טהרן מנסה לכנס את 'וועידת נובמבר האמריקנית' בספטמבר בטהרן, ולהפוך אותה ל'וועידה איראנית'.

בלעדי ומיוחד למקורות האיראנים של תיקדבקה: בצעד מדיני-דיפלומטי נועז, מנסה טהרן לעקוף את ההכנות האמריקניות לוועידה אזורית בחודש נובמבר, את מגעי ראש הממשלה אהוד אולמרט עם אבו מאזן, את השיתוק המצרי ביחסים עם החמס, וליצור סדר יום איראני בסכסוך הישראלי-פלסטיני, באמצעות מציאת פתרון לסכסוך בין הפת"ח לחמס. איראן הזמינה בלילה (יום שני 3.9), את ראשיהם של 10 ארגונים פלסטינים לטהרן, כדי להגיש להם ולדון ב'תוכנית שלום'. דובר משרד החוץ האיראני מוחמד עלי חוסייני Mohammad-Ali Hosseini, הבהיר כי הכוונה אינה תוכנית שלום בין ישראל לפלסטינים, אלא תוכנית כדי לשים קץ לעימות הדמים בין הפת"ח לחמס. המקורות שלנו מדווחים כי עימות זה מדאיג מאוד את הצמרת האיראנית, משום שהוא עלול לפגוע בהמשך המאבק המזוין הפלסטיני נגד קיום מדינת ישראל, ובכושר תפקודם ועמידתם של הפלסטינים במידה ובמזרח התיכון תפרוץ מלחמה. דוברים איראנים, שאינם מסתירים כוונה זו, הדגישו כי התוכנית האיראנית מתייחסת למתווה להסרת חילוקי דעות בין הארגונים הפלסטינים ויצירת אחדות ביניהם 'לקראת עימות איראני-אמריקאי אפשרי, ואפשרות מלחמה בין סוריה לישראל'.
האיראנים לא פירטו מי הם הארגונים שהוזמנו לטהרן. אבל המקורות של תיקדבקה מוסרים כי הכוונה ל-9 הארגונים שראשיהם ומפקדותיהם נמצאים בדמשק, ובראשם החמס והג'יהאד האיסלמי. הארגון ה-10 שהוזמן הוא תנועת הפת"ח.
המקורות המזרח תיכוניים שלנו מציינים כי בכך מנסה טהרן, באמצעות בניית עמדה פלסטינית אחידה בחסותה, להעמיד בפני יו"ר הרשות אבו מאזן בעיה גדולה, והיא האם להיענות להזמנה ולאשר את יציאתה של משלחת פת"ח לדיונים בטהרן.
מצד אחד, יציאת משלחת של הפת"ח לטהרן, יכולה לחזק את תדמיתו המתדרדרת של אבו מאזן ברחוב הפלסטיני שם הוא נתפש כמשתף פעולה עם ארצות הברית וישראל. מצד שני, הגעתה של משלחת הפת"ח לטהרן, תהייה הישג מדיני גדול וחשוב לאיראנים, אשר יצליחו להושיב את נציגי הפת"ח והחמס ליד שולחן דיונים אחד, בפעם הראשונה מאז כיבוש הרצועה בידי החמס לפני 3 חודשים, ביוני.
התפתחות כזו יכולה להבטיח לאיראן כרטיס כניסה לוועידה האזורית המזרח תיכונית בנובמבר. טהרן מנצלת בצעדה החדש את החלטתן מסוף השבוע שעבר של 6 מדינות המפרץ ובראשם סעודיה, בו הן דורשות, כי בוועידה בנובמבר ישתתפו כל המדינות הנוגעות לסכסוך המזרח תיכוני, במילים אחרות, גם איראן, עיראק, וסוריה.
החלטה זו, היא למעשה תשובה שלילית של סעודיה להזמנתה של וושינגטון לבוא ולהשתתף בוועידה. עד עתה התנתה סעודיה את השתתפותה בוועידה בכך, כי יידונו בה ותהייה התקדמות מעשית לקראת פתרון בעיות היסוד של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, דבר שספק אם יקרה. עתה מעמידה סעודיה תנאי שני והוא:את השתתפותה של איראן בוועידה.
המקורות שלנו מעריכים כי גם אם אבו מאזן לא יגיב על הזמנה האיראנית, ומשלחת הפת"ח לא תגיע לדיונים בטהרן, יקיימו האיראנים את המפגש וינסחו ויעמידו בו 'עמדה לאומית פלסטינית אחידה', מול העמדה של אבו מאזן. במקרה כזה, ינסו סעודיה ומדינות המפרץ לתפוס עמדה של מתווך, בין הנוסחאות שהאמריקנים, אולמרט, ואבו מאזן, יביאו לוועידה, ובין הנוסחאות עליהן יוחלט 'בוועידת השלום' הפלסטינית העומדת להתכנס בטהרן.

Print Friendly, PDF & Email