טהרן הודיעה לחמס כי היא מוכנה לחזור ולתמוך כספית וצבאית בארגון רק באם החמס יחזור לתמוך באסד ובחיזבאללה

בעוד משלחת הרשות הפלסטינית חידשה השבוע את המגעים המדיניים עם ארה''ב וישראל בוושינגטון, וישראל הסכימה לשחרר אנשי טרור פלסטינים וערבים ישראליים, חידש החמס באמצעות משלחת ששלח לטהרן בראשות מוחמד נאסר  Muhammad Nasr, את המגעים עם הצמרת האיראנית. בין חברי המשלחת החשאית של החמס לטהרן, אנשי הזרוע הצבאית של החמס, וכמה ממשוחררי עסקת גלעד שליט.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מדווחים, כי התשובה של האיראנים הייתה ברורה וחדה. איראן איננה מנתקת את היחסים עם החמס, אולם איראן תעביר כספים ונשק לחמס, רק באם התנועה תחזור לתמוך בנשיא סוריה בשאר אסד, ובמעורבות הצבאית של חיזבאללה בסוריה. גם אם חברי המשלחת היו רוצים להשיב בחיוב לדרישה האיראנית, הם אינם יכולים לעשות זאת, משום שהם רק יכולים לדבר בשם עצמם, לנוכח העובדה כי החמס מחולק היום לשלוש קבוצות עיקריות:
1. אנשי ראש הלשכה המדינית של החמס חלאד משעל, אשר מאז ההפיכה הצבאית נגד הנשיא מוחמד מורסי, והאחים המוסלמיים במצרים, אומר שהחמס ישמע מעתה 'להנהגה העולמית' של האחים המוסלמים, ולא להנהגה הנתונה במאסר או במצור של הצבא המצרי בקהיר.
זו כמובן העמדת פנים והתחמקות ברורה מהכרעה, מכוון שרוב חברי 'ההנהגה העולמית' הם ראשי האחים המוסלמים המצרים.
פירושה של היצמדות לקו זה, היא המשך העימות של החמס עם צבא מצרים, והמשך המצור הכמעט מוחלט שהצבא המצרי הטיל על רצועת עזה, הכולל הרס או ניתוק כל מנהרות ההברחה מסיני לרצועת עזה. פעולה זו של הצבא המצרי צימצמה/חתכה יותר ממחצית הכנסות של החמס ומעמידה בסכנה את שליטתו ברצועה.
2.
הקבוצה השנייה מתרכזת מסביב לראש ממשל חמס בעזה איסמעיל הנייה, אשר באחרונה ניתק את הקשרים שלו עם חלאד משעל והפסיק לקבל ממנו הוראות ועצות.
הנייה טוען, כי החמס איננו צריך להיבהל מהמצב הקשה בו הוא נתון, בו הוא נדחק למצב בו כל חלקי העולם המוסלמי, ביניהם השלטון החדש במצרים, איראן, דמשק וחיזבאללה, הם נגדו, וכי עליו להתרכז באחיזת השלטון ברצועת עזה ולהעמיק את שליטתו ואחיזתו בקרב תושבי הרצועה. כמו שחלאד משעל איננו יכול להסביר את המושג, 'הנהגה עולמית של אחים מולסמים', כך איסמעיל הנייה איננו יכול להסביר, כיצד ועל סמך מה המדיניות הזו מושתת, כאשר אין לו מספיק כסף לשלם לכל פקידי ממשל חמס בעזה, ולכל חיילי הזרוע הצבאית שלו-גדודי עיז-א-דין אל קסאם.
3.
הקבוצה השלישית, היא זו המורכבת מאנשי הסיעה הפרו-איראנית וחיזבאללה בקרב החמס. בראשה עומדים מחמוד א-זאהר, ראשי הזרוע הצבאית של החמס בראשות מוחמד דף ומרואן עיסא, ונציג החמס בטורקיה והאחראי על פעולות החמס בגדה המערבית סאלח אל ערורי Saleh al-Aruri.
קבוצה זו טוענת כי לחמס אין כוח ומשאבים להתמודד עם מצרים ועם מדינות המפרץ הפרסי התומכות בה, ובראשן ערב הסעודית, וכי על החמס לחזור מיד לציר האיראני- סורי-חיזבאללה.
לכל ההתפתחויות האלה יש כבר ועוד תהיינה השלכות מרחיקות לכת על המו''מ המדיני שמנהלות ארצות הברית, ישראל, והפלסטינים.

במשך תשעה החודשים האחרונים מאז מבצע 'עמוד ענן' בעזה בנובמבר 2012, החליפה ממשלת בנימין נתניהו, ומערכת הביטחון הישראלית, פעמיים את הציר המזרח תיכוני דרכו היא מפעילה את המדיניות שלה מול החמס ורצועת עזה. לפני מספר חודשים ישראל הסתמכה על מצרים של האחים המוסלמים, קטאר, וטורקיה.
ביולי 2013 ישראל מתאימה את המדיניות שלה לזו של צבא מצרים וסעודיה.
הדבר הגלוי היחיד לשיתוף פעולה ישראלי-מצרי היא הסכמתה החשאית לישראל לפעולתם של מסוקי קרב התקפה מצריים מעל המרחב האווירי של רצועת עזה. השאלה היא מה יתרחש כאשר הפעולות הצבאיות המצריות מול החמס ורצועת עזה יתרחבו.
גם ארצות הברית וגם הרשות הפלסטינית, אתן ישראל נכנסה השבוע למו''מ מדיני, יכולות להתנגד לכך.

 


 

Print Friendly, PDF & Email