טורקיה העמידה את צבאה בכוננות מלחמה. עשתה את הצעד הראשון בהקמת אזור אסור לטיסה במרחב האווירי הסורי
ממשלת טורקיה הודיעה ביום ה' 11.10 לפנות בוקר, כי היא מעמידה את צבאה במצב כוננות הגבוה ביותר שישנו, כלומר כוננות מלחמה, ודובר אמריקני בכיר אמר לתיקדבקה, כי טורקיה עשתה בשעות האחרונות את הצעד הראשון לקראת הקמת אזור אסור לטיסה במרחב האווירי הסורי, על ידי יירוט מטוס סורי והנחתתו באנקרה.
שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, הזהיר בבריסל, בפעם השלישית ביום אחד, כי קרוב שימוש נשק של נשק כימי במלחמה בסוריה, וכי בירדן הוקם מטה אמריקני לטפל באפשרות כזו. תיקדבקה: ארה''ב הקימה מטות דומים בישראל ובטורקיה.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי כפי שטורקיה מרחיבה, מאז התחלת אוקטובר, באמצעות הפגזות ארטילריות את האזור המוגן בעומק של 10 ק''מ בתוך שטח סוריה, כך היא תרחיב עתה בהדרגה את האזור האסור לטיסה במרחב האווירי הסורי.
זו הסיבה מדוע שר ההגנה האמריקני פאנטה ומקורות צבאיים אחרים אמריקנים, מדברים עתה על האפשרות, כי אסד יגיב בשימוש בנשק כימי.
ההערכה האמריקנית היא, כי אסד יראה בצעדים הטורקיים התחלת המעורבות הצבאית המערבית-ערבית הישירה בסוריה, כפי שהתרחשה בתחילת 2011 בלוב מול משטרו של מועמר קדאפי. אסד, ואולי גם איראן, לא ישלימו עם צעדים אלה והם יגיבו עליהם.
ביום ד' 10.10 בלילה, דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה את הפרטים הבאים על ההתפתחויות:
מטוסי קרב טורקיים אילצו ביום ד' 10.10, מטוס נוסעים סורי לנחות בנמל התעופה של אנקרה. במקביל הודיע משרד החוץ הטורקי, בהודעה לא שגרתית, 'כי כל הטיסות האזרחיות במרחב האווירי הסורי הופסקו, מאחר והוא איננו בטוח יותר'. ציטוט המקור All civilian flights in Syrian airspace have been stopped since it is no more safe. במילים אחרות, לא ממשלת סוריה מודיעה כי היא סוגרת את המרחב האווירי שלה, אלא טורקיה מודיעה כי היא סוגרת המרחב האווירי הסורי.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי בפעולת הנחתת מטוס הנוסעים הסורי באנקרה, מאותת טורקיה, כי חיל האוויר שלה לא יאפשר יותר תנועה של מטוסים אזרחיים במרחב האווירי של סוריה. עדיין לא נמסר כיצד יתייחס חיל האוויר הטורקים לתנועה של מטוסים צבאיים סוריים במרחב האווירי הסורי, וכיצד הוא יגיב באם מטוסים אזרחיים איראניים המקיימים את הקשר הצבאי הלוגיסטי היומיומי בין טהרן לדמשק יודיעו כי הם אינם מתחשבים בהודעה הטורקית. עדיין לא נמסרה תגובת דמשק להתפתחות זו. מקורות טורקיים אחרים, אמרו כי המטוס הסורי נשא אתו חלקי מערכות תקשורת צבאית.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי בכך הכריזה אנקרה, בניגוד לדעתה של ארה''ב, על המרחב האווירי הסורי כעל אזור ביטחון מוגן על ידי חיל האוויר הטורקי. המקורות שלנו מציינים, כי ההערכה היא שבשעות הקרובות יצטרפו לפעולה הטורקית, גם חיילות האוויר של סעודיה, קטאר, ועוד מספר מדינות במפרץ הפרסי. לשם דיון באפשרות כזו הגיע ביום ד' בערב בפתאומיות ראש שירותי המודיעין הסעודיים הנסיך באנדר בין סולטן לדוחה בירת קטאר, ונפגש מיד עם שליט קטאר האמיר אל תנאי. השאלה העיקרית עתה היא, עד כמה טורקיה תרחיב בעצמה את הפעולה, או תיסוג ממנה, ובאם מדינות אחרות באמת יצטרפו אליה?
הטורקים גם הודיעו, כי מטוסים טורקיים לא יעברו יותר במרחב האווירי הסורי, ומטוסי נוסעים טורקיים שהמריאו בערב ממדינות המפרץ, היו צריכים לנסוע מעל מצרים לים התיכון, ומשם לטורקיה. ההודעה והפעולה הטורקית באה לאחר יומיים בהם הרמטכ''ל הטורקי, גנרל אוזאל Gen. Necdet Ozel, סייר בימים ג' וד' לאורך גבולה המשותף של טורקיה עם סוריה, כאשר הוא בוחן את מידת נכונותם של הכוחות הטורקיים למלחמה בסוריה. תוך כדי הביקור, אמרו מקורות צבאיים באנקרה, כי טורקיה העבירה לבסיס חיל האוויר בדיארבקיר Diyarbakır בדרום-מזרח טורקיה, הקרוב לגבול עם סוריה, לפחות 25 מטוסים מסוג F-16. ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, אישר בפרלמנט באותו יום את העברת מטוסי הקרב. עתה ברור, כי העברת מטוסי הקרב בוצעה כהכנה של חיל האוויר הטורקי לסגור את המרחב האווירי הסורי.
זמן קצר לפני ההודעה הטורקית אמר שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה, בהופעה ביום ד' 10.10, בפני שרי ההגנה של מדינות נאט''ו בבריסל, כי ארה''ב מקימה בירדן מטה צבאי, שיגביר את שיתוף הפעולה הצבאי בין ארה''ב וירדן לגבי המצב המתהווה בסוריה.