טהרן פועלת לדחיית השיחות הגרעיניות. מוסקבה: 'העימות במזרח התיכון יכול להגיע לנקודת רתיחה צבאית בכל רגע'

טהרן, החלה ביום ג' 3.4, במהלך לדחיית מועד השיחות הגרעיניות בינה ובין 6 המעצמות, אשר מועדן נקבע ל-14-13 באפריל באיסטנבול, כך מדווחים המקורות האיראניים של תיקדבקה. בוושינגטון ובירושלים חוששים, כי למהלך האיראני יש שתי מטרות עיקריות: דחיית השיחות הגרעיניות וקביעת מקום חדש לעריכתן, יביא לדחייה של לפחות חודשיים בשיחות מאפריל, לסוף יולי, או תחילת אוגוסט. מאחר וישראל חזרה והדגישה בימים האחרונים, כי השיחות הגרעיניות באפריל יהוו את ההזדמנות האחרונה שתעמוד בפני איראן לעצור את התוכנית הגרעינית שלה, פירוש מהלך זה הוא דחיית האופציה הצבאית הישראלית, ואולי גם האמריקנית, בכמה חודשים נוספים. טהרן מעוניינת להעביר את השיחות מאיסטנבול למוסקבה, או לחילופין לווינה, או לז'נווה, מהלך לו ארצות הברית תתנגד. דבר שיכול להביא לדחייה נוספת לפתיחת השיחות. עוד מוסרים המקורות שלנו בטהרן ובמוסקבה, כי האיראנים מאותתים באמצעות מוסקבה, כי הם אינם מוכנים ללכת לשיחות הגרעיניות תחת לחץ של איומים צבאיים, וסנקציות כלכליות ופיננסיות.
בעוד שראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, נמנע מלומר מילה אחת על המהלכים האיראנים, ועל אפשרות מלחמה עם איראן, בהציגו את הישגיו הפוליטיים והכלכליים ביום ג' 3.4, והתעלם בכלל מהעובדה כי מסביב לישראל מתרחשים בעת ובעונה אחת שלוש תזוזות צבאיות של כוחות ימיים ואוויריים גדולים  אמריקנים, רוסיים, ישראליים, טורקיים, סוריים, ויוונים, הגבירה מוסקבה, שצעדיה המדיניים והצבאיים מתואמים עתה עם טהרן ודמשק, את ההתבטאויות שלה לגבי ההתפתחויות הקרובות במזרח התיכון והמפרץ הפרסי והזהירה, כי המשך בניית הכוחות הצבאיים האמריקנים והישראלים במפרץ הפרסי יכול להביא להתפוצצות צבאית שיכולה להתרחש בכל רגע.
סגן שר החוץ הרוסי סרגי ריאבקוב  Sergey Ryabkov, אמר 'כי העימות במזרח התיכון (בין ארה''ב, ישראל, איראן וסוריה), יכול להגיע לנקודת רתיחה צבאית בכל רגע' Middle East standoff could boil over into military action at any moment. בהצביעו על הריכוז ההולך וגובר של כוחות צבאיים וימיים במפרץ הפרסי, אמר סרגי ריאבקוב, 'כי הקומקום (הורתח) יכול להתפוצץ באם המכסה הדיפלומטי לא ייפתח' The pot can explode if the diplomatic valve is not opened. המקורות של תיקדבקה במוסקבה מדווחים, כי בכך אותתה מוסקבה, כי בכלל איננה בטוחה כי השיחות הגרעיניות בין שש המעצמות ואיראן על התוכנית הגרעינית אכן ייפתחו ב-13 באפריל באיסטנבול כפי שארצות הברית מציגה. המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים, כי ביום ג' 3.4 עלו גם קולות  דומים מטהרן, אשר אמרו, כי השיחות הגרעיניות בין המעצמות ואיראן אינן צריכות להתקיים באיסטנבול בטורקיה וכי יש לקבוע מקום חדש לעריכתן.
מי שהיה מפקד משמרות המהפכה, ואחת הדמויות הפוליטיות בעלות ההשפעה הרבה ביותר כיום באיראן מוחסין רזאי Mohsen Rezaie, אמר, 'כי בהתחשב בעובדה, כי הידידים שלנו בטורקיה, נכשלו בקיום כמה מההסכמים ביננו, זה יהיה טוב יותר לערוך (את השיחות) בארץ ידידותית אחרת'. ציטוט המקור: Given the fact that our friends in Turkey have failed to fulfill some of our agreements, the talks… had better be held in another friendly country. רזאי לא פירט איזה הסכמים, כפי הנראה חשאיים, הטורקים הפרו. אולם דבריו היו ברורים ביותר, כי השיחות הגרעיניות אינן יכולות להתקיים, מבחינתה של איראן, בטורקיה.
דברים חריפים יותר נגד טורקיה, הושמעו במקביל ביום ג', על ידי חבר בכיר בוועדת החוץ והביטחון של המג'לס האיראני Foreign Policy and National Security Commission, אסמעל קוסארי Esmaeel Kosari, בעת ביקור בבאקו בירת אזרבייג'אן, שנועד לבדוק באם הפרסומים בימים האחרונים בארצות הברית כי אזרבייג'אן העמידה בסיסים לרשות חיל האוויר הישראלי שמשם יכול לתקוף את איראן. אסמעל קוסארי אמר: 'טורקיה (מעמידה פנים של מתווך בין ארה''ב לאיראן) אולם היא למעשה שליח של ארה''ב וישראל'. Turkey serves as the United States and Israel's messenger and mediator. 'ממשלת טורקיה תשניא את עצמה על אזרחיה באם היא תמשיך בתפקיד הזה', The Turkish government will be hated by its citizens if it continues this role. 'טורקיה צריכה לשנות את הכיוון (בו היא הולכת, ולנטוש את הנתיב) מהמדינות התוקפניות' (כלומר, ארה''ב וישראל) הדגיש קוסארי.
המקורות האיראנים של תיקדבקה, מציינים, כי לא מוחסיין רזאי, ולא אסמעל קוסארי, היו משמיעים דברים אלה אם לא היו מקבלים לכך אור ירוק קודם לכן, מלשכת מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי. 
ביום רביעי טענו מקורות בכירים בבגדאד, כי עיראק נתנה את הסכמתה ששיחות הגרעין בין המעצמות ואיראן יועברו מאיסטנבול לבירה העיראקית.
מבחינתן של ארצות הברית וישראל, עריכת השיחות הגרעיניות בין המעצמות ואיראן בבגדאד, יהיה בבחינת הישג איראני מדיני חשוב נוסף, לאחר הניצחון האיראני בסוריה, מאחר ופירושו יהיה כי השיחות מתנהלות בטריטוריה פרו-איראנית.
 

Print Friendly, PDF & Email