו טבריז Tabriz, יאזד Yazd, אהווז Ahvaz, מאשהד Mashad, שיראז Shiraz, ואיספהן Isphahan. ההפגנות לא היו גדולות אבל השתתפו בהן כמה אלפי איש.
המקורות שלנו מוסרים כי המפגינים קבלו תמיכה בלתי צפויה מנשיא טורקיה עבדאללה גול, שיום ב' היה היום השני של ביקורו הרשמי בטהרן. המפגינים הזמינו אותו לבוא ולדבר אתם, והוא נענה להזמנה. אולם המקורות שלנו מוסרים כי כאשר אנשי הביטחון של גול ביקשו מאנשי הביטחון האיראניים להכין את הליווי לשיירת הנשיא הטורקי ברכו למפגינים,  הגיע הדבר לידיעתו של נשיא איראן אחמדינז'אד והוא הורה לאנשיו למנוע את הפגישה בין גול למפגינים אפילו במחיר משבר דיפלומטי גלוי עם טורקיה. בסופו של דבר וויתר נשיא טורקיה על הפגישה בינו למפגינים, אולם המתיחות בינו ובין אחמדינז'אד ניכרה היטב במסיבת העיתונאים שהשניים קיימו ואשר קוצרה במידה רבה.
נשיא טורקיה גול היה בין המנהיגים הראשונים שיצא בתמיכה גלויה במפגינים במצרים, מיד עם התחלת ההפגנות בקהיר.
אחת הסיסמאות שהושמעו בהפגנות של יום ב' הייתה "מובארק, בן-עלי, תורו של סייד עלי" Mobarak, Ben-Ali, novbat-e Seyyed-Ali. סייד עלי הוא כינויו של עלי חמנאי Ali Khamenei שבתור צאצא הנביא מוחמד מתהדר בכינוי סייד.
סיסמה נוספת שהמפגינים בטהרן צעקו והייתה בעלת משמעות: "לא עזה, לא לבנון, אלא טוניס, מצרים, ואיראן". הרמז הוא ברור. לפני 21 חודשים במחצית 2009  צעקו המפגינים נגד זיופי בחירות הנשיא "לא עזה, לא לבנון, אני כפרה לאיראן". כלומר, הסלידה מהגברת מעורבותה של איראן בתמיכה בחיזבאללה ובחמס גוברת באיראן.
לפי הדיווחים האחרונים של מקורותינו בטהרן, נמשכו בלילה בכמה רחובות הבירה התנגשויות. המפגנים, בעזרת החשכה ממשיכים להתקהל, להשמיע סיסמאות ולהתפזר לפני שכוחות הביטחון מספיקים לתפוס אותם.
בשעות הערב נראה תושבים רבים בטהרן מצוידים בלבוש חם וצועדים לכיוון כיכר החירות Azadi Square במטרה להתבצר שם. אבל הסיכוי שהם יחזיקו מעמד מול האלימות של כוחות הביטחון הוא מועט.
 

Print Friendly, PDF & Email